Main Content

Bitka o Guardiolu vrcholí, kde nakoniec skončí?

utorok, 5. január 2016 10:48 | Autor: Timotej Gašper

Bitka o Guardiolu vrcholí, kde nakoniec skončí?
Bitka o Guardiolu vrcholí, kde nakoniec skončí? | zdroj: © TASR

Je jasné, že Pep Guardiola po skončení tejto sezóny už nebude trénerom Bayernu Mníchov. Po troch sezónach v Bavorsku sa všeobecne ctený a svetovo uznávaný tréner rozhodol, že je čas prijať novú a sviežu výzvu po tom, čo počas troch rokov ovládol nemecký futbal.

Čo však nieje až tak jasné, je miesto, kde bude manažérska kariéra Španiela pokračovať. Guardiola, ktorý vo svojom životopise má okrem množstva trofejí aj dve triumfy Ligy majstrov, má určite množstvo ponúk a možností na výber nového klubu, ale kde sa Pep rozhodne odísť, je zatiaľ nejasné. Vyhrá bitku Anglicko a peniaze Manchestru City alebo Guardiola naberie smer Paríž? Na ľahkú váhu nemôže byť braný ani enormný záujem klubov z Talianska.


Pep a splnený sen na San Sire?

Kedysi by po práci v talianskom Miláne túžil každý jeden tréner na svete. Veľkokluby Inter aj AC ovládali svetový futbal, mali najlepších trénerov a v kádri svetové hviezdy. Dnes to je ale inak, v Taliansku už dlhodobo kraľuje Juventus Turín a kluby z mesta módy žijú prevažne len zo zašlej slávy. Aj keď AC Miláno upadlo natoľko, že sa nekvalifikovalo do žiadnej z európskych súťaži, jeho káder má veľký potenciál. Na San Sire sa ale striedajú tréneri ako na bežiacom páse a ani jeden z nich nevie nájsť recept na dlhodobejší úspech. Práve preto sa čoraz viac spomína meno Pepa Guardiolu. Aj keď je táto možnosť málo pravdepodobná, bolo by veľmi zaujímavé vidieť Španiela budúcu sezónu na lavičke AC.

Ak nie AC Miláno, tak Juventus. Stará dáma ovláda Serie A, no štart do tejto sezóny im nevyšiel podľa predstáv. Veľký posun vpred potvrdil Juventus aj minuloročným postupom až do finále Ligy majstrov. Káder prepletený menami ako Pogba, Mandžukič, Bonucci či Morata si pýta veľkého trénera, a tým Pep Guardiola určite je.


zdroj foto: TASR


Do úvahy pripadá aj PSG

Peniaze určite nie sú vedúcim faktorom pre Guardiolu, ale projekt, ktorý sa deje v Paríži, je v skutku lákavý. Paríž Saint-Germain dominuje Ligue 1 a mal by byť schopný ponúknuť Pepovi viaceré výhody. Horibilne vysoký plat a splnenie prestupových snov, ktoré by mu možno nikde neboli dopriate. Nehovoriac o kultivovanom a vysoko komfortnom životnom štýle vo francúzskom hlavnom meste.

Síce PSG pohodlne ovláda francúzsku ligu, no to šejkom z Kataru určite nestačí. Klub spod Eiffelovky má jeden veľký sen a to priviesť do Paríža „ušatú trofej“. Legenda francúzskeho futbalu Laurent Blanc určite nepatrí medzi zlých trénerov, no persona Pepa Guardiolu by nabitému parížskemu kádru určite dodala ten posledný chýbajúci kúsok skladačky, ktorý sa páni z Kataru usilovne snažia už roky nájsť.

Avšak, je francúzska liga dostatočne atraktívna? Bez urážky, no kvalita a štandard francúzskeho futbalu sa len málokedy môže rovnať veľkým duelom v Premier League alebo v La Lige. Na druhej strane v Ligue 1 stále hrá množstvo skvelých hráčov na najvyššej úrovni a to nie len v PSG.


zdroj foto: TASR

Peniaze Citizens a Chelsea alebo história United?

Chudák starý Manuel Pellegrini. Síce počas svojho pôsobenia v City neurobil veľa škody, no stále to vyzerá tak, že len drží klub na vysokej úrovni a zároveň zahrieva trénerskú lavičku pre niekoho väčšieho.

Manchester City čelí podobným problémom ako PSG. Káder za stovky miliónov, infraštruktúra klubu na jednotku s hviezdičkou a domáce úspechy, no stále chýba úspech na medzinárodnej úrovni. Citizens sa vo svojej ceste stať sa svetovou veľmocou futbalu môžu masívne posunúť, ak španielsky kouč kývne na ich ponuku a povedie klub z Etihad Stadium za úspechmi.

Ak by toto spojenie vyšlo, žiadna strana by asi neostala smutná. Káder by dostal energickú injekciu, klub jedného z najlepších trénerov a Guardiola rozprávkový káder aj plat.

Do boja o trénerskú extratriedu je aktívne zapojená aj londýnska Chelsea. Klub nedávno rozviazal zmluvu so stále nespokojným Mourinhom a klub dočasne vedie Holanďan Hiddink. Chelsea prežíva jednu z najhorších sezón vôbec a preto musí Abramovič konať. Anglické média informujú, že Rus je ochotný urobiť pre príchod Guardiolu všetko, napríklad z neho spraviť najlepšie zarábajúceho trénera sveta s ročným platom 25 miliónov eur (v Bayerne mal Pep 17 mil.€ na rok). Je však nanajvýš otázne, či by sa pri záujme klubov z Manchestru rozhodol Pep odísť do Londýna, zvlášť ak uňho peniaze nehrajú dôležitú rolu.

V lete roku 2014 sa plný optimizmu ujal Manchestru United holandský čarodej Louis van Gaal. Cieľ bol jasný, vrátiť United slávu a dostať ich opäť na futbalový Olymp. Ako je známe, cieľ sa až tak nepodarilo splniť a okrem predražených a nepodarených nákupov nedosiahol LVG nič veľké. V poslednej dobe sa ale čosi zmenilo, hra United upadla na nepoznanie. Nudné zápasy bez gólov netešia nikoho v klube a preto musí prísť zmena.

Bez urážky k van Gaalovi, ale bolo by pochabé ak by sa United aspoň nepokúsili získať Guardiolu, ktorý sa netají obľubou k United. No viaceré zdroje vravia, že majitelia Glazerovci by mali dodržať zmluvu s LVG až do leta 2017.

Tiež je treba dodať, že ak by United predčasne vyrazilo van Gaala, ťažkým favoritom na jeho nástupcu je ex-tréner Chelsea, José Mourinho. Portugalský tréner je tiež vášnivým obdivovateľom United a je známe, že „The Special One“ by bol pripravený chopiť sa práce na Old Trafforde okamžite. Je preto veľkou dilemou, ako napokon trénersky kolotoč dopadne.