Main Content

Analýza štvrťfinále MS v hokeji: Fínsko - Nórsko, Kanada - Rusko

štvrtok, 12. máj 2011 14:12 | Autor: Jakub Vaverka

Analýza štvrťfinále MS v hokeji: Fínsko - Nórsko, Kanada - Rusko
Analýza štvrťfinále MS v hokeji: Fínsko - Nórsko, Kanada - Rusko | zdroj: Jakub Vaverka & Martin Gregor pre Sport7.sk

Po včerajších úvodných štvrťfinálových zápasoch sa dnes rozhodne o zvyšnej dvojici postupujúcich do semifinále majstrovstiev sveta v hokeji 2011. Dnes nás čakajú divácky veľmi atraktívne súboje. V tom poobedňajšom si zmerajú sily severské mužstva Fínska a Nórska a večer nás čaká prvé veľké vyvrcholenie šampionátu – konfrontácia Rusov a Kanady.

Fínsko – Nórsko, 16.15

Fínsko vďaka poslednému víťazstvu nad Ruskom postúpilo do štvrťfinále z druhého miesta skupiny E a úspešne sa tak vyhlo favorizovaným Kanaďanom a Švédom. Zverenci Juku Jalonena narazia dnes na Nórsko, ktoré by ste ešte dva roky dozadu veľmi ťažko považovali za hokejovú krajinu. Dnes však nebudú Nóri vôbec takým výrazným outsiderom, ako sa môže na prvý pohľad zdať.  

Nórski mladíci predvádzajú na tomto šampionáte obdivuhodné výkony. V základnej skupine dokázali poraziť Švédov, v osemfinále obrali o všetky body aj favorizovaných Švajčiarov. V zápasoch, v ktorých boli favoritmi ani na chvíľu nezaváhali s Francúzmi (5:2) a Rakúšanmi (5:0). O body ich obrali len hráči USA a Kanady, no ani superfavorizovaná Kanada to s nimi nemala vôbec ľahké, vyhrala len tesne 3:2.

V nórskom tíme sa nachádza aktuálne najlepší strelec turnaja Marius Holtet, na ktorého nebudú v najlepšom spomínať Francúzi, ktorým nasúkal štyri góly. Suomi však vo svojom kádri majú tiež kvalitu a nie hocijakú. Najväčšie nebezpečenstvo číha od trojice Ruuto, Immonen a Koivu. Títo traja hráči nazbierali v doterajšom priebehu šampionátu dokopy 14 kanadských bodov.

Favoritom stretnutia je reprezentácia Fínska, ktorá má dostatok skúsenosti na to, aby podobné duely zvládala. Nóri však nemajú čo stratiť a budú mimoriadne nepríjemní. V doterajšom priebehu šampionátu trápili všetkých súperov, nehovoriac o tom, že porazili aj Švédov, odvekého Fínskeho rivala.

Hoci očakávame postup Fínska nevylučujeme prekvapenie na ich úkor. Rozhodli sme sa tipovať remízu po základnej hracej dobe. Kurz 6,10 nás naozaj motivoval vyskúšať šťastie.

Náš tip: remíza [ kurz 6,10 ]

Kanada – Rusko, 20.15

Rusko predvádza na týchto majstrovstvách naozaj rozpačité výkony. Doposiaľ najlepší výkon podali zverenci Viačeslava Bykova v súboji proti našim chlapcom, kde neúnavne korčuľovali, zrážali sa a bojovali. Vo zvyšných dueloch predviedla Zborná len nepremenné šance a dosť zákernú hru v podaní Jevgenija Arťukina, ktorý sa „predviedol“ hlavne v zápase s Českom.

Tvrdá hra však teraz Rusom nepomôže, pretože Kanada je pripravená naozaj na všetko a tím Kena Hitchcocka na turnaji ešte nezakopol. Navyše v drese  Javorových listov vychádzajú na povrch nové hviezdy. V rýchlosti spomenieme napríklad mladíka Jeffa Skinnera alebo obrancu Pietrangela, ktorého sme zaradili do All-Star výberu doterajšieho priebehu šampionátu. Tento zápas je jednoznačný šláger celého štvrťfinále, no na základe doterajších výkonov je veľkým favoritom Kanada.

V posledných rokoch sme chválili Rusov za to, že sa dokázali uskromniť v ich individuálnom poňatí hry a hrajú viac pre mužstvo. Tento rok to však pre káder okolo Bykova opäť neplatí a to je ich hlavnou slabinou. Hoci sa lídri tímu snažia o kombinačné akcie v dôležitých chvíľach hrajú veľmi egoisticky, pričom najväčšie medzery vidíme v bojovnosti (pričom za bojovnosť sa nedá považovať Arťukinov prístup).

Kanaďania sú naopak tradične mužstvom, ktoré funguje ako dobre namazaný stroj, bez ohľadu na to, či ide o majstrovstvá sveta dorastu, juniorov, mužov alebo olympiádu. Práve tento faktor rozhodne o víťazovi dnešného štvrťfinále. Napriek tomu, že väčšie hviezdy sú na strane Rusov (Ovechkin, Kovalchuk, ...) Kanada má kompaktnejší, silnejší a hlavne ucelenejší tím.

Náš tip: víťazstvo Kanady [ kurz 2,00 ]