Main Content

Legenda prehovorila. Čo si myslí Gretzky o Jágrovej výkonnosti?

nedeľa, 28. február 2016 15:24 | Autor: Dávid Lech

Legenda prehovorila. Čo si myslí Gretzky o Jágrovej výkonnosti?
Legenda prehovorila. Čo si myslí Gretzky o Jágrovej výkonnosti? | zdroj: © TASR

Jaromír Jágr len nedávno strelil svoj 742. gól v kariére a stal sa tretím najlepším strelcom histórie NHL. Prvá a druhá pozícia v tejto štatistike ale vyzerá nedostihnuteľne. Čo si o možnom zlomení celkového rekordu i samotnej výkonnosti Jaromíra Jágra myslí legendárny Wayne Gretzky?

Čím bližšie bude k zlomeniu mojich rekordov... Ukradnem mu korčule,“ s úškrnom odpovedal legendárny útočník, ktorý drží rekord v počte strelených gólov s 894 strelenými gólmi. Následne ale vážne pokračoval: „Hrá na úplne inej úrovni. Myslím, že boli len štyria hráči, ktorí hrali vo veku 45-46 rokov a to Jaromír, Chris Chelios, Mark Messier a Gordie Howe. Jediná vec, ktorú mali spoločnú bola vášeň pre túto hru a láska k hokeju. A taktiež rozhodnutie byť každý zápas najlepším hráčom na ľade,“ hovoril 55-ročný Kanaďan pre sports.yahoo.com.

Mohol by teoreticky pokoriť Gretzkeho rekord v počte nastrieľaných gólov (894 presných zásahov, Jágr ich má na konte 742). „To, čo Jaromír predvádza je obdivuhodné. Jedna vec je byť starší, ale hráči sú v súčasnosti čoraz lepší a lepší. Vynechal štyri roky. To je približne 30 gólov ročne – 120 gólov, ktoré by pokojne nastrieľal. A to je už výkon, o ktorom by sa dalo debatovať,“ povedal najproduktívnejší hráč histórie.

Rodák z provincie Ontario sa zároveň nechal počuť, že si nemyslí, že by Jágr hral pre to, aby lámal jeho rekordy: „Nikdy som sa počas hry nepozeral na rekordy. Len som hral. Jaromír to pravdepodobne robí rovnako. Jednoducho hrá. Ak by bol schopný zlomiť moje rekordy, potriasol by som mu rukou. Ale nemyslím si, že niekedy šiel na ľad s myšlienkami „Idem zlomiť tento rekord.“ Hráte, lebo hru milujete,“ uzavrel pre sport.yahoo.com svoje rozprávanie hokejista, ktorý v drese Edmontonu Oilers, Los Angeles Kings, Saint Louis Blues a New Yorku Rangers odohral v NHL 1487 duelov, v ktorých pozbieral 2857 bodov (894+1963).

Polemík o tom či by Jágr dokázal streliť viac gólov v kariére ako Gretzky, ak by neodišiel do KHL, pribúda. Diskutovať sa o tom bude zrejme donekonečna. Faktom ale ostáva, že dres Floridy Panthers v súčasnosti oblieka hokejová legenda svetových rozmerov a azda jeden z najlepších hokejistov histórie najrýchlejšej hry sveta. Je zbytočne premýšľať nad tým, čo by bolo, ak by... Užívajme si chvíle, kedy je JJ68 na ľade. Skôr či neskôr zrejme príde čas, kedy poslednýkrát zamáva fanúšikom a pôjde do zaslúženého hokejového dôchodku.