Main Content

Hrozivá sila v útoku a slabá obrana. Rusko bude na Svetovom pohári nevyspytateľné

štvrtok, 3. marec 2016 15:30 | Autor: Martin Gregor

Hrozivá sila v útoku a slabá obrana. Rusko bude na Svetovom pohári nevyspytateľné
Hrozivá sila v útoku a slabá obrana. Rusko bude na Svetovom pohári nevyspytateľné | zdroj: © TASR

Rusi patria medzi najväčších favoritov každého hokejového turnaja a inak tomu nebude ani na Svetovom pohári. Ich nominácia však vyvoláva otázky – dokáže hrozivá sila v útoku vykompenzovať slabšiu obranu?

Portál NHL.com analyzoval slabé a silné stránky úvodnej – 16-člennej nominácie Ruska na Svetový pohár. Nie je prekvapujúce, že poukazuje najmä na hviezdny útok.

,,Rusi majú schopnosť skórovať vždy, keď si zaumienia. Ovečkin strelil 40 gólov už v ôsmych sezónach v NHL vrátane tejto, keď túto métu pokoril vo februári. 10 útočníkov, ktorých nominovali, nastrieľalo v tejto sezóne dokopy už 204 gólov,“ varuje pred útočnou silou "zbornej".

Ovečkin (59 bodov) nie je zďaleka jediným Rusom, ktorý by mal súperom naháňať strach. Najproduktívnejší je v tejto sezóne Kuznetsov (66 bodov) a výborne hrajú aj Panarin (59), Tarasenko (55), Malkin (50) či Kucherov (50). Upozorniť treba tiež na to, že Oleg Znarok zatiaľ vynechal z nominácie Alexandera Radulova a Iľju Kovaľčuka, ktorí sú hráčmi KHL, no rozhodne patria medzi ofenzívne ozdoby národného tímu.

S obranou je to však horšie. ,,Rusi majú len dvoch obrancov v NHL, ktorí hrajú v priemere viac než 20 minút na zápas. Anderi Markov z Montrealu a Dimitry Kulikov z Floridy,“ píše nhl.com upozorňujúc na to, že Znarok v tejto dobe nemá k dispozícii dostatok obrancov, ktorí by zohrávali v kluboch NHL hlavnú úlohu. Najproduktívnejší ruský obranca je spomínaný Markov s 35 bodmi, druhý je Dmitry Orlov s 25 bodmi. Kulikov, hoci hrá veľa, zbiera body len sporadicky (13).

Predbežná nominácia Ruska:

Brankári: Sergej Bobrovskij (Columbus Blue Jackets), Semion Varlamov (Colorado Avalanche), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay Lightning)

Obrancovia: Dmitrij Kulikov (Florida Panthers), Andrej Markov (Montreal Canadiens), Dmitrij Orlov (Washington Capitals)

Útočníci: Alexander Ovečkin, Jevgenij Kuznecov (obaja Washington Capitals), Artemij Panarin, Arťom Anisimov (obaja Chicago Blackhawks), Vladimir Tarasenko (St. Louis Blues), Pavel Dacjuk (Detroit Red Wings), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (obaja Tampa Bay Lightning), Nikolaj Kuliomin (New York Islanders), Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins).