Main Content

Ako trénuje Norbert Zajac na Arnold Classic Amateur v USA? (ROZHOVOR)

štvrtok, 18. február 2016 09:40 | Autor: Silvia Petrašková

Ako trénuje Norbert Zajac na Arnold Classic Amateur v USA? (ROZHOVOR)
Ako trénuje Norbert Zajac na Arnold Classic Amateur v USA? (ROZHOVOR) | zdroj: youtube

V dňoch od 3 - 6 marca sa v americkom Ohiu uskutoční medzinárodne uznávaná amatérska súťaž v kulturistike IFBB Arnold Classic Amateur. Súčasťou tohto podujatia bude i osobný tréner a reprezentant Slovenska Norbert Zajac. Pár týždňov pred vystúpením ho v krátkom rozhovore oslovila i redakcia portálu sport7.sk.

Norbert v úvode nášho rozhovoru Vás poprosím, skúste sa našim fanúšikom v krátkosti predstaviť. Prečo práve kulturistika a ako dlho sa jej už venujete?

Kulturistike sa venujem už od svojich 13 rokov. Dôvodom bolo to, že som mal naokolo starších kamarátov, ktorí posilňovali a ja som chcel lepšie zapadnúť a samozrejme ich vyšportované postavy sa mi páčili. Nemal som súťažné ambície avšak v roku 2007 som sa postavil na súťažné pódium ako dorastenec a vyhral som Majstrovstvá Slovenska v naturálnej kulturistike. Všetko ostatné o mojich začiatkoch a o mojich rôznych peripetiách v živote sa dočítate na mojej oficiálnej webovej stránke norbertzajac.com v sekcii „Cesta za snom“, kde mám chronologicky zoradenú moju autobiografiu.

Vaša pozornosť a každodenná príprava je momentálne upriamená len k jednému najdôležitejšiemu vystúpeniu Arnold Classic Amateur v americkom Columbuse v Ohiu, ktoré sa bude konať 3 - 6 marca. Prezraďte nám o aké vystúpenie vlastne ide?

Je to medzinárodne uznávaná pohárová súťaž, kde absolútny víťaz môže získať profi kartu. Amerika je môj sen a skrátka ju chcem navštíviť prostredníctvom Arnold Sport festivalu. Podobná súťaž sa však bude konať aj v máji v Doxxbet Aréne u nás v Žiline, ktorú organizuje spoločnosť Mozolani The Fitness Authority v ktorej pracujem pod názvom IFBB Diamond Cup a tej by som sa rád tiež zúčastnil.

Do súťaže Vám ostáva ešte niekoľko týždňov, ako napreduje Vaša príprava? Ako často trénujete a čo je súčasťou Vášho aktuálneho tréningového plánu?

Trénujem dvojfázovo. Prvá fáza je v ranných skorých hodinách pred prácou, počas dňa pracovne fungujem ako bežný človek, teda ako osobný tréner a manažér projektu Mozolani FITBODY Zmenáreň 2016 avšak s tým rozdielom, že všetci kulturisti sme odkázaní na tzv. „dózičkovanie“ a teda jedlá na celý deň mám so sebou pripravené vopred a uložené v termotaške. Okolo piatej hodiny poobede nasleduje druhá časť tréningu. Trénujem systémom „6+1“, teda šesť dni cvičím a jeden deň z pravidla v nedeľu mám voľno, kedy z príjmu tukov a bielkovín uberám a pridám nejaké sacharidy v podobe ryže, zeleniny a zemiakov. Telo mám rozdelené do troch tréningových jednotiek a teda v týždni celé telo odtrénujem na dvakrát. V jeden deň cvičím ráno zadné stehná a zadok a večer predné stehná a lýtka, v druhý deň chrbát ráno a večer ramená s bruchom a v tretí deň ráno hrudník s bruchom a večer ruky. Kardio volím väčšinou po silovej časti tréningu a to o dĺžke 20 minút v podobe chôdzi do kopca na páse, alebo na schodoch s kontrakciou na sedacie svaly. Záver prípravy je moje know how a nikdy nie je totožné s tým predošlým, tak ako aj forma celej prípravy. Komplet prípravu konzultujem s mojim trénerom Andrejom Mozolanim. Snažím sa používať relatívne ťažké hmotnosti no s blížiacim termínom súťaže som opatrný viac kvôli prípadnému zraneniu.

V tomto štádiu prípravy výraznou zmenou zrejme prechádza aj Váš jedálniček. Čo všetko je jeho obsahom?

Momentálne sa stravujem v tréningové dni stravou, ktorá pozostáva s približne 200 g ryže z lososa, hovädzieho mäsa, zeleniny, olivového oleja, vajíčok a orechov. Z doplnkov výživy využívam ako spaľovače L-Carnitine, thermogel, z vitamínov je to vitamín C, V52, z predtréningových stimulantov Agrezz, na ochranu svalovej hmoty Bcaa a glutamín a tiež z proteínov používam ešte hydro 90. O doplnky výživy mám postarané vďaka môjmu sponzorovi.

Čo od tohto podujatia Vy osobne očakávate?

Nebudem to tajiť, chcel by som konečne v mužskej kategórii prekonať smolu a rád by som získal medailu. Samozrejme USA je veľký vabank a ľahko sa to môže skončiť aj fiaskom a na to musím byť psychicky pripravený, ale nepripúšťam si túto alternatívu, pretože by som to rovno mohol zabaliť aj tu na Slovensku.