Main Content

Bayern Mníchov rozpútal prestupové peklo

štvrtok, 12. máj 2016 11:12 | Autor: Timotej Gašper

Bayern Mníchov rozpútal prestupové peklo
Bayern Mníchov rozpútal prestupové peklo | zdroj: © TASR

Nemecký gigant predvčerom šokoval celý futbalový svet. Ešte pred začiatkom prestupového obdobia totiž Bayern Mníchov oznámil príchod dvoch výrazných letných posíl, čím nielen že rozvrátil mnoho prestupových špekulácií, ale naštartoval diskusie o tom, kto bavorský celok opustí.

Včera ešte pred obedom zasiahla fanúšikov Manchestru United, Manchestru City či PSG tvrdá rana. Bavorský celok sa totižto bez väčších znamení z ničoho nič zapojil do boja o mladú portugalskú superhviezdu Renata Sanchesa a ich ponuku vo výške 35 miliónov eur Benfica Lisabon neodmietla. Zázračné dieťa „Orlov“ sa do povedomia dostalo až v zime 2015, kedy sa 18 ročný futbalista natrvalo prebil do prvého tímu lisabonského veľkoklubu. Univerzálny stredopoliar počas jari zaujal azda všetkých európskych gigantov, ktorí doslova prahli po jeho podpise. Jeho enormný progres dokazuje aj vzrast trhovej hodnoty, ktorá sa od septembra zvýšila z 800 tisíc eur na 10 miliónov eur. Renato svojim prestupom nielenže zabil sny anglických gigantov, ale už teraz odpísal jedného zo stredných záložníkov FCB.

Aj keď má Sanches stále len 18 rokov, jeho prestupových 35 miliónov nemôže ostať „len“ na lavičke. Mladík sa v posledných mesiacoch dostal do tak veľkého povedomia, že aj trénerovi ako Ancelotti by fanúšikovia neodpustili Renatov úzky hrací čas. Portugalský reprezentant však potrebuje nazbierať skúsenosti a tiež sa dostať do herného systému Bayernu Mníchov. Ako je ale zvykom, aj pred novou sezónu bude mať nemecký majster silný prebytok na poste stredných záložníkov. Carlo Ancelotti tiež kúpou Sanchesa nepriamo ukázal, kam chce Bavorov v nasledujúcich rokoch smerovať. Xabi Alonso síce má skúsenosti a v nohe zlato, no jeho pokročilý futbalový vek ho pomaly ale isto odsúva na vedľajšiu koľaj. Už dlhšie sa zároveň špekuluje, že Guardiola si do Manchestru vezme svojho miláčika a technického mága, Thiaga Alcantaru, čo dáva Renatovi ešte väčšie možnosti a priestor. Stále však ostávajú Kimmich, Rode a napr. aj Mario Gotze. Bavori ale široký káder potrebujú, na čo už veľakrát doplatili. Kúpa Renata Sanchesa určite nebol krok vedľa a pre hráča naisto nie krokom späť. Bayern získal mladú krv a Sanches neopakovateľnú šancu ukázať sa.

Vizitka Renata Sanchesa
Celé meno: Renato Júnior Luz Sanches
Dátum narodenia: 18.8.1997
Miesto narodenia: Lisabon (Portugalsko)
Herný post: Stredný záložník (ofenzívny/defenzívny)
Aktuálny klub: Benfica Lisabon, od 1.7.2016 - FC Bayern Mníchov
Aktuálna trhová cena: 10 miliónov eur

Podpis kapitána BVB, Matsa Hummelsa, bol však viacmenej ako jarný dážď, pretože každý vedel, že príde, no nikto nevedel kedy. Špekulácie začali po Hummelsovom vyjadrení a žiadosti opustiť BVB v prospech nemeckého majstra z Mníchova. Robustný stopér strávil v Dortmunde vyše 7 rokov, počas ktorých sa nielenže vypracoval na jedného z najlepších obrancov na svete, ale v klube si tiež vybudoval rešpekt a pozíciu legendy. S Borussiou dvihol nad hlavu päť trofejí a v žltom drese odohral viac než tri stovky duelov. Po Gotzemu a Lewandowskom je Hummels už tretí „zradca“ Dortmundu, no to nieje až tak celkom pravda. Od roku 2003 bol totižto Mats členom akadémie FC Bayern, kde strávil dlhých šesť rokov. „Idem domov, v Mníchove som začínal a mám tam tiež rodinu a veľa priateľov“, napísal vo svojom rozlúčkovom liste rodák z Bergisch Gladbachu. Dortmund dal Hummelsovi všetko a dlhé roky mu bol domovom, no víťazovi MS 2014 nemôže nikto vziať fakt, že jeho ozajstným domovom je bavorská metropola.

Aj tento prestup ale bude musieť Don Carlo Ancelotti poriadne rozobrať. Síce Bavori doplácajú na defenzívne problémy veľmi často, no nemôže byť toľko kohútov na smetisku. Badstuber, Benatia, Boateng, Javi Martinéz a ponovom aj Kimmich s Hummelsom. Na fakt, že Bayern preferuje a pravdepodobne aj preferovať bude hru s dvoma stopérmi, je 5 vysokokvalitných mien proste veľa, nehovoriac o možnosti, že vedenie FCB udrží aj Tasciho. Samozrejme, kedykoľvek môže prísť zranenie či trest, no ak bude chcieť Ancelotti a vedenie klubu zmierniť nátlak, jeden musí z kola von. Najbližšie k opusteniu Allianz Arény má aktuálne non-stop zranený smoliar Holger Badstuber, ktorý by mohol odísť na hosťovanie. Prestup sa ale spomína aj pri mene marockého obrancu Medhiho Benatiu, o ktorého tuho usiluje jeho bývalý klub, AS Rím.

Ak je u Sanchesa možnosť pochybovať o hernej vyťaženosti, pri Hummelsovi nieje čo riešiť. Ak bude nemecký reprezentant zdravý a schopný hry, len hlupák by ho držal na lavičke. Obrana Bayernu s príchodom ďalšej 35 miliónovej posily naberie obrovskú silu a skúsenosť a bude veľkým očakávaním, ako si bude viesť hviezdna defenzívna dvojka Boateng-Hummels.

Vizitka Matsa Hummelsa

Celé meno: Mats Julian Hummels
Dátum narodenia: 18.12.1988
Miesto narodenia: Bergisch Gladbach(Nemecko)
Herný post: Stredný obranca, defenzívny štít
Aktuálny klub: Borussia Dortmund, od 1.7.2016- FC Bayern Mníchov
Aktuálna trhová cena: 32 miliónov eur