Main Content

Richard Leško z KB Košice: „Do playoff pracovať na obrane. V útoku problémy nemáme.“

utorok, 2. február 2016 10:11 | Autor: Viktor Štefaňák

Richard Leško z KB Košice: „Do playoff pracovať na obrane. V útoku problémy nemáme.“
Richard Leško z KB Košice: „Do playoff pracovať na obrane. V útoku problémy nemáme.“ | zdroj: © TASR

V sobotu sa odohralo v Bratislave veľmi zaujímavé basketbalové stretnutie. Nováčik z Košíc bol na palubovke vedúceho tímu extraligy Inter Bratislava v pozícii, kde mohol a chcel prekvapiť. Veď Interistov Košičania už v sezóne zdolali. Začali skvele, za prvú štvrtinu dali neuveriteľných 38 bodov, polčas jasne vyhrali. No konečný výsledok 111:93 pre Inter hovorí jasne. Košice sa v druhom polčase rozpadli.

Vyspovedali sme dvoch aktérov, ktorí v Bratislave čo to odohrali. Asistent trénera Košíc Richard Leško sa s Košicami tešil z titulu v roku 2007. Posledný zápas vyhrali Východňári práve v Bratislave. Takisto bývalého hráča Interu a teraz krídlo KB Košice, Michala Baťku, ktorý v roku 2007 práve s Leškom oslavoval titul.

Pán tréner, zápas dvoch polčasov. Prečo ste nedokázali v tom druhom vedenie udržať?

Prvý polčas nás držala útočná fáza, v druhom sme odišli. Inter začal hrať oveľa lepšie, my sme sa neprispôsobili a bol výsledok aký bol.

Nedávno prebehla v tíme zmena trénera (Chorvát Brajkovič pozn red.),, ako sa vám páči jeho rozbeh?

Ešte je krátky čas na nejaké hodnotenia, ja si myslím, že ešte pár týždňov potrvá, aby sa ukázala jeho práca, jeho pečať. Takže impulz áno, ale uvidíme za chvíľku. Dajme mu ešte čas.

Košice sú nováčik, no vo svojom tíme máte plno skúsených hráčov. Takže ako nováčik nepôsobíte. Čo vám ešte chýba, aby ste išli tabuľkovo vyššie?

Väčšia zohratosť, máme veľa nových hráčov, čo nepoznajú ligu. Takisto trošku šťastia v niektorých zápasoch. A ešte trošku času. Chceme formu načasovať na playoff.

Čo by ste radi vyladili na playoff?

Hlavne obrana, aj dnes sme dostali hrozne veľa bodov. V útoku problémy nemáme.

Košice sú druhé najväčšie mesto na Slovensku. Akú sú podmienky u nováčika ligy?

Výborné, chlapcom sa tam páči. Manažment vytvoril kvalitné podmienky, ja som spokojný, veľmi.

Krídelník Košíc Michal Baťka. Ako si videl zápas ty? Dva rozdielne polčasy.

Určite áno, prvý sme hrali vynikajúco, perfektná úspešnosť streľby. Škoda po zmene strán tej tretej štvrtiny, že sme to neudržali. Prispôsobili sme sa ich hre, dobehli nás a potom už bol zápas v ich rytme. Nedali sme ľahké koše z pod koša.

Navyše v tretej štvrtine sme mali iba jeden faul. Mohli sme ich spraviť aj viac, rozumnejšie fauly, pribrzdiť ich. Aby vyhadzovali loptu od polovice či z boku. Nie ľahké koše. Bolo to celé o tom, lepšia sústredenosť nám chýbala.

Prvý polčas vám padlo všetko, najmä trojky. Každý doskok bol váš. Čo sa stalo v tom druhom?

Prvý polčas sme ešte ťahali formu z Levíc. Doma sme s nimi vyhrali poslednú štvrtinu o 20 bodov, taktiež sme mali vysokú úspešnosť. Boli sme v dobrej psychickej pohode. Škoda tretej „štvrťky“.

Ste nováčik, ako hodnotíš doteraz sezónu?

Nejaké zápasy nám tesne ušli, najmä zápas na Karlovke. Ten sme nemali prehrať. To sa stávať nemôže. Uvidíme, ako sa to do konca základnej časti vyvinie. Koho dostaneme do playoff. Určite chceme prejsť cez prvé kolo. To je náš cieľ.

Čo zlepšiť pred playoff? Ostáva päť zápasov.

Dnes sme dostali strašne veľa bodov. Čiže obrana. Vedeli sme, že Inter je silný v streľbe, Rado Rančík pod košom, ale aj na trojke. No nepribrzdili sme jeho ani celý Inter, nechali sme ich odísť nám a potom sme to už nezvládli. Takto v playoff hrať nemôžeme.

V zápase s Interom bolo cítiť „hecovačky“, tvrdá hra na úrovni playoff. Boli to nejaké nevyrovnané účty z posledného zápasu (kde bol vylúčený Rado Rančík pozn red.)?

Nie, to určite nie. Chceli sme vyhrať. Potrápiť Inter. Na začiatku sezóny sme v Bratislave vyhrali zápas. Vedeli sme, že to tu ide. No budem sa opakovať, škoda tretej štvrtiny.

Máte nového trénera už ste stihli zaznamenať zmenu, zlepšenie hry?

Je to v pohode, vidno progres. Nové systémy, nové tréningy. Verím, že to bude napredovať.