Main Content

LeBron James uznal kvalitu súperov. Ich strely sú niekedy nebrániteľné

štvrtok, 2. jún 2016 11:12 | Autor: De Fa

LeBron James uznal kvalitu súperov. Ich strely sú niekedy nebrániteľné
LeBron James uznal kvalitu súperov. Ich strely sú niekedy nebrániteľné | zdroj: © TASR

Po roku dostal jeho tím šancu na reparát. Cleveland Cavaliers na čele s LeBronom Jamesom už spoznal svojho súpera vo finále NBA. Stal sa ním obhajca titulu z predchádzajúces sezóny Golden State Warriors. James už neraz pocítil aké je nepríjemné pozerať sa na vyčíňanie dvojice „Splash Brothers“, preto rešpektuje silu tejto dvojice aj pred úvodným zápasom NBA finále.

LeBron James absolvoval prvý tréning pred médiami a ako je to u neho zvykom, veľmi diplomaticky odpovedal na otázky reportérov. Svoj názor na dvojicu Stephen Curry a Klay Thompson okomentoval slovami: „Steph a Klay sú najlepší strelci na svete,“ a ďalej pokračoval v superlatívoch na ich adresu. „Strieľajú na kôš extrémne dobre. Myslím tým, že Klay a Steph sú pravdepodobne dvaja najlepší strelci, akých sme mali možnosť sledovať, zvlášť v súčasnej dobe. Niektoré ich strely, ktoré premenia, sa proste nedajú brániť. Lepšia ofenzíva porazí skvelú obranu hocikedy, to bolo vždy pravidlom v basketbale. Musíte byť schopný robiť iné veci, aby ste ich zastavili. Je naozaj ťažké ich zadržať, celá liga to dobre vie, ale my máme svoj plán a musíme sa ho držať.

Ostrostrelci z tímu Warriors ovládli tento rok ligu v trojbodovej streľbe a dvojnásobný víťaz MVP Stephen Curry sa stal prvým hráčom v histórii NBA, ktorý dokázal nastrieľať za sezónu viac ako 400 trojok.

LeBron James zopakoval ešte raz jasne: „Nemôžete sa pretekať v streľbe trojok s týmito chalanmi. Ako som povedal, Klay a Steph sú najlepší strelci na svete.

Dvojica „Splash Brothers“ dokáže prekonať obranu súpera prakticky z každej vzdialenosti. Dokonca aj zdanlivo beznádejná strela z polovice ihriska je v ich podaní nebezpečná. Ich kreativita nepozná hraníc. Dokážu využívať clony od svojich spoluhráčov, behajú z jednej strany palubovky na druhú a prakticky každá situácia, keď sú tvárou ku košu a majú loptu je strelecká. Účinná obrana na túto dvojicu ešte nebola vymyslená. Keď čo i len jeden hráč má svoj deň, druhému to prináša neskutočnú voľnosť v ďalšom priebehu zápasu.

Tím Clevelandu Cavaliers prakticky celú sezónu rozprával o tom, ako by chceli zažiť odvetu vo finále proti Warriors. Konečne v plnej sile môžu čeliť najlepšiemu celku základnej časti a konfrontovať silu svojho kádra konečne aj s Kevinom Lovom a Kirye Irvingom, ktorí tímu neboli minulí rok k dispozícii. V predchádzajúcom finále LeBron James predviedol jeden z najdominantnejších výkonov v celej histórii finálových sérii – 35.8 bodov, 13.3 doskokov a 8.8 asistencii na zápas. Avšak nestačilo to. Warriors hrali oveľa viac kolektívne, rozdávali si lopty a dokázali permanentne počas celého zápasu využívať svoju širokú zostavu a atletickú prevahu.

Tento krát však tím Cavaliers disponuje rovnakými zbraňami, ako ich súper. Nehovoriac o tom, že v prebiehajúcej play-off súperi dokázali odhaliť slabiny Golden State Warriors. Jeden z kľúčových faktorov je bránenie súperových hráčov po clonách.

Je to ťažké,“ hovorí tréner Cavs Tyronn Lue na adresu zvládnutia bránenia po tejto hernej činnosti súpera. „Máte len dve možnosti: buď môžete všetko preberať a zostane vám podkošový hráč na Currym a necháte ho aby cez vášho „Big Mena“ strieľal, alebo budete neustále Curryho zdvojovať, a nechať aby vracal prihrávky na Greena, ktorý je pravdepodobne najlepším rozohrávačom v lige na svojej pozícii a neustále musíte čeliť tomu, že tak vznikne prečíslenie štyria na troch alebo traja na dvoch. Takže nezostáva vám nič iné ako vybrať si.

Tím Warriors si vystrieľal svoju cestu späť z hrozivých 1-3 na zápasy pre Oklahomu City Thunder až do finále NBA neuveriteľnými 90 úspešnými trojbodovými košmi. Lue tak upozorňuje na to, že ich sebavedomie a pohoda je späť. Cavaliers sa taktiež poučili z minuloročného finále o tom, že nemôžu ani len na stotinku nechať týchto hráčov voľných. „Neustále musíte byť pri nich v strehu. Nemáte šancu v zápase poľaviť, pretože sú neustále v pohybe. Musíte neustále sledovať hru a držať sa svojich zásad a vedieť sa správne rozhodnúť.

Finále NBA sa nezadržateľne blíži a snáď každý basketbalový fanúšik sa nevie dočkať odvety medzi LeBronom Jamesom a Stephenom Currym. Šesťnásobný najužitočnejší hráči ligy zvedú opäť bitku o titul šampióna a pridajú tak ďalšiu kapitolu do ich basketbalových životopisov.

Zdroj: Yahoo, ESPN, Instagram