Main Content

Proces sa skončil. Je tu nová éra Philadelphie 76ers

nedeľa, 29. máj 2016 11:44 | Autor: De Fa

Philadelphia 76ers
Philadelphia 76ers | zdroj: Philadelphia 76ers

Trvalo to dlhé štyri sezóny. Celková bilancia 81 víťazstiev a 247 prehier hovorí sama za seba. Roky plné chaosu a neustáleho menenia plánov, aj tak môže vyzerať prestavba tímu v NBA. Po tomto hmlistom období by malo nasledovať konečne to jasnejšie. Pre tím Philadelphia 76ers to znamená, že ukončila svoj „proces“.

„The Proces“ bolo legendárne pomenovanie, ktoré veľmi často na svoju obhajobu používal už bývalý generálny manažér Philadelphie – Sam Hinkel a dnes je oficiálne „mŕtvy“. Stalo sa to dňom, kedy 76ers konečne dokázali „uchmatnúť“ svojou negatívnou bilanciou, najlepšie percentá pre zisk výberu z prvého miesta draftu v roku 2016. Matematika sa tento krát nepomýlila a prisúdila číslo 1. tomuto tímu (p.a. mali 25% šancu na zisk prvého miesta v drafte). Sixers hneď po výhre v draftovej lotérii deklarovali, že jediní kandidáti pre ich tím sú Ben Simmons a Brandon Ingram. Toto rozhodnutie by malo nastoliť novú éru v tíme 76ers pod vedením nového a skúseného GM Bryana Colangeloa. Ten vyhlásil, že je pripravený posunúť klub vpred od zhromažďovania majetku a nasmerovať ho k víťazstvám.

Ako bolo spomenuté už na začiatku, je viac ako evidentné, že „The Proces“ je u konca. Colangelo sa vyjadril v tom zmysle, že takmer 80% hráčov, ktorí sú aktuálne na súpiske, nemá isté miesto. „Je ešte toľko toho pred nami,“ povedal Colangelo a dodal: „Hráči by mali byť pripravení na všetko.“ Tým jasne demonštroval to, že má jasno v ďalšom smerovaní svojich zverencov. Chce začať tvoriť konkurencie schopný tím a nie vytvoriť „farmu“ s talentami.

Každý premýšľa nad víťazstvom, ako protiklad procesu prestavby,“ povedal Colangelo. „Naozaj sme sa posunuli z fázy úplnej prestavby až do fázy stavebného procesu. Budeme schopní robiť veci, ktoré nás dostanú do pozície kedy začneme vyhrávať zápasy. Už nebudeme zhromažďovať budúce aktíva.

Bryan Colangelo sa taktiež vyjadril, že na 99,9% si ponechajú pozíciu číslo 1 v nadchádzajúcom drafte. Taktiež aj neskoršie pozície číslo 24 a 26, ktoré však v prípade potreby sú ochotní obetovať na nejakého veterána. Taktiež v ich plánoch do budúcna sa predpokladá, že v druhej alebo tretej sezóne budú schopní priviesť do tímu dve možno dokonca tri posily z trhu voľných hráčov. Táto fáza by mala nastať po tom, čo jasne demonštrujú svoje ciele v praxi v nasledujúcej sezóne.

Na verejnosť sa taktiež dostali informácie, že jeden z dvojice Noel – Okafor by mal tím opustiť v rámci posezónnej výmeny. Potvrdili sa tak informácie z minulého roku, keď z druhého miesta v drafte 2015 tím draftoval podkošového hráča Jahili Okafora, pričom na rovnakej pozícii disponoval z duom Joel Embiid a Nerlens Noel. Už vtedy sa špekulovalo o tom, že ak sa Embiid konečne po dlhotrvajúcich zranení dostane na palubovku, jeho „parťák“ vzíde z tejto dvojice.

V lete by mal tím taktiež posilniť Dario Sarič (p.a. ďalší podkošoví hráč), Chorvátsky supertalent, ktorý sa vykúpil zo zmluvy v Európe a ohlásil, že je pripravený zahrať si v NBA.

Keď si to človek dá dokopy, naozaj pochopí aký „The Proces“ pod vedením Sama Hinkela v skutočnosti bol chaotický a že tých aktív je v tíme „Sixers“ naozaj dosť. Preto posledné slová nového generálneho manažéra znejú naozaj ambiciózne a v dnešnej dobe ani nie nereálne: „Pokiaľ budeme rozmýšľať a budeme obozretný a udržíme si pružnosť počas určitej doby, sme schopní dokázať niečo podobné ako sa podarilo Miami Heat, keď naplánovalo príchod „Big Three“ do ich tímu.

Tím Philadelphia 76ers je klub s bohatou históriou. V jeho drese pôsobili legendy ako Wilt Chamberlein, Moses Malone, Julius Erving, Charles Barkley či Allen Iverson a mnoho ďalších. V súčasnosti však v očiach fanúšikov nebudí vôbec rešpekt ako v minulosti. Preto je správne vrátiť tomuto tradičnému klubu jeho lesk a slávu. Jeden proces sa skončil (relatívne neúspešne) a druhý práve začína.