Main Content

Tri výnimočné tréningové protokoly prinášajúce rýchle výsledky

piatok, 8. apríl 2016 13:15 | Autor: Gabriel Štefaňák

Tri výnimočné tréningové protokoly prinášajúce rýchle výsledky
Tri výnimočné tréningové protokoly prinášajúce rýchle výsledky | zdroj: pixabay.com

Pokiaľ nežijete v jaskyni, tak ste určite čo-to počuli o kondično-silovom tréningu prezlečeného do sexy názvov typu Cross-fit, HIIT alebo Tabata. Vlastne už aj tí, čo v tých jaskyniach žijú, o tom počuli a pravdepodobne vykonávajú supersérie so skalami a iným náradím.

Ťažko povedať, či sa vďaka popularite týchto cvičení dá pasovať Cross-fit, HIIT alebo Tabata za mainstream. No to teraz nie je dôležité. Každopádne masa ľudí venujúcich sa jednému z týchto tipov tréningov ich nedovoľuje nikomu ignorovať.

V ďalších týždňoch vám budeme servírovať články zamerané na túto problematiku, kde si vysvetlíme, čo je to kondično-silový tréning, aké sú jeho formy a, v neposlednom rade, aké benefity tento tréning prináša v porovnaní s konečným tréningom, prípadne kardiom. Pripravené máme aj konkrétne tréningové plány a postupy, ako aplikovať teóriu v praxi. Tak poďme postupne na to, začneme teóriou k jednotlivým workoutom.

HIIT

High Intensity Interval Training, Intenzívny Intervalový Tréning alebo HIIT-ko je tréningová metodológia, ktorá zahŕňa krátke, veľmi intenzívne zaťaženie na niekoľko sekúnd, nasledované krátkym časovým úsekom na oddych. Väčšina tréningových protokolov uvádza pomer medzi intenzívnym zaťažením a dobou oddychu 1:2. V praxi to znamená to, že ak napríklad 30 sekúnd makáte, tak potom bude nasledovať oddychový interval v trvaní jednej minúty. Avšak, tento pomer je čisto individuálny a jeho nastavenie záleží od fitness cieľov, stupňa fyzickej kondície a motivácie v daný tréningový deň. Pri vysoko trénovaných jedincoch alebo atlétoch sa bežne tento intervalový pomer obráti na 2:1. Teda, napríklad, 30 sekúnd makačky vs. 15 sekúnd snahy predýchať a ostať na žive. Keď si to vyskúšate, uvidíte, o čom hovoríme.

Tabata

Rozdiel medzi HIIT a Tabatou je v podstate vo veľkosti intervalov. Tabatu môžeme definovať ako vysoko intenzívny intervalový tréning s viac-menej striktne definovaným počtom intervalov a dĺžkou týchto intervalov. Konkrétne ide o 20 sekundový interval maximálneho zaťaženia nasledovaný 10 sekundovým intervalom oddychu (v prípade TABATY ide skôr boj o život, ale o tom potom). Spolu robíte 8 kôl tohto pekelného tréningu.

Ďalším výraznejším rozdielom medzi týmito intervalovými cvikmi je napríklad fakt, že pri HIIT sa väčšinou využívajú klasické kardio aktivity ako beh, respektíve šprint, plávanie, bicykel. Pričom pri Tabate ide skôr o tréning zahŕňajúci voľné váhy, prípadne cviky s vlastným telom. Najpopulárnejšie sú kliky, drepy (prípadne drepy s výskokom, ak chcete trpieť ešte viac), angličáky alebo čokoľvek s jednoručkami. Viac k jednotlivým technikám si povieme v ďalších článkoch.

Cross-fit

V tomto prípade pochybujeme, že ste sa ešte nestretli s pojmom crossfit. Ide o fitness tréningovú metodológiu zahŕňajúcu vzpieranie, ťažké váhy, gymnastické zostavy, kardio a ostatné celo-telové cviky. V súčasnosti sa dá tvrdiť, že crossfit prešiel za roky od jeho vzniku určitým vývojom. Momentálne je viac ako kedykoľvek predtým zameraný na vzpieračské cviky. To všetko, samozrejme, na čas. Pokiaľ ste niekedy v posilňovni vykonávali kruhový tréning na čas, dá sa tvrdiť, že išlo o nejakú formu crossfitu. Ak však máte radi monotónnu rutinu posilňovania jednotlivých svalových partií separátne, crossfit nie je pre vás. Ak však potrebujete skupinovú hecovačku na podanie kvalitného výkonu, choďte cestou crossfitu. Práve crossfit je obľúbeným skupinovým workoutom, ktorý si získava každým rokom viac a viac priaznivcov.

Čo však majú tieto tréningové protokoly spoločné a prečo si získavajú obrovskú popularitu po celom svete? Pretože jednoducho fungujú a prinášajú výsledky. A ešte jedna vec. Zaberajú minimum času. Ale o tom všetkom nabudúce.