Main Content

Gáborík s Hossom, alebo ako dať Tímu Európy na Svetovom pohári zmysel (zostava)

streda, 16. september 2015 15:14 | Autor: Jakub Mihálik

Gáborík s Hossom, alebo ako dať Tímu Európy na Svetovom pohári zmysel (zostava)
Gáborík s Hossom, alebo ako dať Tímu Európy na Svetovom pohári zmysel (zostava) | zdroj: © TASR

Už len rok ostáva do začiatku Svetového pohára. Staronový turnaj, avšak v novom formáte, predstaví medzi svojimi účastníkmi aj tím Európy, ktorého súčasťou budú aj slovenskí hokejisti. Ako by mohla vyzerať európska zostava, aby tím bol zaujímavý aj pre divákov?

Svetový pohár otvorí zápolenie toho najlepšieho, čo ponúkajú zámorské klziská 17. septembra 2016. Popri tímoch Kanady, USA, Švédska, Ruska, Fínska, Česka, sa predstaví aj tím zložený zo severoamerických hviezd do 23 rokov, ale aj zmiešaný tím Európy. V pozícii generálneho manažéra bude o jeho zložení rozhodovať Slovák Miroslav Šatan.

Keď som to rátal, do úvahy prichádzajú hokejisti z dvanástich až pätnástich krajín, čo predstavuje okolo päťdesiat hráčov. Mám sa teda na čo tešiť, bude to zaujímavá robota. Čaká ma sledovanie množstva zápasov NHL. V krátkom čase dám dokopy tím, ktorý mi bude pomáhať, aby sme vybrali tých najlepších hráčov,” hovoril Šatan po tom, čo oznámil, že sa stane generálnym manažérom tímu.

V skutočnosti však do úvahy prichádza krajín sedem. Hoci pôjde o európsky tím, len ťažko sa dá predpokladať, že by pri zostavovaní nominácie Šatan a spol. povolali hráča, ktorý pôsobí v európskej lige. Vzhľadom na termín, zámorské rozmery klziska, ale aj fakt, že Svetový pohár je “trucpodnik” NHL voči olympijskym hrám, bude aj tím Európy zrejme čisto “zámorský”. V NHL hrajú v rámci krajín bez vlastného tímu na Svetovom pohári, prím hráči zo Slovenska, Švajčiarska, Dánska, Nemecka, Nórska, Lotyšska, či Slovinska. Preto môžeme reálne počítať so sedmičkou zúčastnených krajín.

Som Slovák a rád by som videl v tom tíme čo najviac našich chlapcov. Musím však pristupovať k výberu hráčov zodpovedne a férovo. Dúfam, že sa chalanom bude dariť, aby sa ich tam dostalo čo najviac. Skladba tímu nebude úplne len o mne. Vytvorí sa pomocný tím, ktorý mi bude pomáhať. Spoločne potom vyberieme mužstvo. Verím, že bude čo najkvalitnejšie, aby malo šancu na úspech,” hovoril na margo skladby tímu Šatan.

Faktom ostáva, že, či so Šatanom, alebo bez neho, najviac hráčov by európskemu výberu mal poskytnúť práve slovenský hokej. Zdeno Chára by mal byť dokonca jeho kapitánom, no aj hráči ako Marián Hossa, Marián Gáborík, Jaroslav Halák, Andrej Sekera, či Tomáš Tatar patria medzi najväčšie hviezdy NHL, a tak v tomto výbere nemôžu chýbať. Dokona aj hráči ako Tomáš Jurčo, či Marko Daňo by mohli o rok klopať na bránu tohto výberu, keďže z pohľadu produktivity vyčnievajú aj nad mnohé skúsenejšie hokejové hviezdy z krajín druhého európskeho sledu.

Mnoho fanúšikov má z európskeho tímu zmiešané pocity. Chýbajúci národný aspekt, ktorý mnohých odrádza, by však aspoň čiastočne mohlo zachrániť, ak by tvorcovia európskeho tímu spojili dokopy dvojičky, či trojičky z národných dresov. V tomto duchu by si mohli na slávne roky v slovenskom drese, v ktorom nastupovali na krídlach pri Pavlovi Demitrovi, v jednom útoku zaspomínať Marián Hossa s Mariánom Gáboríkom. Ideálnym centrom medzi dvoma slovenskými hviezdami by bol Slovinec Anže Kopitar, ktorý je od čias spomínaného Pavla Demitru centrom, ktorý si s Mariánom Gáboríkom rozumie najviac.

Aj ďalšie formácie by sa mohli niesť v podobnom duchu. Rakúske krídla s lotyšským centrom, ktorý minulý rok lámal rekordy hlasovania o účasť v All-stars tíme, či severská úderka by určite potešili svojich fanúšikov viac, ako keby sledovali štyri národnostne premiešané formácie. V defenzíve by dokonca mohli nastupovať čisto dvojice, ktoré sa poznajú z národných dresov. Slovenský fanúšik by sa určite viac potešil, ak by na ľad nastupoval napríklad Zdeno Chára s Andrejom Sekerom, ako keby kapitán výberu hral v jednej formácii so svojim spoluhráčom z Bostonu Dennisom Seidenbergom.

Ako by mohla vyzerať zostava Tímu Európa na Svetovom pohári podľa Sport7.sk:

Brankári:

Jaroslav Halák (SVK)
Jonas Hiller (SUI)
Frederik Andersen (DEN)

Obrancovia:

Chára (SVK) – Sekera (SVK)
Roman Josi (SUI) – Mark Streit (SUI)
Dennis Seidenberg (GER) – Christian Ehrhoff (GER)
Yannick Weber (SUI)

Útočníci:

Marián Hossa (SVK) – Anže Kopitar (SLO) – Marián Gáborík (SVK)
Thomas Vanek (AUT) - Zemgus Girgensons (LAT) - Michael Grabner (AUT)
Tomáš Tatar (SVK) – Lars Eller (DEN) - Nino Niederreiter (SUI)
Mats Zuccarello (NOR) – Frans Nielsen (DEN) – Mikkel Boedker (DEN)
Marko Daňo (SVK)/ Leon Draisaitl (GER)