Main Content

Slováci v tíme Európy? Podľa výkonnosti až v III. útoku (možnosti)

piatok, 4. marec 2016 15:33 | Autor: Martin Gregor

Slováci v tíme Európy? Podľa výkonnosti až v III. útoku (možnosti)
Slováci v tíme Európy? Podľa výkonnosti až v III. útoku (možnosti) | zdroj: © TASR

Slovenskí útočníci nominovaní do tímu Európy by sa na základe súčasnej formy do elitných formácii mužstva poskladaného zo zástupcov slovenského, nemeckého, dánskeho, rakúskeho, slovinského, nórskeho a švajčiarskeho hokeja nedostali. To ale neplatí o obrancoch.

Piati obrancovia a deviati útočníci, ktorí boli Miroslavom Šatanom a jeho tímom nominovaní na Svetový pohár, nazbierali v doterajšom priebehu sezóny 491 bodov. Potrebovali na to odohrať 835 stretnutí.

Žiaľ pri pohľade na bodové „hody” podľa jednotlivých krajín sa zdá, že slovenskí útočníci túto bilanciu skôr zhoršujú. Tomáš Tatar je z deviatich vybraných útočníkov až siedmy najproduktívnejší, Marián Hossa je posledný. Ak by sa útočné formácie tvorili na základe súčasnej výkonnosti je pravdepodobné, že by si Hossa ani Tatar nezahrali v presilových hrách a pravdepodobne by nastupovali až v tretej formácii.

Centrom prvého útoku by bol Anže Kopitar s krídelníkmi Zuccarellom a Vanekom. Druhú formáciu by tvorili Boedker, Hansen a center Draisaitl. V treťom útoku by krídelníkom Hossovi s Tatarom robil centra Frans Nielsen (formácie sú zoradené podľa počtu bodov, ale s ohľadom na to, na akých pozíciach hrajú hráči v útoku).

Pochopiteľne reálnejšie je, že tréneri budú zostavovať útoky na základe národnosti, respektíve podľa klubovej príslušnosti. Stále sa javí byť ako najpravdepodobnejší prvý útok s centrom Anže Kopitarom a Slovákmi Mariánom Hossom a Mariánom Gáboríkom. Gáborík síce do výberu zatiaľ zaradený nebol, no je isté, že ak bude zdravý, bude medzi sedmičkou hráčov, ktorí v doplňujúcej nominácii nebudú chýbať. Minimálne preto, že Gáborík si dobre rozumie s centrom Kopitarom, čo dokonca už viedlo k zisku jedného Stanley Cupu pre Los Angeles Kings. Hossa naopak odohral množstvo zápasov s Gáboríkom v reprezentácii a na pravom krídle so svojimi defenzívnymi zručnosťami by bol ideálnym doplnkom tohto útoku s najzvučnejšími menami.

Štatistiky útočníkov v tejto sezóne
Anže Kopitar
– 54 bodov (center)
Mark Zuccarello – 48 bodov (LK)
Leon Draisaitl – 44 bodov (center)
Mikkel Boedker – 41 bodov (LK)
Frans Nielsen – 40 bodov (center)
Thomas Vanek – 39 bodov (PK)
Tomáš Tatar – 37 bodov (LK)
Jannik Hansen – 32 bodov (PK)
Marián Hossa – 28 bodov (PK)

Prvú obrannú dvojicu by podľa aktuálnej formy mohli tvoriť Roman Josi so Zdenom Chárom. V druhej formácii by bol Sekera so Streitom. Aj tu sa však zdá byť reálnejšia možnosť, že Ralph Krueger uprednostní vytvorenie slovensko-slovinskej päťky – teda s Chárom a Sekerom vzadu a v útoku s Gáboríkom, Kopitarom a Hossom.

Štatistiky obrancov v tejto sezóne:
Roman Josi – 47 bodov
Zdeno Chára – 32 bodov
Andrej Sekera – 21 bodov
Mark Streit – 17 bodov
Dennis Seidenberg - 11 bodov

Čo sa týka brankárov majú takmer identické štatistiky. Či bude v bráne Jaroslav Halák alebo Frederik Andersen sa rozhodne pravdepodobne až pred turnajom. Možné je tiež to, že tím nebude mať vyloženú brankársku jednotku.

Štatistiky brankárov v tejto sezóne:
Jaroslav Halák – priemer 2,28 inkas. gólu/zápas, 91,9% úspešnosť zákrokov, 3 čisté kontá
Frederik Andersen – priemer 2,22 inkas. Gólu/zápas, 92,2% úspešnosť zákrokov, 1 čisté konto

Ako by ste zostavili formácie tímu Európy vy? Napíšte váš názor do diskusie.