Main Content

Letné alternatívy pre Maria Gotzeho

pondelok, 4. apríl 2016 10:40 | Autor: Timotej Gašper

Letné alternatívy pre Maria Gotzeho
Letné alternatívy pre Maria Gotzeho | zdroj: © TASR

Nemecký reprezentant sa v posledných týždňoch čoraz častejšie spája s letnou zmenou klubu. Záujem o jedného z najlepších futbalistov má samozrejme mnoho veľkoklubov, no len tri možnosti sa javia ako pravdepodobné.

Mario Gotze sa narodil v nemeckom Memmingene a v roku 2001 sa deväťročný talent dostal do akadémie Borussie Dortmund. Syn známeho profesora Jurgena Gotzeho sa rýchlo adaptoval a začal predvádzať nevídané nadanie. Ofenzívna dravosť a perfektná loptová technika vyniesla Maria už v sedemnástich rokoch v prvého tímu, vtedy pod vedením charizmatického Jurgena Kloppa. Medzi rokmi 2010 až 2013 odohral „Sunny“ za BVB 116 stretnutí, počas ktorých sa podieľal až na 75 góloch. Gotzeho kľučky a skvelé herné partnerstvo s Reusom uchvátilo takmer celý futbalový svet.

Ešte počas sezóny 2012/2013 vyšla najavo šokujúca správa, podľa ktorej Bayern Mníchov aktivoval výkupnú klauzulu a kúpil Maria Gotzeho za 37 miliónov eur. Hlavne kvôli veľkej rivalite Dortmundu s Bayernom sa vtedy dvadsaťročný ofenzívny stredopoliar stal terčom obrovskej kritiky a na istú chvíľu mu prischla prezývka „Judáš“.

Po takmer troch sezónach v Mníchove sa však opäť spomína Gotzeho prestup. Je pravdou, že počas tejto sezóny ovplyvnilo Mariovu formu a teda aj odohrané minúty zranenie, no nedávnym gólom v reprezentačnom drese Nemec potvrdil, že je späť v plnej sile. Špekulovalo sa aj o zlom vzťahu s trénerom Guardiolom, no ten všetko vyvrátil: „Mario je jeden z najprofesionálnejších futbalistov, s akým som kedy pracoval. Nemám dôvod naň hovoriť nič zlé, lebo nič zlé nikdy neurobil, obdivujem ho,“ Povedal Guardiola pre FC Bayern TV.

Aj keby bolo medzi hráčom a trénerom všetko v poriadku, v lete sa toho nielen v kabíne Bayernu veľa zmení a zmena neminie ani strelca zlatého gólu z MS 2014.

TRI MOŽNOSTI:

1.Odchod z Nemecka

Fakt, že hráč triedy Maria Gotzeho je chceným artiklom po celej vyspelej futbalovej Európe, nieje ničím prekvapivý. Veď už v roku 2012 ho chceli kluby ako Real alebo Chelsea. Teraz je však situácia trošku iná. Gotze síce nieje až v takej forme ako pred troma rokmi, no stále má čo ponúknuť.

Svoje záložné rady by o toto meno najradšej rozšíril Liverpool, no do boja sa podľa britských médií aktívne zapája aj parížsky Saint-Germain. Tretím najväčším zahraničným záujemcom sa stal Juventus Turín, ktorý sa pravdepodobne pomaly ale isto chystá na odchod Paula Pogbu. Každý z týchto klubov má Gotzemu čo ponúknuť. Na Anfield Road ho čaká milovaný Klopp a kúzelníci Coutinho s Firminom. Paríž je zasa potencionálny projekt, kde sa Gotze môže učiť popri najlepších z odboru. No a do tretice Stará dáma, ktorá minulú sezónu vymietla všetky kluby v Lige majstrov až na Barcelonu.



2. Zotrvanie v Bayerne Mníchov

Táto možnosť ešte stále ostáva najpravdepodobnejšia, keďže Gotze má v Mníchove dlhodobý kontrakt a poprel aktuálne rokovanie s inými klubmi. Do Allianz Arény od leta príde starý známy matador Carlo Ancelotti, ktorý sa po minuloročnom vyhadzove v Madride vracia k trénerskému remeslu. Možno Nemcovi príchod nového trénera pomôže, možno nie. Ancelotti sa vraj pohráva s myšlienkou priviesť do Bavorska svojho bývalého zverenca Isca, ktorý by teda priamo konkuroval na Gotzeho post. S typom hráča akým je Mario sa ale dá skvele pracovať a preto je otázne, čo aktuálne prebieha v hlave veľkému Carlovi.

3.Borussia Dortmund

Samozrejme, viac než neuskutočniteľné, no stále nie nemožné. Futbalový svet už zažil mnoho prestupových „zrád“, ale aj veľkých návratov. Dortmund od roku 2013 nezosadil Bayern z ligového trónu a práve s Gotzem v zostave by to azda šlo ľahšie. Neočakáva sa však Mariov comeback, pretože ako sám priznal, vo svojej kariére chce len stúpať a nič v zlom, v Dortmunde by svoje sny teraz asi nenaplnil.

„Sunny“ má stále len 23 rokov a pred sebou ešte mnoho sezón s kopačkami na nohách, preto má na veľké rozhodnutia čas, hlavne nech sa vyvaruje zraneniam. Nech už sága Gotze dopadne akokoľvek, MiaSanMia! Alebo Echte Liebe?!