Main Content

Éra Lakers-Celtics rivality sa vráti. Bude už bez Kobeho Bryanta

piatok, 1. január 2016 16:34 | Autor: De Fa

Éra Lakers-Celtics rivality sa vráti. Bude už bez Kobeho Bryanta
Éra Lakers-Celtics rivality sa vráti. Bude už bez Kobeho Bryanta | zdroj: © TASR

Ak už sledujete NBA pravidelne alebo len sporadicky, určite vám neušiel fakt, že Kobe Bryant, žijúca legenda a jeden z najlepších basketbalistov histórie, ohlásil svoju poslednú sezónu v NBA. Je preto česť pre každý tím, proti ktorému Bryant nastúpi, patrične a s úctou sa rozlúčiť.

Na internete môžete nájsť mnoho videí s Kobeho emotívnymi rozlúčkami na palubovkách súperov. Prikladáme video z Philadelphie a Jordanov odkaz Bryantovi, keď odohral posledný zápas proti Charlotte Hornets.





Špeciálny bol taktiež posledný zápas u najväčšieho rivala Bostonu Celtics. Ešte pred ním reportér miestnej televízie vyspovedal generálneho manažéra Bostonu Danny Aingea, ktorý si zaspomínal na prvé stretnutie s Kobem.

Ainge v rozhovore uviedol, že si ten moment si pamätá, akoby sa odohral len včera. Prvý krát videl Kobeho, ked ešte pôsobil ako hlavný tréner Phoenixu Suns v roku 1996 a mal možnosť sledovať jeho preddraftový tréning, o ktorom stále hovorí že to bol najlepší tréning, aký kedy videl.

Stál tam 18-ročný chlapec, ktorý bol tak zručný, súťaživý, odhodlaný, neuveriteľne atletický, priam žiaril,“ hovorí Ainge, „Viem si stále spomenúť na ten tréning dodnes, a stále to vo mne zostalo --- aký bol odhodlaný. Mohli ste to vidieť. Mohli ste vidieť jeho talent a potenciál, vždy som obdivoval jeho pracovnú morálku a jeho veľkosť. Bolo to zábavné ho sledovať.

Ainge si zaspomínal aj na odvekú rivalitu medzi Lakers a Celtics, s premostením na dnešný odraz keď oba z tradičných tímov prechádzajú prestavbou. „Nemyslím si, že táto kniha je uzavretá. Verím, že bude ďalšia éra Celtics-Lakers rivality, ale človek nikdy nevie. Je tu toľko partií v lige. Ale sme dve hrdé organizácie, a s takou históriou akú má Lakers a Celtics si myslím, že to príde znova.“

Lakers sa snažia dať Bryantovi priestor, aby si užil rozlúčku ale zároveň sa snažia rozvíjať talent mladých hráčov, ktorých získali počas dvoch rokov strávených v draftovej lotérií. Julius Randle,  DeAngelo Russell a Jordan Clarkson by sa mali stať budúcimi tvárami tejto organizácie. Výsledkom je zatiaľ dosť zlá sezóna, avšak zároveň vedenie dúfa, že bilancia ich klubu bude natoľko zlá, aby si udržala svoje právo na výber v drafte. To síce poslali do 76ers, ale poistili si ho do tretieho miesta v roku 2016. Kobeho rozlúčka je želaná kamufláž, ktorá má zmierniť poslednú fázu prestavby tohto tímu.

Myslím si, že je veľmi ťažké vyhrávať, a ešte ťažšie niečo predpovedať. Čo však s istotou viem je, že Lakers majú skvelú fanúšikovskú základňu a sebavedomé vedenie a majiteľa. To isté platí aj pre Boston. Ja verím v to, že nájdeme cestu ako sa dostať naspäť,“ zakončil Ainge rozhovor zbožným želaním.

Jedna vec je istá: Bez ohľadu na to, koľko tréningov absolvoval či už ako manažér alebo tréner, Ainge neočakáva, že opäť uvidí „ďalšieho“ Bryanta. Do dnešného dňa si pamätá 18-ročného Kobeho, ktorý študoval ostatné prospekty na tréningu a keď proti nemu nastúpili a skórovali, snažil sa ich vždy poraziť. A stále znova a znova.

To sprevádzalo Kobeho celú jeho kariéru, jeho sebavedomie, disciplína, určite aj talent ho dostali na absolútny vrchol a možno len pár detailov ho delí od pomyselného piedestálu, kde sa nachádza ten najlepší basketbalista všetkých čias.

Zdroj: CBS