Main Content

NHL stráca svoju hviezdu. Kto bude jej novou tvárou?

nedeľa, 31. január 2016 11:50 | Autor: Jakub Mihálik

NHL stráca svoju hviezdu. Kto bude jej novou tvárou?
NHL stráca svoju hviezdu. Kto bude jej novou tvárou? | zdroj: © TASR

Sidney Crosby už nie je tak dominantnou osobnosťou NHL, akou býval. Nájde si NHL svoju novú superstar?

Blog Jakuba Mihálika

Malo to mať jasný priebeh. Odkedy sa v mládežníckych kategóriách objavil Sidney Crosby, v Kanade sa nehovorilo o ničom inom ako o tom, že kolíska hokeja našla „druhého Gretzkyho“.

Spočiatku to tak aj skutočne vyzeralo. Hoci nie v kanadskom klube, Crosby si podmanil NHL. Jasná draftová jednotka sa v Pittsburghu vypracovala na najväčšiu hviezdu NHL už prakticky vo svojej prvej sezóne medzi profesionálmi. Stodva bodov v nováčikovskej sezóne privialo závan minulosti, keď takto dominantne do profi hokeja vstúpili Gretzky, Lemieux, či Lindros.

Práve s posledne menovaným však Crosbyho spojila aj menej príjemná záležitosť. Zranenia. Crosby ešte ani raz neodohral všetkých 82 zápasov sezóny. V dvadsiatichsiedmich rokoch sa len trikrát dostal na osemdesiatku absolvovaných zápasov. Otrasy mozgu, vyvrtnutý členok, poranené koleno. To všetko negovalo fakt, že si v čoraz defenzívnejšie ladenej lige udržiaval skvelé bodové štatistiky.

Už v minulej sezóne začal jeho mierny prepad na pozícii najväčšej hviezdy NHL. Pittsburgh nedokázal dotiahnuť cez prvé kolo play-off a v tabuľke produktivity sa cez neho dostali Jamie Benn s Johnom Tavaresom. V sezóne prebiehajúcej to s bodmi Sida vyzerá ešte slabšie. „Odmenou“ mu je to, že ho fanúšikovia a následne ani NHL nezvolili na all-stars zápas, ktorý sa odohrá dnes v Nashville.

Crosby akoby strácal svoje postavenie „tváre“ NHL. V momentálnej forme určite nie tým dominantným mužom, akým mal podľa očakávaní byť. A hoci ako v Kanade ešte stále drží pozíciu hokejového poloboha (doviedol ju k dvom olympijskym zlatám), nie je LeBronom Jamesom hokejovej NHL.

Súťaž nemá momentálne svojho lídra. Patrick Kane síce udivuje svojim hokejom aj štatistikami, no medzi ľuďmi sa dobrej povesti neteší, o čom svedčí fakt, že naňho na all-stars zápase pískajú. Aj NHL sa radšej drží na uzde v propagovaní Američana ako hlavnej osobnosti ligy, keďže nechce rozdúchavať boliestky z Kaneovej kauzy znásilnenia (ktoré sa nepotvrdilo). 

Ovečkin sa teší dostatočnému rešpektu za svoje strelecké umenie, no Rus ako tvár severoamerickej súťaže? To si za veľkou mlákou nechcú pripustiť. 

Hráči ako Seguin, Price, či Benn ešte na pozíciu absolútnej superstar nedorástli. A kým sa ňou stane Connor McDavid, asi ešte uplynie veľa času.

Súťaže v zámorí potrebujú svojho „posterboya“, s ktorým by sa vedeli stotožniť široké masy. Momentálne ho len hľadá. Aj preto ten menší záujem fanúšikov, napríklad aj o dnešný zápas hviezd NHL. Ak sa na vrchol nevráti Crosby, budú musieť nájsť niekoho nového. Čo najskôr.