Main Content

Nitru čaká ostrá premiéra v hokejovej Lige majstrov (ohlasy)

štvrtok, 20. august 2015 11:05 | Autor: TASR

Nitru čaká ostrá premiéra v hokejovej Lige majstrov (ohlasy)
Nitru čaká ostrá premiéra v hokejovej Lige majstrov (ohlasy) | zdroj: © TASR

Nitra 20. augusta (TASR) - Nitriansky hokej čaká veľkolepý sviatok. Už v piatok vykorčuľujú hráči spod Zobora na premiérový duel v D-skupine druhého ročníka Ligy majstrov a privítajú v ňom popredný európsky tím AIK Skelleftea.

Veľká udalosť je to ako pre hráčov, tak aj pre fanúšikov Nitry. Teší sa aj extraligový veterán Dušan Milo, pre ktorého bude prestížny duel napriek dlhoročným skúsenostiam ďalšou výzvou v bohatej kariére.

Skelleftea sa v uplynulých rokoch zaradila medzi európsku hokejovú špičku. Od sezóny 2010/2011 je pravidelným účastníkom finále play off švédskej SHL, pričom v zbierke má tri strieborné medaily a dva majstrovské tituly. Pred AIK majú pod Zoborom rešpekt, pre množstvo mladých hráčov je však švédsky súper veľkou výzvou. "Je to pre nás aj našich fanúšikov hokejový sviatok. Pre chalanov v tíme navyše ďalšia dobrá skúsenosť do ďalšieho hokejového života. Verím, že to zvládneme so cťou, aby na nás ľudia mohli byť hrdí," povedal pre TASR Milo.

Skúsený obranca bude obliekať dres materského klubu už tretí rok po sebe od návratu z Nemecka. Líder nitrianskej defenzívy, ktorý v minulosti pôsobil v najvyššej švédskej súťaži v drese MODO Hockey, vie, čo môžu "corgoni" od Skelleftey čakať.

"Švédi sú známi nielen kvalitnou ofenzívou, ale aj dobrou defenzívou. Majú v tíme zvučné mená, slabín preto budú mať menej. Vieme, že sú tam útočné ladené typy, ale v prvom rade je to komplexný tím. Ťažko by sme v ňom hľadali nejakú výraznejšiu zraniteľnosť," uviedol. Na dôležitý úvodný domáci duel v D-skupine sa snažili nitriansky tím pripraviť aj tréneri na čele s hlavným kormidelníkom Antonínom Stavjaňom.

"Sledovali nejaké veci a rozoberali sme to. Hrať sa však bude na ľade. Môžeme si rozoberať čo chceme, dôležité je, aby sme to plnili, rovnako ako to, čo od nás budú vyžadovať tréneri."

Ani jednému z aktérov piatkového stretnutia nevyšiel záver prípravy na ostrý štart nového ročníka. Nitra nepodala na trenčianskom turnaji Rona Cup presvedčivé výkony a z troch zápasov zdolala len kazašský Irtyš Pavlodar v pomere 4:3, aj to až po prebudení v tretej tretine, keďže po úvodných dvoch prehrávala 1:3.

"Bola to príprava. Tréner tam skúšal nejakých chlapcov a zohrávali sme sa. Verím, že to bude už len lepšie," avizoval Milo. Ani Skelleftea nemá za sebou vydarenú generálku. S Djurgaardenom prehrala 1:2, navyše predtým podľahla aj druholigovému IF Björklöven (2:3) či Linköpingu (0:6).

Dušan Milo však vie, že výsledky z prípravy ešte nič neznamenajú a v piatok čaká jeho tím náročný zápas. Chce si ho však užiť, keďže aj pre neho to bude vo veku 42 rokov premiéra v novovytvorenej súťaži.

"Je to niečo nové aj pre mňa, dávno som nehral proti švédskemu tímu. Je to však zápas ako každý iný, netreba mu prikladať zasa nejakú obrovskú dôležitosť, aby nám to potom nezväzovalo hlavy. Potrebujeme hrať s uvoľnenými rukami, ako by to bol normálny zápas," konštatoval majster sveta z Göteborgu. Nitra štartuje účinkovanie v Lige majstrov doma a vie, že sa bude môcť spoľahnúť na búrlivú podporu svojich fanúšikov. "Bude vypradené, tešíme sa na to a dúfam, že spravíme divákom radosť," dodal pre TASR.

Bronzový tím uplynulej extraligovej sezóny sa predstaví vo vynovenej Nitra aréne, ktorá prešla počas leta základnou rekonštrukciou. Riaditeľ klubu Miroslav Kováčik zaradil zápas proti AIK Skelleftea na vrchol v histórii nitrianskeho hokeja. "Lepší tím ako AIK Skelleftea ešte v Nitre nikdy nehral. Pokiaľ sa zameriame len na klubovú úroveň, je to absolútne jednoznačné. Aj preto bude piatok 21. august výnimočným dňom pre celú hokejovú Nitru," povedal na oficiálnom webe.

2. ročník Ligy majstrov, D-skupina

HK Nitra - AIK Skelleftea 18.30 h SELČ (live Sport 1)

Rozhodujú: Tripmir Piragič (Rak.), Vladimír Baluška - Tibor Rovenský, Martin Smrek (všetci SR)