Main Content

Analýza semifinále MS v hokeji: Rusko - Fínsko

piatok, 13. máj 2011 16:34 | Autor: Jakub Vaverka

Analýza semifinále MS v hokeji: Rusko - Fínsko
Analýza semifinále MS v hokeji: Rusko - Fínsko | zdroj: Jakub Vaverka & Martin Gregor pre Sport7.sk, foto SITA

V druhom dnešnom semifinále si zmerajú sily reprezentácie Ruska a Fínska. Hráči “zbornej“ si už s Fínmi na tomto šampionáte zahrali, Severanom sa budú snažiť oplatiť prehru 2-3 po nájazdoch. Stále platí, že zápasy v skupine a v play-off sa nedajú porovnať. Ako skvelý príklad slúži práve štvrťfinálový postup štvrtých Rusov cez prvých Kanaďanov. Vo večernom zápase bude Rusko miernym papierovým favoritom, hoci v doterajšom priebehu šampionátu predvádzali kvalitnejšie výkony Fíni.

začiatok zápasu: 20,15 (Orange aréna), live STV1 a STV3

Z tábora Rusov

Rusko sa včera konfrontovalo v najočakávanejšom štvrťfinále týchto majstrovstiev s odvekým rivalom Kanadou.  Zverenci trénera Viačeslava Bykova rozhodli duel s Javorovými listami v rozpätí 50. až 53. minúty, keď najprv krásne vyrovnal Kaygorodov a  o necelé tri minúty hviezdny Iľja Kovaľčuk zabil rozhodujúci klinec do kanadskej rakvy. Rusi mali výraznú podporu aj v hľadisku. Dokonca ich mal prísť pozrieť aj premiér Vladimír Putin, ktorý však svoju cestu do srdca Európy odložil až na dnes.

V zápase s Kanadou na seba opäť upozornil Jevgenij Arťukin, ktorý najprv ukázal aj niečo zo svojho hokejového repertoáru, no ku koncu zápasu, keď bol Rusku odopretý gól predviedol aj svoju typickú tvrdú, priam zákernú hru a zaskočil tým aj fyzicky výborne pripravených Kanaďanov.

Na svoje prvé body na šampionáte stále čaká superhviezda Alexander Ovechkin, ktorý sa nedokázal bodovo presadiť proti Čechom, Dánom, ani Kanaďanom, hoci na ľade strávil v týchto troch zápasoch dokopy takmer 55 minút. Je dosť možné, že tento robustný a rýchly zakončovateľ dokáže preukázať svoje majstrovstvo práve proti Fínom, ktorí predsa len neprekvitajú takou dôkladnou tvrdou hrou ako Kanaďania. Ovechkin nie je zvyknutý nebodovať dlhu dobu, preto očakávame, že najväčšie nebezpečenstvo pre Fínov bude číhať práve od neho, Radulova a Kovalchuka.

Z tábora Fínov

Na Fínov čakali vo štvrťfinále Nóri, ktorí sa proti Suomi ujali vedenia a zverencov Juku Jalonena držali dlho na krátko. Potom však prišli fínske lahôdky v presilovkách. Skvele prepracovaný herný signál, pri ktorom sa Jarko Immonen premiestňuje z pozície cloniaceho hráča medzi kruhy na strelu z prvej zopakovali Fíni proti Nórsku trikrát a razom bol stav otočený. K fínskym ťahúňom patrili hlavne Miko Koivu a spomínaný Jarko Immonen, ktorý je druhým najlepším strelcom turnaja.

Ako sme spomínali Fíni už raz Rusov na tomto šampionáte poraziť dokázali, hoci prehrávali v zápase 0-2. Stretnutie sa rozhodovalo v nájazdoch, ktoré majú Fíni veľmi dobre nacvičené a v prípade, že sa bude dnes rozhodovať opäť až v nájazdoch budú v miernej výhode. Hlavnou zbraňou Fínov je však vynikajúca hra na presilových hrách. Spoľahnúť sa môžu aj na kvalitné výkony brankára Vehanena.

Ako tipovať

Už v úvodných riadkoch sme spomínali, že miernym favoritom tohto semifinále je reprezentácia vedená trénerom Bykovom. Rusi disponujú kádrom zvučnejších mien a po tom ako v bránke nahradil neistého Nabokova omnoho spoľahlivejší Konstantin Barulin majú postarané aj v zadných radoch.  Hoci od zápasov Fínov s Rusmi očakávame vždy útočné divadlo o víťazovi tohto stretnutia nemusí rozhodnúť kvalitnejší útok, či obrana, ale práve pozícia brankára. Poslednou inštanciou Rusov je Barulin s úspešnosťou zákrokov 94,07%. Vahanen na strane Fínov je však na tom horšie len o pár stotín percenta (93,75%). Tieto štatistiky a fakt, že v zápasoch playoff veľa gólov nepadá zvádza k tipu na nižší počet gólov (under 5,5 s kurzom 1,60).

Tipovať víťaza zápasu je omnoho ťažšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Vieme, že väčšinu z vás láka tip na postup Ruska, no pri zvážení ich doterajších rozpačitých výkonov (keď odohrali v podstate len dva naozaj dobre zápasy – proti Slovensku a Kanade) a skvelej hry Fínov v presilovke nie je vylúčené ani zakopnutie papierového favorita. Taktiež netreba prehliadať to, že Fíni mali o takmer 5 hodín dlhší čas na oddych, pričom s Nórmi sa moc nenatrápili (hlavne tretia tretina sa už len dohrávala) ako Rusi, ktorí bojovali o postup vo vypätom zápase s Kanadou. My preto skúsime riskantný tip na víťazstvo Suomi s kurzom 3,40.

Náš tip RISK:  víťazstvo Fínska [ kurz 3,40 ]