Main Content

Bayern ukázal, prečo je svetovým veľkoklubom, kým inde sa naň len hrajú

pondelok, 21. december 2015 09:50 | Autor: Filip Chudý

Bayern ukázal, prečo je svetovým veľkoklubom, kým inde sa naň len hrajú
Bayern ukázal, prečo je svetovým veľkoklubom, kým inde sa naň len hrajú | zdroj: © TASR

Jeden z troch najlepších klubov súčasnosti Bayern Mníchov oznámil zmenu na trénerskom poste, ktorá je zaujímavá aj z toho pohľadu, že sa na bavorskej lavičke vystriedajú kultivovaným spôsobom dve svetové trénerské esá.

Komentár Filipa Chudého

To, o čom sa špekulovalo viac ako rok, sa stalo skutočnosťou. Španielsky tréner Pep Guardiola skončí na lavičke Bayernu Mníchov s koncom tejto sezóny. Táto informácia nie je v žiadnom prípade prekvapujúca, pretože minulé týždne nič iné ani nenaznačovali. Dokonca aj meno jeho nástupcu nešokovalo, keďže ho média vypátrali už v predstihu.

Hoci Guadriolova misia ešte nie je na konci, päť šestín jeho pôsobenia sa už zhodnotiť dá. Bayern jeho angažovaním určite nešliapol vedľa, ale ak nevyhrá v tejto sezóne Ligu majstrov, ani sa Gurdiolova misia nebude hodnotiť ako splnená, keďže prišiel k mužstvu, ktoré tesne predtým vyhralo všetko čo mohlo a hlavne malo v rukách ušatú trofej, ktorú získalo vďaka zrejme najkrajšiemu futbalu v dejinách. Ak by chcel Bayern vyhrávať iba nemecké tituly, na to mohol angažovať aj pani Guardiolovú...

Ako sa bude v Bavorsku spomínať na tohto španielskeho trénera, to určí najneskôr až máj budúceho roka, my sa radšej pozrime na to, čo ukázala verejnosti táto kultivovaná trénerská výmena.

Mníchovský Bayern potvrdil, že je etablovaným svetovým veľkoklubom, ktorý má aj manažment na vysokej úrovni. Veď koľko špičkových klubov si môže povedať, že aj ich kroky sú dopredu systematicky naplánované? Na výpočet nepotrebujete ani všetky prsty jednej ruky nešikovného stolára. Kým niektoré (veľko)kluby nevedia nielen pri trénerských otázkach poriadne čo robia, Bayern má aj vďaka typickej nemeckej precíznosti v takýchto otázkach vždy dopredu jasno. Veď sa len pozrime na ostaných niekoľko dní. Približne v piatich známejších kluboch sa otvára trénerská otázka, no len Bayern dokáže vymeniť trénerov tak, že jedného z tria najlepších na svete nahradí ďalším, pričom nejde o žiadne plátanie, ale logickú voľbu, ktorá môže klubu prakticky iba pomôcť.

Ak sa pozrieme na trénerský trh, Bayern si lepšie vybrať nemohol. Síce hrdí Nemci by radšej privítali na lavičke svojej pýchy niekoho s tuzemským pasom, no nikoho lepšieho od Carla Ancelottiho aktuálne nemajú. Bavorský klub na svojej stránke o ňom napísal, že je to pokojný a vyrovnaný tréner, ktorý vie, ako sa má pracovať s hviezdami, pričom je mimoriadne úspešný. A ešte by sa k tomu hodilo dodať, že produkuje pozerateľný futbal, a to s kádrom, ktorý dostane k dispozícii.

Ak Guardiolovi (právom) vyčítali, že Bayernu menil identitu z nemeckej na španielsku, pri Ancelottim je priam isté, že ten sa prispôsobí miestnym pomerom a navyše dostane z hráčov všetko. Taliansky tréner je ako chameleón, kam príde, tam sa prispôsobí a je úspešný. A to bol z top 5 líg okrem Nemecka už všade. Ak mu Guardiola do mája nepostaví takú vysokú latku, akú postavil tomuto Španielovi Heynckes, bude priam isté, že na tohto Taliana nebudú v Nemecku žiadne ponosy počas celých troch rokov, ktoré v Bavorsku strávi, skôr naopak. Veď už len z jeho životopisu vyplýva, že je obrovská šanca na to, že ušatá trofej sa vráti do Mníchova. Bayern si vie vybrať!