Main Content

Kližan sám na všetko nestačil. Mečíř: O rok opäť zabojujeme o elitu!

pondelok, 21. september 2015 08:05 | Autor: TASR

Kližan sám na všetko nestačil. Mečíř: O rok opäť zabojujeme o elitu!
Kližan sám na všetko nestačil. Mečíř: O rok opäť zabojujeme o elitu! | zdroj: © TASR

Gdyňa 21. septembra (TASR) - Sen zahrať si po desaťročnej prestávke opäť medzi daviscupovou elitou sa rozplynul.

Slovenskí tenisti boli v poľskej Gdyni oveľa bližšie k vytúženému postupu ako vo vlaňajšej baráži v Chicagu, ani skvelé výkony tímovej jednotky Martina Kližana však nestačili. Poliaci išli podľa osvedčeného daviscupového receptu na úspech - každý deň získali jeden bod a po prvý raz v histórii sa prebojovali medzi najlepšiu šestnástku.

Kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř ocenil kvality súpera. "Poliaci boli vo vynikajúcej forme a plnom zložení, nikto im nechýbal v tíme. Hrali pekne, môžem im len pogratulovať k historickému postupu do svetovej skupiny. Pokiaľ ide o nás, nezostáva nám nič iné, iba veriť, že o rok to bude lepšie. Boli sme teraz oveľa bližšie k postupu ako vlani, keď nás Amerika doma úplne zmietla. Keby sme hrali doma, možno by sme mali väčšie šance, ale o tom je teraz zbytočné teoretizovať," povedal olympijský šampión zo Soulu 1988.

Mečíř vyzdvihol výkony Kližana, ktorý do bodky splnil úlohu lídra tímu. V tomto roku dosiahol v Davis Cupe impozantnú bilanciu, keď vyhral všetkých 20 setov. "Martin hral vynikajúco. Hovorieva, že na rýchlych povrchoch sa mu nehrá až tak dobre, no v Gdyni potvrdil, že je univerzálnym tenistom. Hral uvedomelo a disciplinovane. Bol dobre nažhavený a v dôležitých momentoch dokázal zahrať tie správne lopty. Nečakal som, že oba zápasy vyhrá tak hladko. Noro Gombos mal dlhú antukovú sezónu. Na betónoch odohral iba pár turnajov, na ktorých nedosiahol oslnivé výsledky. Keby vyhral nejaký challenger na harde, možno by mal viac sebavedomia, ale napriek prehre v rozhodujúcej dvojhre s Michalom Przysieznym mu nemôžem nič vyčítať. Hral proti tenistom svetových kvalít, ktorí v minulosti dosiahli lepšie výsledky ako on."

Pred zápasom v Poľsku bol v hre aj štart Lukáša Lacka, ktorý sa v Gdyni pripravoval s tímom, Mečíř dal však napokon prednosť Gombosovi. "Je mi ľúto, že nemôžem postaviť naraz všetkých. Lukáš podobne ako Noro nemal v uplynulých mesiacoch oslnivú formu, v tomto roku vyhral iba pár duelov. Zápas s Poľskom nás zastihol v takomto stave. Bojovali sme až do konca a aj keď sme prehrali, chlapci si z toho nemusia robiť ťažkú hlavu. Je to možno o niečo väčšia motivácia hrať s tenistami, ktorí sú vo svetovej skupine, no netreba robiť prehnané závery z jednej prehry. Treba si z nej zobrať ponaučenie a o rok sa opäť pokúsiť o postup. Ak mi Slovenský tenisový zväz ponúkne predĺženie spolupráce, nebudem sa tomu brániť," dodal slovenský kapitán. Slováci by v novom ročníku Davisovho pohára mali byť pri žrebe 1. skupiny euro-africkej zóny medzi nasadenými tímami. V 1. kole by tak mali voľno a predstavili by sa až v júli.