Main Content

Hráč, pre ktorého sa oplatí prehrávať. Ben Simmons.

utorok, 5. január 2016 12:20 | Autor: De Fa

Hráč, pre ktorého sa oplatí prehrávať. Ben Simmons.
Hráč, pre ktorého sa oplatí prehrávať. Ben Simmons. | zdroj: TASR, instagram

76ers, Lakers, Timberwolves to sú už posledné sezóny najväčší favoriti na to aby obsadili v draftovej lotérií popredné priečky. Prestavba tímu je dlhodobejší proces, ktorý si vyžaduje aj štastie. V tomto roku bude mať šťastie ten tím, ktorý získa možnosť vyberať v drafte ako prvý. Prečo tomu tak je ?!

Je snáď prirodzené, že každý človek pri nejakej športovej aktivite chce vyhrávať. Sú však situácie, kedy prehra je v skutočnosti vašim víťazstvom. Určite by sa dalo nad tým pouvažovať z viacerých hľadísk, ale v tomto prípade ide hlavne o biznis. Profesionálne kluby v zámorí často krát obetujú úspech tímu v nádejí pre lepšiu budúcnosť. Jedná sa o dlhodobejšie plány, ktoré často fanúšikovia nechápu a je preto umenie zvoliť stratégiu aby boli čo najmenej frustrovaní. Prečo toto všetko sú ochotné kluby v zámorí podstúpiť ?! Prečo sa zahrávať zo svojimi fanúšikmi, keď celý zámorský šport je založený na obľúbenosti tímu, televíznych právach, predajov klubových predmetov a podobne záležitosti v skratke povedané – aby bol fanúšik na svoj klub hrdý a spokojne utratil zopár dolárov. Vedenie klubu na čele s majiteľom je ochotné všetko toto podstúpiť v nádejí, že sa im podarí draftovať „nového“ Jordana, Jamesa, Duranta či Davisa.





Narodil sa v Austrálii v Malbourne, má 206 centimetrov a 108 kilogramov rozpätie rúk 210 cm, neuveriteľne atleticky, má unikátny „skill set“ čiže schopnosti, ktoré ho predurčujú byť výnimočným. U Simmonsa je pozoruhodná jeho prirodzená vodcovská schopnosť a motor, ktorým dokáže viesť svojich spoluhráčov. Síce je vedený ako pozícia PF/SF je skôr typ hráča ako LeBron James/Magic Johnson – tieto dve legendy spája rovnaká vec mohutní, atletickí hráči, ktorí sú schopní hrať takmer všetky pozície. Ben Simmons sa netají tým, že svoju hru inšpiroval práve LeBronom Jamesom. Je to prirodzené, ako keď Kobe inšpiroval svoju hru Jordanom tak Ben ako zástupca novej generácie sa inšpiroval jedným z najlepších hráčov v súčasnosti.

Je jedným z najlepších basketbalistov na svete," hovorí Simmons v rozhovore pre ESPN. „Len sa snažím zobrať si niektoré časti z jeho hry a vložiť ich do tej svojej. Jeho výška je jednou z vecí na ktorú som sa zameral. Mám 208 cm a on má 204-206 cm, a proste sa snažím zapasovať to najlepšie do mojej hry.“

Ak ste videli aspoň zostrihy zo Simmonsových zápasov tak tie záblesky Jamesovej hry sú tam zjavné, nieje preto náhoda že pri porovnaniach expertov a skautov sa spomína práve toto porovnanie. LeBron James pri jednej z otázok novinára na tieto prirovnania vyjadril: „Veľmi ma to nezaujíma. Vždy je niekto porovnávaný s niekým, a je mi jedno, že ho porovnávajú so mnou. Nevadí mi to. Ľudia často vidia len to čo predvádza na palubovke, ale on je taktiež naozaj skvelý chalan. Má skvelú rodinu, skvelý podporný program a to je to prečo dokáže také veci aké dokáže na ihrisku.“

Veľa odborníkov bolo zdržanlivých vo svojich vyjadreniach na adresu tohto mladíka, lebo chceli vidieť, či zvládne transformáciu svojej hry na vyšší level. Na High schol bol proste nezastaviteľný, vyhrával takmer všetky zápasy, predvádzal svoju dominanciu a zbieral jednu trofej za druhou. Ďalším levelom v jeho prípade mala byť adaptácia na College a hru v NCAA. Výsledok? Simmons sa osamostatnil od všetkých svojich súperov a kraľuje svojou hrou nad ostatnými. V decembri mal celkové hodnotenie PER na úrovni 35.3 bodu, čo je fenomenálne číslo. So štatistikami 20.5 bodov, 13.1 doskokov, 5.4 asistencií, 2.1 ziskov a 1.4 blokov je najžiarivejší prospekt do tohtoročného draftu.

Je treba povedať, že ak hľadáte hráča ktorý má pozdvihnúť vašu organizáciu a nádej v očiach fanúšikov, že pre tohto hráča sa oplatilo strpieť toľko prehier – tak Ben Simmons je ten hráč, ktorý môže dokázať to čo LeBron James, Kevin Durant, Anthony Davis čiže byť základným kameňom pre váš tím. Vrátim sa teda na myšlienku v úvode článku, je prirodzené že každý hráč chce vyhrávať ale občas aby ste mohli dosahovať víťazstvá, musíte si prejsť aj mnohými prehrami. Ak o 177 dní vystúpi v Barcleys center komisionár Adam Silver a vysloví zaužívanú formulku, že z prvého miesta v drafte roku 2016 váš tím vybral Bena Simmonsa, ste víťazi.