Main Content

Od Rock and rollu až po titul juniorskej vicemajsterky sveta vo fitness (ROZHOVOR)

štvrtok, 28. apríl 2016 12:24 | Autor: Silvia Petrašková

Od Rock and rollu až po titul juniorskej vicemajsterky sveta vo fitness (ROZHOVOR)
Od Rock and rollu až po titul juniorskej vicemajsterky sveta vo fitness (ROZHOVOR) | zdroj: Josef Adlt, Eastlabs Team

Má len 17-rokov a už sa môže pýšiť titulom juniorskej vicemajsterky sveta vo fitness. Reprezentantka Slovenskej asociácie kulturistiky, fitness a silového trojboja Tatiana Kožuchová, má už vo svojom mladom veku našliapnuté k sľubnej športovej kariére. O svojich športových začiatkoch, tvrdej predzápasovej príprave i plánoch do budúcna nám prezradila v exkluzívnom rozhovore.

Tatiana v úvode nášho rozhovoru vráťme sa späť do Vášho detstva, kde to všetko začalo. Už v tomto období vo Vás rodičia badali prvé známky športového nadania. Začali ste však dosť nezvyčajne s akrobatickým rock and rollom, vďaka ktorému ste už ako 4-ročná začali navštevovať športovo-pohybovú a rock and rollovú prípravku. Zrejme mi môžete len potvrdiť, že to bol dobrý odrazový mostík k športu, ktorému sa dnes naplno venujete...

Áno, som veľmi rada, že rodičia ma odmalička viedli k športu, pre mňa je totiž šport absolútne neoddeliteľnou a prirodzenou súčasťou môjho života. Svoj život si bez neho neviem predstaviť aj keby som sa mu nevenovala súťažne.

Do sveta fitness Vás priviedla Vaša niekdajšia trénerka Zuzana Niščáková, ktorá vo Vás videla obrovský talent. Vy sama ste však na začiatku dosť trucovali a o fitness ste vraj nechceli ani len počuť, prečo?

V tom čase sa v mojom prípade o nejakom extra talente na fitness nedalo hovoriť, venovala som sa rock and rollu a mala som k nemu veľmi pozitívny vzťah, nechcela som s ním skončiť, ale keďže sa môj tanečný partner rozhodol prestať tancovať, nebolo možné v ňom ďalej pokračovať. Bola len náhoda, že práve v tom čase sa deti z klubu v ktorom som pôsobila začali zúčastňovať detských fitness súťaží.

Ako v mnohých iných prípadoch, ani Vaša cesta na premiérové súťažné pódia nebola najľahšia. Na Vašich prvých súťažiach v detskom fitness ste skončili na posledných priečkach.Šli ste však ďalej a nevzdávali ste sa. Od dievčatka, ktoré o fitness kedysi nechcelo ani počuť, ste si tento šport v tejto fáze Vašej nádejnej kariéry zrejme naplno zamilovali. Čím si Vás získal najviac?

Svoj názor na fitness som zmenila hneď na prvej súťaži, keď som doslova s otvorenými ústami pozerala, čo dokážu niektoré dievčatá a veľmi som túžila dokázať niečo také aj ja, svedomito som na sebe pracovala a časom sa mi podarilo nacvičiť prvky, ktoré som obdivovala a dokonca priniesť niektoré úplne nové vlastné prvky a keď ich začali nacvičovať iné dievčatá, bola to pre mňa naozaj pocta.

Vynaložené úsilie a tvrdá práca nakoniec priniesla svoje vytúžené ovocie, keď sa v roku 2010 konali na Slovensku historicky prvé IFBB MS vo fitness detí z ktorých ste si odniesli Vašu prvú (bronzovú) medailu...

Na ten pocit z MS 2010 nikdy nezabudnem, ako ste povedali, boli to historicky prvé IFBB MS a v to, že by som na nich mohla takto uspieť, som sa ani neodvážila dúfať. V tom čase som si myslela, že niekto, kto má medailu z MS nemôže byť obyčajný smrteľník a nie to, že by som to mohla byť ja.

Vaša vitrína s trofejami sa po tomto úspechu začala postupne zapĺňať. Pribudli tituly majsterky Slovenska, majsterky Európy a v detskom fitness ste sa stali dokonca i vicemajsterkou sveta. Aby však Vaša športová kariéra nabrala iný rozmer, potrebovali ste zmenu a to najmä v individuálnej príprave. Tá nastala v roku 2013, kedy ste začali trénovať v klube B-STRA Zvolen pod dohľadom trénerky Barbary Machalovej. Čo Vám táto zmena dala?

Bol to prirodzený vývoj, prinieslo mi to väčšie možnosti vlastnej sebarealizácie.

V novom klube ste absolvovali aj úspešný prechod medzi juniorské súťažiace.Vo svojej premiérovej sezóne ste získali na medzinárodnej scéne tri cenné kovy, na scéne domácej na SAKFST Majstrovstvách Slovenska 2015 ste skončili na 3. mieste, stali ste sa  SAKFST Majsterkou Slovenska vo fitness dorasteniek, víťazkou Mozolani Fitness Cup 2015 a úspech ste zaknihovali aj na Veľkej cene Dubnice v roku 2015. Kde pociťujete najväčšiu zmenu pri súťažení v detskom fitness a tom aktuálnom juniorskom?

Nepochybne najväčšou zmenou pre dievčatá, ktoré začínajú súťažiť v juniorskej kategórii je vzrastajúca náročnosť silového tréningu a úprava stravy. V mojom prípade som však mala obrovské šťastie, že mi s týmito vecami pomáhala moja mama, ktorá mi silové tréningy aj stravu upravovala tak postupne, že som si tieto zmeny ani neuvedomovala. Ďalším rozdielom je potreba získania ženskej elegancie pri pózovaní i vo voľnej zostave.

Prejdime tentoraz k samotným súťažiam. Prezraďte nám, čo konkrétne je ich hlavným programom?

Hlavný program súťaže v kategórii fitness pozostáva z dvoch kôl. Z prezentácie postavy a z prevedenia voľnej zostavy. Voľná zostava obsahuje gymnastické, akrobatické, silové a tanečné prvky a trvá maximálne 90 sekúnd.

Čo hrá hlavný prím pri hodnotení rozhodcov?

Fitness je z hľadiska hodnotenia veľmi subjektívny šport a je len na konkrétnom rozhodcovi, čo preferuje. Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že pri hodnotení postavy sa zohľadňuje symetria, estetika a svalový rozvoj postavy. Pri zostave sa posudzuje náročnosť jednotlivých prvkov a celkový dojem.

Pripravujete si zostavu sama?

Jednotlivé prvky do zostavy si vyberám sama s choreografiou mi pomáha moja trénerka na zostavu Barbara Machalová. So zvládnutím techniky gymnastických prvkov mi pomáha gymnastická trénerka Zuzana Cerovská.

Tatiana, ako vyzerá Váš tréningový plán?

V závislosti od času, ktorý mi zostáva do súťaže trénujem trojfázovo. Čo sa týka silového tréningu, cvičím systémom tri plus jedna, to znamená po troch dňoch tréningu mám jeden deň voľna, zostavu nacvičujem štyrikrát do týždňa, kardio tréningy a gymnastiku zaraďujem podľa potreby.

Počas každodenných tréningov i pred súťažami venujete dôležitú pozornosť aj obsahu Vášho jedálnička...

V tomto športe je strava jedným z najdôležitejších faktorov. Ja si ju v súťažnom období pripravujem výlučne sama a som veľmi vďačná svojej mamine za všetko čo ma o nej naučila. Mimo súťaže sa však rada nechám nakŕmiť rôznymi dobrotami od mojich starých mám a od maminy, no neodmietnem ani reštauráciou či fast food.

Tatiana, kde vidíte svoje slabé stránky, na čom aby ste chceli ešte popracovať a aké sú Vaše ambície pre túto sezónu?

Mojou hlavnou ambíciou je opätovne sa nominovať na ME juniorov, kde sa pokúsim obhájiť minuloročný výsledok. Čo sa týka slabých stránok, som si absolútne vedomá, že vždy je a bude čo zlepšovať a nemyslím si, že sa niekedy dostanem do štádia, kedy budem so sebou úplne spokojná, ale práve to sa mi na tom páči. Na záver by som sa rada poďakovala všetkým mojim priaznivcom, fanúšikom, SAKFST, East Labs, Fitnesshouse, Prom-in SK, Sallut design za podporu, ktorú od nich dostávam.