Main Content

,,Najchudobnejší'' sú Česi. Svetový pohár bude prehliadkou milionárov

piatok, 4. marec 2016 16:19 | Autor: Martin Gregor

,,Najchudobnejší'' sú Česi. Svetový pohár bude prehliadkou milionárov
,,Najchudobnejší'' sú Česi. Svetový pohár bude prehliadkou milionárov | zdroj: © TASR

Svetový pohár v hokeji bude doslova prehliadkou milionárov. Väčšina hráčov, ktorí sa ho zúčastnia, sú majiteľmi lukratívnych kontraktov.

Predstavitelia 8 tímov, ktoré si zahrajú na Svetovom pohári, oznámili v priebehu tohto týždňa 16-členne základné nominácie. Dokopy 128 hráčov má kontrakty v hodnote 533 miliónov eur, to znamená v priemere plat na úrovni 4.1 milióna eur na hráča. Toto číslo by bolo ešte vyššie nebyť výberu Severnej Ameriky, v ktorom sa nachádza viacero hokejistov s nováčikovskými zmluvami pod milión dolárov (vrátane napríklad McDavida, či Eichela).

Podľa očakávania najväčšiu hodnotu majú hráči Kanady, keď ich 16-ka berie ročný plat o výške 96 miliónov eur (priemerný plat hráča je teda 6 miliónov eur). Najmenej okrem hráčov z výberu Severnej Ameriky zarábajú Česi – len 48 miliónov eur (priemer 3 milióny eur na hráča).

Hráčmi s najvyšším platom budú hviezdy USA a Kanady - Patrick Kane a Jonathan Toews. Opory Chicaga Blackhawks sú majiteľmi rovnakých kontraktov, ktoré im za sezónu prinesú 10,5 milióna dolárov. Tretím najlepšie plateným hokejistom je Alexander Ovečkin z Ruska (9,5 mil. dolárov). Zaujímavosťou je, že na súpiskach pre Svetový pohár zatiaľ nie sú P.K.Subban, Corey Perry a Claude Giroux, ktorí sú v rebríčku najlepšie zarábajúcich hráčov NHL na piatom, siedmom, respektíve deviatom mieste.

Celkové platy tímov:

Kanada 96 mil. eur
USA 93 mil. eur
Švédsko 76 mil. eur
Rusko 70 mil. eur
Tím Európy 64 mil. eur
Fínsko 49 mil. eur
Česko 48 mil. eur
Tím Sev. Ameriky 37 mil. eur