Main Content

Hossa a Svetový pohár: Neviem, čo si mám o tom myslieť

štvrtok, 10. december 2015 12:46 | Autor: Dávid Lech

Hossa a Svetový pohár: Neviem, čo si mám o tom myslieť
Hossa a Svetový pohár: Neviem, čo si mám o tom myslieť | zdroj: © TASR

Svetový pohár sa čoraz viac a viac dostáva do povedomia fanúšikov. Zvlášť medzi európskymi hráčmi sa vášnivo diskutuje o "výbere Európy", v ktorom by mali hrať hokejisti z krajín, ktorých reprezentácie chýbajú v 6-ke „vyvolených“ krajín pre Svetový pohár. Čo si o tom myslí Marián Hossa?

Rodák zo Starej Ľubovne vždy patril medzi hokejistov – srdciarov. Okrem klubovej úrovne to potvrdil aj na medzinárodnej scéne. Trenčiansky odchovanec nikdy ľahkovážne neodmietol reprezentačnú pozvánku a fakt, že s národným tímom ešte nikdy nezískal žiadny úspech ho zjavne škrie.

O to viac ho musí mrzieť, že na Svetovom pohári Slovensko neštartuje. Pre 36-ročného veterána to bola jedna z posledných možností získať pre svoju krajinu medailu. „Bohužiaľ už ale patríme medzi tímy, ktoré skrátka nemajú dostatočný počet hráčov v zámorí,“ povedal pre slovenskú verziu nhl.com krídelník Chicaga Blackhawks. Trojnásobný držiteľ Stanley Cupu narážal na fakt, že v aktuálnom ročníku do hry v NHL zasiahlo len deväť Slovákov.

Slovenskí hráči na čele s členom elitnej formácie obhajcu titulu by mali patriť medzi ťahúňov európskeho výberu na Svetovom pohári. „Je to niečo nové, vôbec neviem, čo si mám o tom myslieť. Mám z toho zmiešané pocity. Uvidíme, je to novinka. NHL prišla s týmto modelom. Je síce zvláštne, ale je to tak.

Pre hokejistu, ktorý sa počas pôsobenia v zámorí nikdy za Slovensko nehanbil, pripadá zrejme veľmi zvláštne obliekať v medzištátnych dueloch dres bez slovenského dvojkríža. „Skôr si myslím, že to doma bude rozdelené na dva tábory. Niektorí ľudia nám budú fandiť, niektorí to budú asi nejakým spôsobom ignorovať,“ povedal na margo možnej fanúšikovskej podpory z rodnej krajiny.

Tak či onak. Svetový pohár je stále hudbou budúcnosti a hrajúca slovenská hokejová legenda upriamuje pozornosť predovšetkým na aktuálnu výkonnosť tímu z veterného mesta: „Sme trochu ako lovná zver, každý sa na nás chce vytiahnuť. V našej kabíne to (Svetový pohár pozn. red.) zatiaľ nie je príliš veľká téma, ale postupom času sa o tom začneme baviť určite oveľa viac.

Marián Hossa v doterajších 25 dueloch pozbieral 12 bodov za bilanciu 5+7. Napriek tomu, že jeho produktivita postupne klesá, stále sa radí medzi najkomplexnejších hokejistov zámorskej profiligy. S určitosťou taktiež bude pozvaný do Europe Team generálnym manažérom výberu Miroslavom Šatanom: „V lete sme sa stretli s Mirom Šatanom na jednej akcii, ale on sa teraz venuje svojej práci a určite sa ešte uvidíme, aby sme to prebrali.

Jeden z vážnych adeptov na zaradenie do hokejovej Siene slávy tak zrejme ešte nie je pevne rozhodnutý či na Svetovom pohári nastúpi. „Najskôr mi tiež prišlo zvláštne, že Slovensko nebude mať svoj vlastný tím. Akonáhle by som ale vkročil do kabíny, tak by som určite zase cítil ten zápal pre hru a rozhodne by som chcel vyhrať," povedal legendárny Slovák Peter Bondra. Marián Hossa hokej miluje a tak možno očakávať, že so štartom na Svetovom pohári napokon bude súhlasiť.

Nastupovať by naň mal ako najlepší slovenský strelec v histórii National Hockey League. Na spomínaného kanoniera Petra Bondru momentálne s 491 presnými zásahmi stráca v historických štatistikách už len 12 gólov.