Main Content

Barcelona odštartuje obhajobu v Ríme, Messiho stý zápas

utorok, 15. september 2015 13:05 | Autor: TASR

Barcelona odštartuje obhajobu v Ríme, Messiho stý zápas
Barcelona odštartuje obhajobu v Ríme, Messiho stý zápas | zdroj: © TASR

Bratislava 15. septembra (TASR) - Šesťdesiatyprvý ročník boja o európskeho futbalového majstra, resp. 24. ročník prestížnej Ligy majstrov 2015/2016, pokračuje v stredu ôsmimi zápasmi v základných skupinách E až H. Titul obhajuje FC Barcelona, ktorá vstúpi do bojov na pôde AS Rím.

Katalánci sa budú snažiť stať sa vôbec prvým tímom, ktorý by v novodobej edícii LM získal dvakrát za sebou trofej pre víťazov. Naposledy titul európskeho šampióna obhájil AC Miláno v roku 1990.

Práve duel E-skupiny bude hlavným ťahákom stredajšieho programu. Slovenskí fanúšikovia dúfali, že v ňom bude mať zastúpenie aj ich krajan. Tréner rímskych "vlkov" Rudi Garcia však nakoniec nezaradil reprezentačného obrancu či defenzívneho stredopoliara Norberta Gyömbéra na súpisku pre prestížnu súťaž. Rimania skončili v uplynulých dvoch ročníkoch Serie A na druhom mieste, no Garcia si uvedomuje, že k najlepším klubom Európy má jeho mužstvo ešte kus cesty. Hlavný tréner preto pred úvodným duelom v LM vyhlásil, že jeho cieľom je postúpiť zo skupiny a pokojne aj z druhého miesta za Barcou.

"Cieľom je prebojovať sa medzi najlepšiu šestnástku. Za Barcelonou by to mala byť otvorená skupina. Všetci sú presvedčení, že nazbierajú všetkých 18 bodov, ale zázraky sa niekedy dejú. My nemáme čo stratiť a musíme podať najlepší výkon, aby sme mali šancu uspieť," uviedol pre agentúru Reuters.

Zápas bude mať špeciálnu príchuť pre trénera Kataláncov Luisa Enriqueho. Ten sa vráti do známeho prostredia, AS viedol v sezóne 2011-12, no v klube sa mu nedarilo. V lige skončil až na siedmom mieste a vypadol už v play off Európskej ligy so Slovanom Bratislava.

"To, čo sa stalo v Ríme, zo mňa spravilo lepšieho trénera. Mám skvelé spomienky, chcel by som, aby sme vtedy skončili vyššie, ale aj tak to bol pozitívny rok," uviedol. Stredajšie stretnutie bude mať aj historický prívlastok, argentínskeho "kúzelníka" Lionela Messiho totiž čaká jubilejný stý zápas v kariére v LM.

Oba tímy sa naposledy stretli pred 13 rokmi v LM (1:1, 3:0 pre AS), pričom Enrique zasiahol do zápasov ešte ako stredopoliar Barcy. Stredajší duel bude mať aj jedného pamätníka - hráča. V drese AS totiž stále pôsobí legendárny kanonier Francesco Totti, ktorý koncom mesiaca oslávi už 39 rokov.

"S mojím kapitánom Francescom Tottim chcem vyhrať aspoň jeden titul. Je to výnimočný hráč, na ihrisku i mimo neho," dodal Garcia. Barcelona nemôže počítať s brankárom Claudiom Bravom a obrancom Thomasom Vermaelenom, do zostavy by sa mal vrátiť Gerard Pique. Rimania nastúpia bez Miralema Pjaniča.

V druhom zápase E-skupiny privíta Bayer Leverkusen bieloruského šampióna BATE Borisov. Štvrtý tím uplynulej sezóny bundesligy si zabezpečil tretiu účasť v skupinovej fáze v rade, keď v play off vyradil Lazio Rím. BATE sa v hlavnej fáze predstaví piatykrát v histórii, pričom však nikdy nedokázalo preniknúť do osemfinále.

V F-skupine sa Bayern Mníchov predstaví na horúcej pôde Olympiakosu Pireus. Tréner Bavorov Pep Guardiola nebol spokojný s generálkou na duel, v ktorej jeho zverenci zdolali Augsburg tesne 2:1, a verí, že proti gréckemu šampiónovi predvedú lepší a sústredenejší výkon. Bayern totiž zdolal Augsburg až vďaka Müllerovej kontroverznej penalte z 90. minúty, pričom rozhodca Knut Kircher po zápase uviedol, že udeliť ju bola chyba.

"Nemôžeme si dovoliť, aby sa to opakovalo. V Grécku to nebude ľahký zápas a bude tam ohnivá atmosféra. Musíme hrať naplno už od začiatku a nie od 46. minúty, ako proti Augsburgu," vyhlásil kanonier Robert Lewandowski. Šampióni z roku 2013 sa musia zaobísť bez krídelníkov Arjena Robbena a Francka Riberyho i obrancov Medhiho Benatiu s Holgerom Badstuberom. Hráči Olympiakosu sa príliš nezaoberali tým, kto nenastúpi, keďže si uvedomovali, že pred sebou majú aj tak obrovskú prekážku.

"Je úplne jedno, kto im chýba, pretože v mužstve majú aj tak obrovskú kvalitu. Musíme sa sústrediť na náš výkon. Veríme, že môžeme niečo získať," povedal obranca Omar Elabdellaoui.

V druhom skupinovom zápase na seba narazia Dinamo Záhreb a Arsenal Londýn. Jasnými favoritmi sú hosťujúci "kanonieri", ktorí sa predstavia v skupinovej fáze už 18. krát. Pre domácich je to prvý návrat od roku 2012, pričom veria, že konečne pretrhnú 15-zápasovú sériu bez víťazstva.

G-skupina ponúkne súboje Chelsea Londýn s Maccabi Tel Aviv a Dynamo Kyjev nastúpi doma proti FC Porto. Zverenci Joseho Mourinha si chcú proti izraelskému tímu napraviť chuť po zbabranom úvode sezóny. V nedeľňajšej generálke podľahli Evertonu 1:3 a zaznamenali už štvrtú prehru zo šiestich zápasov. Naopak, Maccabi sa do skupinovej fázy prebojovalo prvýkrát od sezóny 2004/05 a jeho najväčšou zbraňou je útočník Eran Zahavi, ktorý strelil v prebiehajúcej sezóne u ž 12 gólov. Aj keď sa títo súperi ešte nikdy nestretli, hosťujúci tréner Slaviša Jokanovič a obranca Tal Ben Haim poznajú stredajšieho súpera veľmi dobre, keďže obaja na štadióne Stamford Bridge pôsobili.

"Sme si dobre vedomí rozdielmi v kvalite, no neprišli sme sa sem vzdať. Spravíme všetko pre dobrý výsledok," povedal stredopoliar Gal Alberman. Dynamo Kyjev sa vrátilo do skupiny LM po dvoch rokoch, no proti FC Porto to bude mať veľmi ťažké, keďže portugalský klub neprehral na Ukrajine posledných šesť zápasov. Porto sa vlani prebojovalo až do štvrťfinále, v ktorom podľahlo Bayernu Mníchov, a teraz by sa chcelo dostať ešte ďalej.

V H-skupina privíta belgický šampión KAA Gent vo svojom debute v skupine LM favorita Olympique Lyon. Klub má už 115-ročnú históriu, no vlani sa tešil prvýkrát z ligového titulu a teraz aj z účasti v milionárskej súťaži. Posledný stredajší duel prinesie konfrontáciu tradičných účastníkov FC Valencia a Zenit Petrohrad. Španieli v európskych pohároch ešte nikdy doma neprehrali s ruským súperom a túto štatistiku chcú potvrdiť aj v stredu. Naopak, Zenit prehral na horúcej španielskej pôde všetkých osem doterajších zápasov.

program stredajších zápasov 1. kola LM

E-skupina:

AS Rím - FC Barcelona /rozhoduje: Björn Kuipers (Hol.)/
Bayer Leverskusen - BATE Borisov /Danny Makkelie (Hol.)/

F-skupina:

Olympiakos Pireus - Bayern Mníchov /Carlos Velasco Carballo (Šp.)/
Dinamo Záhreb - Arsenal Londýn /Ovidiu Hategan (Rum./

G-skupina

Chelsea Londýn - Maccabi Tel Aviv /Felix Zwayer (Nem.)/
Dynamo Kyjev - FC Porto /Felix Brych (Nem.)/

H-skupina

KAA Gent - Olympique Lyon /William Collum (Škót.)/
FC Valencia - Zenit Petrohrad /Craig Thomson (Škót.)/