Main Content

,,Obrovská hanba!'', píše český iSport. Český dres na Svetový pohár porušuje zákon!

sobota, 5. marec 2016 15:38 | Autor: Martin Gregor

,,Obrovská hanba!'', píše český iSport. Český dres na Svetový pohár porušuje zákon!
,,Obrovská hanba!'', píše český iSport. Český dres na Svetový pohár porušuje zákon! | zdroj: © TASR

Dres českej reprezentácie, ktorý predstavila značka Adidas v deň zverejnenia úvodných 16-členných nominácii na Svetový pohár, odporuje zákonu.

Keď sme písali, že Česi môžu byť s dizajnom dresu na Svetový pohár spokojní (narozdiel od ich rozhorčenia dizajnom dresov pre Euro 2016) netušili sme, že súčasný návrh od značky Adidas odporuje zákonu.

Háčik je v tom, že dizajnéri nemeckej spoločnosti použili na dres malý štátny znak v podobe českého leva. Zo zákona však vyplýva, že na dresoch českých športovcov môže byť použitý iba veľký štátny znak v podobe štítu s dvomi levmi a orlicou. Presne ten, na ktorý sme boli doteraz zvyknutí.

"Malý znak možno použiť iba na pečiatky alebo na mince, reprezentačné dresy musia mať veľký štátny znak," povedal pre český Bleck Karel Andrle.

NHL v tejto veci poriadne zavádza. ,,Dizajn trikolór vznikal na základe úzkej spolupráce medzi výrobcou – Adidasom, NHL a hráčskou asociáciou s dôležitým prispením zástupcov jednotlivých tímov,“ cituje slová viceprezidenta NHL Briana Jenningsa portál isport.cz.

To však očividne nie je pravda. ,,Ani sme nevedeli, že budú dresy predstavené v deň oznámení prvých nominácii,“ vysvetľoval športový manažér reprezentácie Jan Černý. ,,Usporiadatelia si to všetko organizovali sami a dresy nechceli nikomu ukázať. Robili s tým hrozné tajnosti.“

Česi už požiadali NHL o nápravu.