Main Content

Analýza semifinále MS v hokeji: Česko - Švédsko

piatok, 13. máj 2011 09:19 | Autor: Jakub Vaverka

Analýza semifinále MS v hokeji: Česko - Švédsko
Analýza semifinále MS v hokeji: Česko - Švédsko | zdroj: Jakub Vaverka pre Sport7.sk, foto SITA

Popoludňajšie prvé semifinále bude zároveň reprízou toho minuloročného, v ktorom to dlho vyzeralo na postup Švédska, no sedem sekúnd pred koncom základnej hracej doby Česi vyrovnali a nakoniec dokázali stretnutie otočiť. Vtedajší tréner Česka Vladimír Ružička doviedol svoj tím až k titulu Majstra sveta a niečo podobné by rád zopakoval aj jeho nástupca na striedačke Alois Hadamczik. Mladý tím “Troch Koruniek“ je však plný odhodlania a Čechom chce vrátiť porážku z pred roka aj s úrokmi.


začiatok zápasu: 16.15 (Orange Aréna), live STV1, STV3

Z tábora Česka

Česká reprezentácia prechádza doterajším priebehom turnaja doslova ako nôž maslom.  V skupinovej fáze naši západní susedia nestratili ani bod a táto pozitívna bilancia vyvrcholila vo štvrťfinálovom dueli proti Američanom, ktorých rozniesli 4-0. Opäť sa ukázalo, že Jaromír Jágr má pre tým obrovský význam. Legendárny „Jarda“ dal hetrik, ktorý bol mimochodom jeho prvý v reprezentačnej kariére. Jágr predvádza na tomto šampionáte famózne výkony a čoraz viac sa diskutuje o jeho návrate do NHL. Najviac sa hovorí o lukratívnej ponuke od Pittsburghu Penguins. 

V tábore úradujúcich majstrov sveta však nájdeme aj  smoliarov. Pre príklad stačí spomenúť útočníka Martina Havláta, ktorý odohral výborné zápasy v skupinách, no na dôležitú vyraďovaciu časť sa zranil. Aj týmto spôsobom mu želáme skoré uzdravenie, hoci záver turnaja pravdepodobne už nestihne. Otázny je aj štart Patrika Eliáša, no podľa najnovších informácií by mal duel so Švédskom stihnúť. Ostatní českí hráči sú v poriadku a hráči rovnako ako aj fanúšikovia sa nevedia dočkať semifinále.

Z tábora Švédska

Na Tre Kronor čakalo vo štvrťfinále nevyspytateľné Nemecko. Zverenci Pera Maartsa boli v tomto stretnutí jasným favoritom, hoci Nemci vedení Uwe Kruppom predviedli na turnaji viacero výborných výkonov. Ako to však býva zvykom na papierové predpoklady sa vo vyraďovacích zápasoch nemožno spoliehať, čo sa z časti potvrdilo aj v tomto zápase. Nemcov nezaskočil ani rýchly úvodný gól Thornberga a za stavu 1-1 boli Švédi pod výrazným nemeckým tlakom. Všetko sa však zlomilo v druhej tretine, po ktorej odchádzali Švédi do kabíny s vedením 4-2. V poslednej tretine ukľudnil favorita opäť Thornberg.  Hoci zvíťazili viacgólovým rozdielom zápas nebol taký jednoznačný, ako sa môže zdať pri pohľade na výsledok. Tre Konor opäť podržal skvelý Fasth, ktorý sa dnes pobije s Ondřejom Pavelcom nielen o postup do finále, ale aj o ocenenie pre najlepšieho brankára šampionátu. 

Ako tipovať

Favoritom stretnutia sú podľa bookmakerov českí reprezentanti, na ktorých víťazstvo si môžete podať s kurzom približne 1,90. Švédi majú trochu prekvapujúco vysoký kurz až nad hranicou 3,20. My odporúčame tipujúcim vsadiť na postup Česka. Hoci Švédi prišli na šampionát s výborným mužstvom, je príliš mladé na to, aby dokázalo vzdorovať doteraz najlepšiemu tímu na šampionáte, v ktorom nájdete skúsenosť, dravosť a skvelého brankára.  V neprospech Čechov hovorí len jedna zaujímavá štatistika – “Jágrovci” nikdy nedokázali vyhrať titul majstra sveta bez toho, aby neprehrali aspoň jeden zápas.

Náš tip: víťazstvo Česka [ kurz 1,85 ]