Main Content

V utorok štartuje Liga majstrov: Šlágrom zápas v Manchestri!

pondelok, 14. september 2015 13:12 | Autor: TASR

V utorok štartuje Liga majstrov: Šlágrom zápas v Manchestri!
V utorok štartuje Liga majstrov: Šlágrom zápas v Manchestri! | zdroj: © TASR

Bratislava 13. septembra (TASR) - Šesťdesiatyprvý ročník boja o európskeho futbalového majstra, resp. 24. ročník prestížnej Ligy majstrov 2015/2016 odštartuje v utorok ôsmimi zápasmi v základných skupinách A až D.

Titul obhajuje FC Barcelona, ktorá vstúpi do bojov až v stredu na pôde AS Rím a bude sa snažiť stať sa vôbec prvým mužstvom, ktoré by v novodobej edícii LM obhájilo trofej pre víťazov. Naposledy titul európskeho šampióna obhájil AC Miláno v roku 1990.

Finále tohto ročníka sa bude hrať v sobotu 28. mája 2016 na milánskom San Sire, pričom je zaujímavé, že ani AC Miláno ani Inter Miláno, ktorí majú na konte spolu 10 titulov v EPM, resp. LM sa už druhý rok za sebou nedostali do skupín. Súťaž, ktorá sa začínala v ročníku 1955/1956 so 16 mužstvami a 29 zápasmi (víťaz Real Madrid-pozn.), je dnes svetovým futbalovým fenoménom. Úradujúci šampión z Katalánska si v minulej sezóne len na prémiách vybojoval 57,9 milióna eur a ďalšie obrovské milióny mu natečú po prerozdelení príjmov z televíznych práv.

UEFA sa rozhodla od tejto sezóny zvýšiť základné prémie za štartovné v skupine (v trojročnom cykle do sezóny 2017/2018-pozn.) z 8,5 milióna eur na 12 miliónov pre každého z 32 účastníkov skupinovej fázy. Prémia za výhru v skupine tiež vzrástla o 50 percent na 1,5 milióna eur. Za postup do vyraďovacej fázy už nebude "len" 3,5 milióna eur, ale až 5,5, štvrťfinále je ocenené sumou 6 miliónov (oproti doterajším 3,9), semifinále 7 miliónmi (4,9). Zdolaný finalista zinkasuje 10,5 milióna (doteraz 6,5) a víťaz okrúhlych 15 miliónov, čo je 43-percentný nárast oproti doterajším 10,5 milióna.

Fanúšikovia sa opäť budú môcť tešiť na najväčšie svetové esá ako sú Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Neymar či Franck Ribery. K topfavoritom tejto sezóny budú iste patriť štyria poslední šampióni Real Madrid, Bayern Mníchov, Chelsea Londýn i FC Barcelona, no prekvapiť môžu aj iní ako Paríž St. Germain či Manchester City. Posledným prekvapujúcim víťazom bolo v roku 2004 FC Porto a až 19 z 20 posledných víťazov má domicil v jednej zo štyroch topligách - Primera División, Bundesliga, Premier League a Serie A.

Slovenský futbal mohol v tejto sezóne reprezentovať v LM z hráčov len Norbert Gyömbér z AS Rím, tréner "vlkov" Rudi Garcia ho ale ešte nezaradil na súpisku pre LM.

Prvýkrát v histórii je v súťaži až päť klubov z jednej krajiny - Španielska, keďže FC Sevilla sa do LM dostala ako úradujúci víťaz Európskej ligy UEFA 2014/2015. Ak vyhrá aj tento ročník španielsky klub, zástupca La Ligy dosiahne hetrik, keďže v roku 2014 vyhral LM rekordný desiatykrát Real Madrid. "Ambície sú rovnaké, vyhrať Ligu majstrov. Minulý rok sme vyhrali treble, obhájiť to nebude jednoduché, ale určite sa o to pokúsime. Máme rovnaký tím ako v minulej sezóne a pôjdeme od zápasu k zápasu, citovala agentúra Reuters belgického obrancu "Barcy" Thomasa Vermaelena.

V A-skupine sa v parížskom Parku Princov predstaví 18-násobný majster Švédska Malmö FF. Klub, ktorý hrá skupinu druhýkrát v rade, má bohatú európsku pohárovú históriu. V roku 1979 si dokonca zahral finále PEM, v ktorom v Mníchove prehral s Nottinghamom Forest 0:1. V klube štartoval kariéru aj hviezdny Zlatan Ibrahimovič, ktorý sa tak teraz postaví proti "svojim". V druhom súboji skupiny "biely balet" hostí ukrajinský Šachtar Doneck a môže nadviazať na skvelú ligovú generálku proti Espanyolu Barcelona, ktorú piatimi gólmi "vybavil" Cristiano Ronaldo. Úradujúci najlepší hráč sveta po štyroch zápasoch bez presného zásahu gólovo explodoval a stal sa najlepším strelcom Realu v La Lige, keď prekonal Raula Gonzaleza i legendárneho Alfreda di Stefana.

"Uvidíme, kde sa zastaví," povedal na jeho adresu kouč "pusiniek" Rafael Benitez.  "Našim problémom je, že v ukrajinskej lige Šachtar najmä útočí, pričom v LM musíme aj veľa brániť. Musíme na tom pracovať," povedal tréner Donecka Mircea Lucescu z Rumunska.

V mimoriadne nabitej B-skupine sa stretne európsky šampión z roku 1988 PSV Eindhoven proti trojnásobnému majstrovi starého kontinentu Manchestru United. Duel bude mať špeciálny nádych pre Memphisa Depaya, ktorý prestúpil na Old Trafford práve z PSV. "Červení diabli" sa naladili na štart LM prestížnym domácim triumfom v Premier League nad FC Liverpool 3:1 a ich holandský lodivod Louis van Gaal bol s výkonom mužstva veľmi spokojný. Druhý duel skupiny sa hrá vo Wolfsburgu, kde sa predstaví ruský vicemajster CSKA Moskva.

V C-skupine sa predstaví prvý zástupca Kazachstanu v skupinovej fáze FK Astana na ihrisku bývalého šampióna Benficy Lisabon a turecký Galatasaray Istanbul hostí Atletico Madrid. Extrémne náročná sa javí byť D-skupina, kde žreb spojil štyroch zástupcov silných líg Serie A, Bundesligy, La Ligy a Premier League. Sevilla v úvodnom súboji doma privíta Borussia Mönchengladbach pod rozhodcovskou taktovkou Čecha Pavla Královca, ktorému bude na čiare asistovať Slovák Roman Slyško. Taliansky šampión a minuloročný zdolaný finalista Juventus Turín už bez opôr ako Carlos Tevez, Arturo Vidal či Andrea Pirlo začne na horúcej pôde Manchestru City. Anglický vicemajster má formu ako hrom, zverenci čílskeho kouča Manuela Pellegriniho vedú anglickú ligu s piatimi výhrami z piatich zápasov a dokonca bez inkasovaného gólu.

 

program utorňajších zápasov

A-skupina:

Paríž St. Germain - Malmö FF /rozhoduje: Sergej Karasiov (Rus.)/
Real Madrid - Šachtar Doneck / Ivan Bebek (Chorv.)/

B-skupina:

VfL Wolfsburg - CSKA Moskva /Svein Oddvar Moen (Nór.)/
PSV Eindhoven - Manchester United /Nicola Rizzoli (Tal.)/

C-skupina:

Benfica Lisabon - FK Astana /Tasos Sidiropoulos (Gr.)/
Galatasaray Istanbul - Atletico Madrid /Szymon Marciniak (Poľ.)/

D-skupina:

FC Sevilla - Borussia Mönchengladbach /Pavel Královec (ČR) - Roman SLYŠKO (SR)/
Manchester City - Juventus Turín /Damir Skomina (Slov.)/