Main Content

Analýza štvrťfinále MS v hokeji: Česko - USA, Švédsko - Nemecko

streda, 11. máj 2011 13:09 | Autor: Jakub Vaverka

Analýza štvrťfinále MS v hokeji: Česko - USA, Švédsko - Nemecko
Analýza štvrťfinále MS v hokeji: Česko - USA, Švédsko - Nemecko | zdroj: Jakub Vaverka & Martin Gregor pre Sport7.sk, foto SITA

Majstrovstvá sveta v hokeji pokračujú po dni voľna úvodnými dvoma štvrťfinálovými súbojmi. Bratislavská Orange Aréna dnes bude práskať vo švíkoch hlavne počas zápasu Čechov s Američanmi. Prinášame vám našu analýzu.

Česko - USA, 16.15

Podľa doterajších výsledkov je jasným papierovým favoritom tohto duelu tím našich západných susedov. Česi v skupinovej fáze neprehrali a dokonca nestratili ani bod. Na mále mali v súbojoch s Fínskom, Ruskom a Slovenskom , ale v rozhodujúcich chvíľach zabral brankár Ondřej Pavelec.

Práve brankári môžu byť najdôležitejším faktorom dnešného popoludňajšieho stretnutia. Český Pavelec chytal v doterajšom priebehu šampionátu výborne a je výraznou oporou tímu. Američania stavili vo väčšine zápasov na Ala Montoyu, ale veľmi sa mu nedarilo. V súboji s Kanadou držal reprezentáciu USA nad vodou veterán Ty Conklin (mimochodom Haláková dvojka zo St. Louis), takže brankárska otázka českého súpera je trochu zamotanejšia.

Dnes v podstate začína nový turnaj. Na výsledky z predchádzajúcej fázy treba zabudnúť a sústrediť sa len na to čo sa udeje dnes. Česi si dobre pamätajú domáci šampionát z roku 2004, kedy rovnako ako tento rok zvíťazili vo všetkých zápasoch no vo štvrťfinále vypadli práve s Američanmi. Dnes túžia po veľkej odplate.

Už sme neraz písali, že česká reprezentácia je podľa nás najhorúcejším favoritom na zisk majstrovského titulu. Na rozdiel od minuloročných MS tento rok predvádzajú od začiatku šampionátu výkony hodné majstra. Hoci samotní Česi priznávajú, že ich hokej má klesajúcu tendenciu tento rok to rozhodne neplatí.

Američania prišli na šampionát s mladučkým tímom, ktorého súčasťou je viacero hráčov z univerzít bez skúsenosti z NHL. Hoci sú veľmi húževnatým mužstvom v porovnaní so skúsenými Čechmi zaostávajú na každej kľúčovej pozícií, či už ide o presilovky, brankára či hru v oslabení.

Veríme, že dnes sa budú z postupu tešiť Česi, hoci to nebudú mať určite vôbec ľahké. Prekvapenie na úkor favorita sa však nedá vylúčiť, keďže Američania sú vo výhode, keďže naozaj nemajú čo stratiť a Česi nikdy nedokázali vyhrať turnaj bez aspoň jednej prehry.  

Náš tip: víťazstvo Česka [ kurz 1,45 ]


Nemecko – Švédsko, 20.15

Nemecko šokujúco prešlo ťažkou základnou skupinou so Slovenskom, Ruskom a Slovinskom ako nôž maslom, ale v osemfinále sa stroj Uweho Kruppa akosi zasekol. Najprv prehrali na nájazdy s Fínskom (4-5), potom opäť po nájazdovej lotérii zakopli s outsiderom osemfinálovej skupiny Dánskom (3-4) a v poslednom zápase celej E-skupiny prehrali poľahky aj s Českom 2-5.

Nemecký lodivod vie, že musí niečo zmeniť, aby jeho tím zopakoval senzačný boj o medaily z minulého roka, keď Nemecko skočilo na domácich MS štvrté. Nejde o zásadnú zmenu taktiky, keďže Nemci dokázali obrať okrem Čechov o body všetkých silných súperov, skôr o prinavodenie správnej víťaznej morálky, ktorá akoby začala postupne z kabíny Nemecka vyprchať.  Neúspechy v posledných zápasoch však možno pripísať aj náročnému programu, keďže Slováci, Rusi, Fíni ani Česi Kruppovu reprezentáciu rozhodne nešetrili. Pred štvrťfinálovým duelom so Švédskom im deň voľna určite padol vhod. 

Švédsko vo svojom poslednom zápase skupiny F prehralo 2-3 s Kanadou. Táto prehra sa však dá zaradiť medzi veľmi kuriózne, keďže vďaka nej neskončili na prvom mieste a úspešne sa tak vyhli silným Ruskom, čo môže byť dôležitý taktický ťah zo strany Tre Kronor. Podobnú situáciu sme zažili od Švédov aj počas olympiády v Turíne 2006, kde nám pustili posledný zápas v skupine, aby sa vo štvrťfinále vyhli Čechom. My sme na to napokon doplatili a oni poľahky postúpili cez Švajčiarsko.

Severania sa môžu spoľahnúť na brankára Fastha, ktorý je s viac než 98% úspešnosťou zákrokov najlepším brankárom turnaja.  V útoku číha najväčšie nebezpečenstvo od formácie okolo Backlunda, ktorý  hrá na MS vo fantastickej forme.

Hoci Nemecko rozhodne nie je podceňovaným mužstvom tejto štvrťfinálovej dvojice veríme v postup skúsenejších a hokejovejších Švédov. Nemci obrali Slovákov, Rusov a Fínov o body vďaka veľmi precíznej defenzíve a dôkladnej hre pri mantineloch. Švédi sú však majstri tvrdých súbojov, s výnimkou Kanady sú v tomto smere pravdepodobne najkvalitnejším mužstvom na svete. Myslíme si, že dnes hlavne vďaka tomu, že dokážu vyhrávať osobne súboje pri mantineloch pritlačia Nemcov do totálnej defenzívy, čomu zverenci Kruppa určite nedokážu odolávať po celý zápas. Nemecko inkasovalo v posledných troch zápasoch 14 a to tiež signalizuje, že ich defenzíva nepracuje tak dobre ako v úvode šampionátu. 

Náš tip: Víťazstvo Švédska [ kurz 1,45 ]