Main Content

5 dôvodov prečo bude prestupový trh NHL tento rok nudný

pondelok, 8. február 2016 14:20 | Autor: Dávid Lech

5 dôvodov prečo bude prestupový trh NHL tento rok nudný
5 dôvodov prečo bude prestupový trh NHL tento rok nudný | zdroj: © TASR

Kevin Allen, jeden z najrenomovanejších zámorských novinárov venujúcich sa National Hockey League, zastáva názor, že fanúšikovia by sa mali prestať tešiť na rušný prestupový trh. Február – posledný mesiac, v ktorom môžu tímy NHL trejdovať hráčov – by mal byť podľa názoru novinára USA Today pokojný. Tu je 5 dôvodov prečo.

Podľa Allena z usatoday.com sa prestupové obdobie skončí skôr ako v deň uzávierky 29. februára, pretože kluby sa v prípade rozhodnutia posilniť káder budú pokúšať získať vytúžených hráčov čo najskôr. Dôvody prečo na hokejových priaznivcov nečaká žiadny prelomový rok prestupov je úplne jednoduchý.

1. Príliš veľa tímov v hre o play-off

Situácia v tabuľke ja tak vyrovnaná, že na trhu je veľmi málo tímov, ktoré sú ochotné vzdať sa svojich hviezd v kádri, ktoré by boli nápomocné pre súperov. „Keďže New Jersey Devils stále bojuje o miesto v play-off, ako môže chcieť vymeniť Leeho Stempniaka, ktorý je najproduktívnejším hráčom tímu? Hurricanes sú v podobnej situácii s Krisom Versteegom. Potencionálny voľný hráč bez obmedzenia Mikkel Boedker by mal patriť medzi najžiadanejších hráčov na trhu, no nie je to možné, keď Arizona Coyotes stále bojuje v Pacifickej divízii o play-off. Yotes potrebujú svojho najproduktívnejšieho hráča,“ píše Kevin Allen. Všetko tak nasvedčuje tomu, že z dôvodu vidiny účasti vo vyraďovacej časti sa kluby oslabovať nebudú.

2. Kluby majú obmedzený priestor pod platovým stropom

Podľa generalfanager.com, 10 tímov bojujúcich o play-off majú v platovom strope menší priestor než 4 milióny dolárov. Pittsburgh Penguins, Tampa Bay Lightning, Los Angeles Kings, St. Louis Blues, Chicago Blackhawks a New York Rangers sú medzi týmito klubmi. Všetci sa chcú zlepšiť, ale bude to veľmi náročné, aby sa s niekým dokázali dohodnúť,“ myslí si Kevin Allen. Faktom ostáva, že budúci ročník sa platový strop navyšovať nebude, prakticky všetky kluby budú musieť v lete podpísať niekoľko hráčov a tak si nemôžu dovoliť výraznejšie posilnenie. Mnohých hráčov, ktorým sa v lete končí zmluva nezískajú  z vyššie uvádzaných dôvodov – väčšina klubov má stále šancu na postup do play-off.

3. Výmeny majú dlhodobé dôsledky

Kevin Allen si myslí, že generálni manažéri si musia dvakrát premyslieť, aký trejd uskutočnia. „Najlepší „hosťujúci“ hráči môžu ostatné kluby stáť prvé voľby v drafte a cenené prospekty. (V prípade „hosťujúcich“ hráčov ide o hokejistov, ktorí posilnia celok krátko pred prestupovým obdobím a svoje pôsobenie v klube ukončia na konci sezóny.) Rangers nemali prvú voľbu v drafte od roku 2012 a bude tomu tak do roku 2017. Budú to chcieť zmeniť,“ tvrdí. Faktom ale ostáva, že kluby sa len veľmi ťažko zbavujú svojich prvých volieb v drafte a tak aj tieto okolnosti môžu výrazne pribrzdiť prestupový trh.

4. No-trade klauzuly a cap hity

Štvrtý bod podľa Kevina Allena sú no-trade klauzuly hráčov, ktoré nedovoľujú tímom vymeniť hráča bez jeho povolenia a hráči môžu zamestnávateľovi predložiť zoznam tímov, do ktorých sú ochotní prestúpiť. Veľkým problém sa javí aj vysoké cap hity (spriemerovaný plat hráča, ktorý sa zarátava do platového stropu tímu NHL). „Kapitán Caroliny Hurricanes Eric Staal bude vyhľadávaný, no má no-trade klauzulu. Ak bude súhlasiť s prestupom, jeho zoznam bude krátky. Navyše, jeho 8,25-miliónový cap hit bude problémom.

Väčšina dostupných hráčov má v NHL veľmi slušné platy a kvôli obmedzenému platovému stropu si zisk hviezdnych hráčov kluby nebudú môcť dovoliť. Iba ak by sa odhodlali v rámci výmeny poslať k súperovi hviezdu s podobným platovým ohodnotením.

5. Rozdiel v dopyte a ponuke

Kluby potrebujú rovnakých hráčov. Niekoľko tímov hľadá strelcov a k dispozícii ich veľa nie je. Pozícia obrancu je taktiež žiadaná, no je nedostatkovým tovarom. Okrem Byfugliena nie je voľný dostatok hráčov podobného rangu,“ píše Kevin Allen, ktorý v roku 2013 získal ocenenie Lester B. Patrick Trophy.

Aj týchto päť bodov amerického novinára poukazujú na to, že kluby budú veľmi dôkladne zvažovať prípadné výmeny a fanúšikovia sa tak možno výmen hráčov ako Andrew Ladd, Dustin Byfuglien, Kevin Shattenkirk a im podobným nedočkajú. Situácia vo viacerých kluboch je prepolitizovaná a na fanúšikov tak podľa všetkého čaká pokojné prestupové obdobie.