Main Content

Marko Daňo musí urobiť jeden krok späť, aby urobil dva vpred

sobota, 27. február 2016 15:37 | Autor: Jakub Mihálik

Marko Daňo musí urobiť jeden krok späť, aby urobil dva vpred
Marko Daňo musí urobiť jeden krok späť, aby urobil dva vpred | zdroj: Winnipeg Jets

Daňo pred dvoma rokmi začínal v organizácii, ktorá patrila k tým najhorším v NHL. Prešli dva roky a ocitá sa v podobnej pozícii.

Keď Marko Daňo prestupoval v rámci výmeny z Columbusu do Chicaga Blackhawks, potešil sa nejeden slovenský fanúšik. Blackhawks je momentálne najšpičkovejšia organizácia v NHL a mať v tíme ďalšieho Slováka, ktorý by sa mohol učiť od Mariána Hossu, ale aj ďalších skvelých hokejistov, ktorí Chicagu vyhrali za predošlých šesť rokov trikrát Stanley cup, bolo vzrušujúce. 

Preto možno niektorí považovali Daňovu výmenu do Winnipegu za krok späť. Predsa len, Winnipeg je na úplne opačnom konci ligového pelotónu NHL, Marko s týmto tímom nemá veľkú šancu v najbližších rokoch vyhrať Stanleyho pohár, ba čo i len odohrať veľké množstvo sérií play-off, v ktorých by nabral obrovské množstvo skúseností. A v tíme Jets ani nemá popri sebe výraznejšiu hokejovú osobnosť, ktorá by mu mohla pomôcť v hokejovom formovaní, tobôž krajana. V podstate sa tak vrátil do pozície, v ktorej bol na začiatku svojej NHL púte.

Taký je prvý pohľad na vec. Ten druhý nám odhaľuje viac podrobností. Daňo v Chicagu veľa nehrával. V kádri nabitom hviezdami sa objavil len trinásťkrát a aj keď hral, nemal na ľade zďaleka takú voľnosť, akú mal popri Hartnellovi v Columbuse. Ešte aj keď sa objavil v AHL, pretlak útočných hviezd organizácie Blackhawks spôsobil, že musel hrávať na ľavom krídle, hoci počas celej doterajšej kariéry nastupoval napravo, prípadne na centrovi. 

Tréner Winnipegu vyhlásil, že si Daňa vybral kvôli tomu, že zapadá do herného systému Jets. Marko sa tak nebude musieť prispôsobovať, hrať na pozícii a vo formácii, ktorá naňho “zvýši”, ako tomu bolo v drese nadupaného Chicaga. A tým pádom by mohla rásť aj jeho produktivita, ktorá by ho dokázala posunúť do vyššej formácie.

Marko už v podobnom tíme bol. Avšak Winnipeg, na rozdiel od Columbusu, je hokejové mesto, ich fanúšikovia sú zrejme najfanatickejší v NHL a odkedy privítali organizáciu, dovtedy sídliacu v Atlante, zaznamenávajú jednu z najvyšších návštevností v NHL, v pomere ku kapacite štadióna (v minulej sezóne 100%, pričom Columbus 85%). Aj to svedčí o tom, že vo Winnipegu chcú robiť hokej a robiť ho kvalitne. 

Svedčí o tom aj fakt, že Jets budujú jeden z najperspektívnejších tímov v súťaži. Slabé umiestnenia v minulých sezónach spôsobili, že si klub mohol v drafte vybrať zopár veľkých talentov ako Nikolaj Ehlers, Josh Morrissey, Mark Sheifele či Jake Trouba (všetko prvokolové výbery). Trejdy podobné tomu, ktorý predviedli pri výmene Ladd a spol. za Daňa, navyše do klubu priviedli horúce prospekty, akým je napríklad Joel Armia, popri ktorom by si Daňo mal zahrať. 

Jets budú lepší a lepší. Pri súčasnom umiestnení asi ani iná možnosť nie je. Ale talent, ktorým disponujú, túto predpoveď potvrdzuje. Marko má šancu rásť (aj platovo) popri klube a vytvoriť si tak pevné miesto v srdciach fanúšikov Jets. 

Nie je úplne isté, či sa náš nádejný reprezentant udrží v prvom tíme Jets až do konca sezóny. Tréner by to minimálne mal zvážiť, pretože na postup do play-off to už tento rok nebude a každý zápas navyše pre ešte len 21-ročného hokejistu je vysoká škola hokeja, z ktorej môže v budúcnosti profitovať najmä klub. No aj keby sa nestal pevnou súčasťou prvého tímu už v tejto sezóne, má na to v organizácii Jets oveľa väčšie predpoklady ako v tíme Chicaga, kde je systém jasne daný. Na prvé dve formácie nemá výkonnosť ani meno a v druhých dvoch je to neustály kolotoč kvôli platovému stropu. 

Mladý hráč potrebuje, hlavne vo svojich začiatkoch v NHL, pokoj na svoj rozvoj. Z tohto hľadiska je Winnipeg pre Marka lepšou možnosťou, napriek tomu, že jeho tím nebude bojovať o Stanleyho pohár okamžite. Niekedy je ale lepšie spraviť jeden krok vzad, aby ste neskôr mohli urobiť dva vpred.