Main Content

Neľahká úloha pre novú generáciu: Vybojovať miestenku na olympiádu!

utorok, 10. máj 2011 14:36 | Autor: Martin Gregor

Neľahká úloha pre novú generáciu: Vybojovať miestenku na olympiádu!
Neľahká úloha pre novú generáciu: Vybojovať miestenku na olympiádu! | zdroj: Martin Gregor pre Sport7.sk, foto SITA

Generačná obmena, o ktorej sa dlho hovorilo “konečne“ prichádza. Pavol Demitra a Ľubomír Višnovský pravdepodobne nebudú jediní zo zlatej éry slovenského hokeja, ktorí sa už v reprezentačnom drese neobjavia. Hoci Šatan, Stumpel, Zedník, Handzuš, Hossa ani Gáborík návrat do reprezentácie nevylúčili počas budúcich MS na nich budeme môcť len ťažko stavať základy nového národného tímu.

Prichádzajúcu podceňovanú generáciu mladíkov nečaká počas MS 2012 vôbec ľahká úloha. Budúci rok si totiž budeme želať viac ako postup do štvrťfinále zabezpečenie miestenky na zimnú olympiádu v Soči 2014.

Slovensko kleslo po domácom neúspechu až na 10. miesto v rebríčku IIHF. O obrovskom prepade slovenského hokeja (v priebehu siedmich rokov sme klesli o 7 miest) sa napísalo už mnoho a tento článok o tom nie je. Dôležite je však to, že po budúcoročných majstrovstvách sveta si zabezpečí účasť na zimnej olympiáde len prvých 9 tímov z ranking IIHF. Ostatné celky budú musieť hrať dlhodobú náročnú kvalifikáciu o zvyšné tri miestenky, pričom počas tejto kvalifikácie sa rozhodne nebudeme môcť spoliehať na služby Mariána Gáboríka, Zdena Cháru, či Mariána Hossu.



Olympijská miestenka určite neujde ani jednej reprezentácií zo svetovej TOP6-ky (Česko, Kanada, Rusko, Fínsko, Švédsko, USA). Boj o zvyšné tri miesta medzi sebou zvedú predovšetkým Švajčiari, Nemci, Nóri, Slováci, Bielorusi a Lotyši. Prvé tri tímy v tomto poradí majú najlepšiu východiskovú pozíciu. Inak povedané Slovensko sa môže vyhnúť kvalifikácií len v prípade, ak sa umiestni budúci rok na lepšej pozícií ako Švajčiarsko, Nemecko alebo Nórsko. Najlepšie s výraznejším odstupom.

Generáciu Riša Pánika či Tomáša Tatara čaká skutočný krst ohňom. Bodaj by im to vyšlo tak dobre ako svojho času “Šatanovcom”, ktorí priviedli Slovensko medzi hokejovú špičku.

Aktuálny ranking IIHF od 7. do 13. miesta

7. Švajčiarsko 3240
8. Nemecko 3170* - bodovú bilanciu si môžu ešte vylepšiť na týchto MS
9. Nórsko 3135* - bodovú bilanciu si môžu ešte vylepšiť na týchto MS
10. Slovensko 3130
11. Bielorusko 3025
12. Lotyšsko 2985
13. Dánsko 2965
14. Francúzsko 2765
15. Rakúsko 2730