Main Content

Kvalifikácia ME: Slovenky prehrali v Maďarsku, trénera potešil výkon omladeného tímu

nedeľa, 21. február 2016 17:50 | Autor: TASR

Kvalifikácia ME: Slovenky prehrali v Maďarsku, trénera potešil výkon omladeného tímu
Kvalifikácia ME: Slovenky prehrali v Maďarsku, trénera potešil výkon omladeného tímu | zdroj: © TASR

Košice 21. februára (TASR) - Slovenské basketbalistky prehrali vo svojom treťom zápase v kvalifikácii ME v Maďarsku o jediný bod.

 Výkon výrazne omladeného tímu potešil trénera Maroša Kováčika, ktorý zložil pomyselný klobúk pred šiestimi trojkami Angeliky Slamovej.

Tá ukázala veľkú efektivitu hodov spoza trojkového oblúka najmä v štvrtej štvrtine. Piatimi trojkami držala nádej slovenského tímu na víťazstvo, napokon však ani jej 18 bodov na triumf nestačilo. "Bola som prekvapená, že mi to až tak padalo. Nebolo to však prvýkrát, už sa mi to však v kariére podarilo," poznamenala Slamová. Aj jej výkon patril k tým, ktoré potešili trénera Kováčika. "Niečo také som v podaní takejto mladej slovenskej hráčky ešte nevidel. Bola zdravo drzá a pri posledných dvoch strelách asi ani nevidela na kôš a padlo jej to. V poslednej štvrtine nám veľmi pomohla," priznal Kováčik.

Všetky štvrtiny mali vyrovnaný priebeh a o víťazovi sa rozhodovalo až v posledných minútach. V nich si maďarské družstvo vedené slovenským trénerom Štefanom Svitekom udržalo najtesnejší náskok a zvíťazilo 65:64. "Vedeli sme, že to bude agresívny a ťažký zápas. Asi ani my sme si však nemysleli, že môžeme takto dobre odohrať zápas. V prvých troch štvrtinách to bolo o obranách, v štvrtej však už o útoku. Celý zápas bol vyrovnaný do posledných sekúnd," zhodnotila stretnutie Angelika Slamová. Nechýbalo však veľa a z víťazstva sa mohol tešiť slovenský tím. V poslednej akcii zápasu však nemierila presne Tereza Páleníková. "Mohla som poslednou strelou rozhodnúť a to mrzí. Po zápase sa mi tá situácia v hlave opakovala, ale už to prešlo. Keby som to dala, bolo by to skvelé. Myslím si však, že sa rozhodlo aj počas iných momentov zápasu," uviedla Páleníková.

Hrdinkou zápasu sa tak stala domáca Alexandria "Allie" Quigleyová. Naturalizovaná Maďarka zaznamenala 27 bodov, čím potvrdila svoj vysoký hráčsky kredit. "Je to hráčka svetových kvalít. Presne na to ju mali. Keby hrali iba slovenské hráčky proti maďarským, mali by sme výrazne navrch. Sú to však pravidlá, ktoré rešpektujeme. Skôr sa treba spýtať, prečo tu my nemáme takéto hráčky. Musíme sa však pozrieť na to, čo tento mladý kolektív dokázal. Za sedem tréningov sme dali do systému šesť hráčok a klobúk dolu pred nimi. Takáto tesná prehra mrzí aj preto, že sme zápas mali pod kontrolou dlhší čas než domáci tím. Náš mladý tím sa so situáciou dobre popasoval. Hráčky sa na zápas dobre mentálne pripravili. V závere zápasu hráčky v strese nezahrali situáciu podľa našich predstáv," dodal tréner slovenského tímu Maroš Kováčik.

Slovenky majú za sebou polovicu zápasov v kvalifikačnej E-skupine. Najbližší zápas odohrajú v stredu 24. februára v Portugalsku a tréneri budú mať k dispozícii aj skúsenú dvojicu Zuzana Žirková - Lucia Kupčíková.

Ďalší program SR v kvalifikácii ME 2017:

24. februára: Portugalsko – SLOVENSKO

19. novembra: SLOVENSKO – Island

23. novembra: SLOVENSKO – Maďarsko

Priebežná tabuľka E-skupiny:

1. Maďarsko 3 3 0 204:164 6
2. SLOVENSKO 3 2 1 192:163 5
3. Portugalsko 3 1 2 161:179 4
4. Island 3 0 3 161:212 3