Main Content

Dnes sa môže definitívne rozhodnúť o držiteľovi Zlatej lopty

sobota, 6. jún 2015 10:01 | Autor: Filip Chudý

Dnes sa môže definitívne rozhodnúť o držiteľovi Zlatej lopty
Dnes sa môže definitívne rozhodnúť o držiteľovi Zlatej lopty | zdroj: © TASR

Dnes je na programe najdôležitejší zápas tejto sezóny. Vo finále Ligy majstrov ale nepôjde len o najdôležitejšiu klubovú trofej. Výsledok môže rozhodnúť aj o držiteľovi Zlatej lopty.

Komentár Filipa Chudého

Kto bude najúspešnejším mužstvom sezóny? Juventus Turín a aj FC Barcelona majú na svojom konte zhodne po dve trofeje, obaja vyhrali titul aj národný pohár, ale dnešné finále určí, kto získa prestížne treble.

V minulosti sa častokrát stávalo, že víťazom individuálnych ocenení sa stávali najväčšie osobnosti z najúspešnejších klubov daného roka. To už ale dlhšie neplatí. Od roku 2010 sa spojili obe hlavné ankety o najlepšieho hráča do jednej, no už od roku 2008 dominujú svetovému futbalu iba dve mená. Na tróne svetového futbalu sa striedajú Cristiano Ronaldo a Lionel Messi.

Pri ich korunováciách bolo takmer vždy jedno, ktoré tímy zbierali v sezóne trofeje. Najpamätnejším je rok 2010, keď treble patrilo Interu Miláno, MS vyhrali Španieli, no aj tak získal suverénnym spôsobom Zlatú loptu Messi. Pritom v tom roku bol Wesley Sneijder najlepším hráčom Interu pri jeho ceste na absolútny klubový vrchol a na majstrovsvách sveta, kde Holandsko postúpilo do finále, patril tiež najlepším hráčom turnaja. Sneijder napriek tomu v ankete o najlepšieho hráča roka šokujúco skončil až na štvrtom mieste. Preto aj ak dnes vyhrá Ligu majstrov Juventus Turín, neveríme tomu, že niekto z jeho kádra môže získať Zlatú loptu. Hoc by vo finále strelil aj hetrik.

Zlatú loptu si určite opäť preberie jeden z dvojice Ronaldo - Messi. Argentínsky futbalista má k nej teraz oveľa bližšie. Ak dnes zdvihne nad hlavu ušatú trofej, je absolútne jasné, že začiatkom budúceho roka dostane piatykrát v kariére do rúk trofej pre najlepšieho futbalistu sveta.

Ak ale Barcelona prehrá, Ronaldo bude opäť v hre. Messiho jedinou skutočnou výhodou bude triumf v španielskej lige. Ronaldo túto kartu môže ale prebiť honorom najlepšieho strelca sezóny a ďalšie sympatie môže získať v prvých mesiacoch budúcej sezóny.