Main Content

Analýza finále MS v hokeji: Švédsko - Fínsko

nedeľa, 15. máj 2011 13:44 | Autor: Jakub Vaverka

Analýza finále MS v hokeji: Švédsko - Fínsko
Analýza finále MS v hokeji: Švédsko - Fínsko | zdroj: Jakub Vaverka & Martin Gregor pre Sport7.sk, foto SITA

Milí športoví fanúšikovia chvíľa, na ktorú čakal celý hokejový svet od 29. apríla klope na dvere. Pred necelými dvoma týždňami sme ešte stále verili, že posledný hrací deň majstrovstiev bude aj za účasti slovenskej reprezentácie, no od štvrťfinále si šampionát trochu smutne užívame už len ako nestranní fanúšikovia. Deň D prišiel, dnes večer sa pobijú o titul Majstra sveta Švédi s Fínmi.

V súboji o svetový titul sa stretnú trochu kuriózne dva severské tímy, ktoré budúci rok spoločne organizujú šampionát pre rok 2012. Konfrontácia týchto hokejových veľmocí vypukne od 20.30 v Orange aréne, ktorá bude pod drobnohľadom celej hokejovej Európy. Pôjde bez pochýb o najsledovanejší priamy prenos vysielaní zo Slovenskej republiky v jej samostatnej histórií. 

Z tábora Švédska


"Tre Kronor" sa v úvode semifinálového zápasu  proti Čechom akoby spoznávali, no od druhej tretiny začali hrať zverenci Pära Maärtsa svoju typickú hru, ktorá našim západným susedom zjavne nesedela. Pre Švédsko bol postup do finále poriadnou satisfakciou za nešťastnú semifinálovú prehru s tým istým súperom pred rokom v nemeckom Kolíne (Švédi vtedy inkasovali vyrovnávajúci gól sedem sekúnd pred koncom a a po nájazdoch postúpili do finále Česi).

Pred finálovým zápasom je v ich tábore určite veľké očakávanie, no rozhodne nie nervozita, ktorá by narušila taktické plány trénera Maartsa. Tri korunky sa spoliehajú v bránke na famózneho Viktora Fastha, ktorý je jedným z najjagavejších objavov turnaja. Do zúfalstva priviedol už aj hráčov kalibru Jaromíra Jágra či Johna Tavaresa. S úspešnosťou zákrokov 96,83% je najlepším brankárom turnaja, no na krk mu dýcha práve brankár Fínov Petri Vehanen.

V útoku sa budú spoliehať na vynikajúcu formu Patrika Berglunda, ktorý je s 8 gólmi a dvoma asistenciami najproduktívnejším hráčom šampionátu a zároveň aj najlepším strelcom. V tomto smere mu výrazne sekundujú aj Magnus Paajardvi, David Petrasen a Robert Nilsson. Práve na týchto hráčov si budú musieť dať Fíni najväčší pozor.

Švédi dúfajú, že im Slovensko vráti to, čo si od nich požičalo v roku 2002. Vtedy sa naši chlapci tešili z celkového triumfu na švédskej pôde a tak by sa dnes mohla história opakovať v opačnom garde. 

Z tábora Fínska

Celý svet hovorí po Fínskom semifinálovom postupe cez Rusov o jedinom hráčovi - Mikaelovi Granlundovi. Tento len 19-ročný útočník Helsínk šokoval celú ruskú obranu na čele s brankárom Barulinom nádherným gólom, ktorý sa okamžite pripísal nezmazateľným písmom do histórie svetových šampionátov. Je pomerne ťažké opísať tento krásny gólový moment slovami, preto si pozrite priložené video.



Suomi boli v piatok proti Rusom vždy o krok vpred a tak konečný výsledok 3-0 vôbec nie je takým prekvapením, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Svoju úlohu určite zohral aj fakt, že Rusi mali na rozdiel od Fínov o 5 hodín menej na oddych.

Medzi najnebezpečnejších hráčov Fínov patria Jarkko Immonen, Mikael Gradund, Tuomo Ruutu či Mikko Koivu. Immonen je doposiaľ najproduktívnejším hráčom Suomi s 9 bodmi za 6 gólov a 3 asistenice. Najväčšie nebezpečenstvo pre bránku Švédov bude číhať od Fínov hlavne počas presilových hier, ktoré majú nacvičené do absolútnych detailov.

Suomi majú o motiváciu navyše postarané. Z titulu majstra sveta sa tešili naposledy pred 16 rokmi a odvtedy viackrát prišli o zlato v zbabranom finále. Veria, že dnes sa ich finálová smola konečne zlomí a víťazstvo práve nad Švédskom, ich geografickým susedom, by malo pre nich osobitnú príchuť sladkosti (tieto súboje sa dajú prirovnať zápasom Slovenska s Českom).

Ako tipovať



Očakávame otvorený duel, v ktorom môže padnúť vyššia porcia gólov. S tým však určite nebude súhlasiť Fasth a Vehanen, teda dvaja „gólmani”, ktorí sú s úspešnosťou zákrokov 96,83% resp. 95,07% najlepšími brankármi turnaja.

Favoritom stretnutia sú Švédi, čomu veria aj bookmaeri, ktorí na ich celkový triumf vypísali nižší kurz ako na Fínov. Napriek tomu my veríme v prekvapenie na úkor Tre Kronor. Obe mužstvá predvádzajú na šampionáte výbornú hru, no tej Fínskej nechýba ani kus šťastia. Práve to, že Suomi sú schopní skórovať aj zo situácií, ktoré gólovo vôbec nevyzerajú môže dnes večer zohrať dôležitú úlohu. Mimo to sú lepší aj na presilovkách, ktoré bývajú vo väčšine zápasov rozhodujúce.

Náš tip: víťazstvo Fínska [ kurz 2,50 ]