Main Content

Slovenky po prvom hracom dni vyhrávajú vo Fed Cupe 2:0. Schmiedlová: "Veľmi cenné víťazstvo"

sobota, 16. apríl 2016 18:09 | Autor: TASR

Slovenky po prvom hracom dni vyhrávajú vo Fed Cupe 2:0. Schmiedlová: "Veľmi cenné víťazstvo"
Slovenky po prvom hracom dni vyhrávajú vo Fed Cupe 2:0. Schmiedlová: "Veľmi cenné víťazstvo" | zdroj: © TASR

Bratislava 16. apríla (TASR) - Slovenské tenistky vedú po prvom dni barážového stretnutia o účasť v I1. svetovej skupiny Pohára federácie nad Kanadou 2:0. O druhý bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke v bratislavskom NTC zaslúžila slovenská jednotka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá zdolala kanadskú dvojku Aleksandru Wozniakovú za 2:47 h 6:4, 4:6, 6:4. V úvodnom singli si Dominika Cibulková poradila s Francoise Abandovou za dve hodiny 4:6, 6:3, 6:1.

Schmiedlová môže v nedeľu spečatiť triumf Sloveniek, o 13.00 nastúpi v dueli jednotiek proti Abandovej. Proti skúsenej Wozniakovej začala nervózne a po strate podania v druhom geme prehrávala 0:2, následne však získala tri gemy v rade a v koncovke setu slávila úspech. Aj na začiatku druhého setu viedla Wozniaková 2:0. Slovenka síce rýchlo otočila na 3:2, no výhodu brejku neudržala a záver setu patril Wozniakovej. V treťom dejstve sa Schmiedlová po rýchlom brejku ujala vedenia 3:1. Wozniaková síce vyrovnala na 4:4, no v deviatom geme stratila servis a Slovenka už šancu získať druhý bod z rúk nepustila, hoci čelila dvom brejkbalom.

   "Bol to veľmi ťažký zápas. Veľmi si cením, ako som ho vybojovala. Wozniaková má v Pohári federácie výbornú bilanciu a vedela som, že ak ju chcem zdolať, musím hrať lepšie ako v uplynulých mesiacoch. Verím, že toto víťazstvo mi pomôže dostať sa z krízy. Súperka ma prekvapila, že hrala veľa "kopcov", možno som mohla ísť viac do toho, ale na antuke je to niekedy zložité. V druhom sete začala hrať Wozniakova agresívnejšie, no aj tak som si to mohla sama uhrať. V treťom sete som nevyužila vedenie 4:2, trochu som si to skomplikovala, no záver som našťastie zvládla," povedala Schmiedlová.

 Slovenský kapitán Lipták bol rád, že sa v prvý deň naplnil očakávaný scenár. "Teší ma, že vedieme 2:0, oba zápasy však boli nerváky. Boli sme papierovými favoritmi a bolo by ťažké, keby sme ich prehrali. V nedeľu máme tri šance na zisk rozhodujúceho bodu. Pevne verím, že to zvládneme. Dominika sa na začiatku trochu hľadala, nereturnovala optimálne. Hneď v úvode si prehrala servis, čo jej nepridalo na pohode. Abandová nastúpila na zápas veľmi sebavedomá. Som rád, že na začiatku druhého setu Domča našla správny rytmus na returne. Koniec zápasu už bol v jej réžii. Pokiaľ ide o druhú dvojhru, Wozniaková potvrdila, že je skúsená. Je jednou z rekordérok vo Fed Cupe v počte odohratých zápasov. Kaja ma väčší potenciál, aký predviedla n kurte. Mentálne na tom nie je optimálne, ale každou vyhratou loptičkou jej rástlo sebavedomie. Bol to jeden z jej najlepších výkonov v poslednom obodrí. Toto víťazstvo jej môže veľmi pomôcť."   

    
Kanadského kapitána Sylvaina Bruneaua mrzelo, že jeho tím nezískal v sobotu ani bod. "Boli to náročné zápasy. Som hrdý na obe dievčatá, nechali na dvorci všetko. Som spokojný s hrou, ktorú predviedli. Klobúk dolu aj pred výkonmi oboch Sloveniek, v rozhodujúcich momentoch hrali výborne. Zatiaľ je predčasné hovoriť o tom, či v nedeľu urobím nejakú zmenu. Abandová i Wozniaková odohrali náročné zápasy, musím sa s nimi porozprávať."             

Vo fedcupovej histórii ide o tretí vzájomný súboj oboch krajín, stav je nerozhodný 1:1. Slovenky majú Kanaďankám čo odplácať. V apríli 2014 totiž prehrali na harde v Quebecu 1:3 a vypadli zo svetovej skupiny. Začiatkom februára podľahli doma Austrálii 2:3 a rovnako ako vlani musia bojovať o zotrvanie v druhej najlepšej osmičke. Kanaďanky pricestovali do Bratislavy bez svojej líderky Eugenie Bouchardovej, ktorá utrpela minulý týždeň na turnaji v americkom Charlestone zranenie brušného svalu.
      
baráž o účasť v II. svetovej skupiny Pohára federácie:
Slovensko - Kanada 2:0 po prvom dni
Dominika Cibulková - Francoise Abandová 4:6, 6:3, 6:1
Anna Karolína Schmiedlová - Aleksandra Wozniaková 6:4, 4:6, 6:4

nedeľa 13.00 Schmiedlová - Abandová, Cibulková - Wozniaková, Jana Čepelová, Cibulková - Sharon Fichmanová, Charlotte Robillardová-Millettová