Main Content

Pračlovek žil veľmi dávno. Prečo sa stravujeme ako on? Paleo diéta

nedeľa, 20. marec 2016 10:22 | Autor: Viktor Štefaňák

Pračlovek žil veľmi dávno. Prečo sa stravujeme ako on? Paleo diéta
Pračlovek žil veľmi dávno. Prečo sa stravujeme ako on? Paleo diéta | zdroj: pixabay.com

Asi neexistuje človek, ktorý by nepočul v dnešnej dobe pojem paleo, paleo strava, paleolitická výživa. Veľmi populárna diéta pri radikálnych stratách váhy a reštarte vlastného tela. Diéta alebo spôsob života sú kontroverzné, odborníci sa nevedia zhodnúť či sú za alebo proti.

Jedni tvrdia, že sme tak žili posledných 5000 rokov, až poľnohospodárska revolúcia spôsobila zmenu. Odporcovia zase tvrdia, že nemáme žiadne dôkazy, že ľudia dokážu prežiť plnohodnotný život s touto diétou. Veď pračlovek žil slabých 28 rokov. Ako to teda je?

Paleo výživa je založená na veľmi jednoduchom koncepte, ktorý je rozsiahlo vedecky preukázaný. Hovorí o tom, aby sme konzumovali potraviny, na ktoré sme geneticky naprogramovaní. Paleo výživa je založená na konzumácii potravín, ktoré konzumovali naši predkovia počas paleolitického obdobia, ktoré začalo pred približne 2,6 miliónmi rokov a skončilo len pred asi 10 000 rokmi, kedy nastala takzvaná poľnohospodárska revolúcia a začala neolitická doba.

Väčšina našich predkov sa spoliehala na živočíšnu stravu. Paleoantropologické nálezy však odhalili aj to, že na rôznych územiach boli konzumované rôzne potraviny a že v niektorých oblastiach ľudia konzumovali skôr vegetariánsku stravu. Mnohí propagátori paleo výživy preto tvrdia, že paleo výživa nie je systém stravovania vhodný pre všetkých.

Každému je jasné, že pračlovek sa stravoval a žil úplne inak ako my dnes. Potraviny vyzerali inak ako tie dnešné. Určite neboli spracované. A tu je „kameň úrazu“, prečo sa propagátori paleo životného štýlu uchyľujú k tejto ceste. Prijímať čo najmenej spracované potraviny a priblížiť sa čo najviac k prírode. Preto konzumujú veľa mäsa na farmách chovaných zvierat, ryby, orechy, semiačka, zeleninu či bobuľovité ovocie. Veľa zo zarytých paleo vyznávačov vylučuje aj syry a mliečne výrobky.

Z obsahu týchto potravín je jasné, že sa jedná o životný štýl bez cukru, vysoký podiel bielkovín a tukov. Bavíme sa o takmer 70 % príjmu tukov a 25 % bielkovín a iba 5 % sacharidov. Odporcom tam chýbajú práve sacharidy. Ako môže predsa mozog fungovať bez cukru? Veľmi jednoducho. Pečeň si dokáže vďaka procesu glukoneogenézy dokáže potrebný cukor pre mozog vyprodukovať sama. Ale o tom nabudúce.

Čo ale určite nepatrí do paleo stravy a nemalo by patriť do jedalníčka žiadnej stravy sú sladkosti, spracované potraviny, nízko tučné hocičo, krekry, čipsy, nutelly a podobné potraviny plné palmového oleja a iných prepálených tukov.

V súčasnosti je lídrom na poli paleo výživy Dr. Loren Cordain, ktorý publikoval niekoľko kníh a obrovské množstvo štúdií a článkov o Paleo výžive, ktoré boli publikované vo viacerých vedeckých žurnáloch. V tejto oblasti mu v súčasnosti sekundujú mená ako Robb Wolf, Mark Sisson, Chris Kresser či Michael Eades.