Main Content

Nastal čas pre Cristiana

pondelok, 20. apríl 2015 22:42 | Autor: Jakub Mihálik

Nastal čas pre Cristiana
Nastal čas pre Cristiana | zdroj: © TASR

Real Madrid sa v odvete proti Atléticu musí zaobísť bez veľkého počtu hviezd. Vezme bremeno na svoje plecia Cristiano Ronaldo?

Komentár Jakuba Mihálika

Časové znamenie ohlásilo trištvrte na Ronalda. Keď v stredu pätnásť minút pred deviatou začne odvetný zápas Ligy majstrov medzi Realom a Atléticom, budú všetky oči smerovať na jedného hráča. Iste, Real Madrid nie je len o Cristianovi Ronaldovi. V stredajšom zápase to však bude iné. Obhajca ušatej trofeje sa bude musieť zaobísť bez takmer kompletného zoznamu najväčších hviezd. S výnimkou Ronalda.

Asi ani netreba zdôrazňovať, akú dôležitosť v tíme Carla Ancelottiho majú. Benzema, Bale, Modrič a Marcelo budú Realu chýbať enormne. Keď v prvých týždňoch nového kalendárneho roka Real strácal dych, úpenlivo sa čakalo na návrat Luku Modriča po zranení. Ten okamžite oživil stred poľa, nielen samotným svojim umením, ale aj tým, že odbremenil preťaženého Kroosa. Real začal hrať krajšie, Real začal vyhrávať. 

Napriek kritike, Gareth Bale patrí medzi najlepších hráčov na svete. Jeho rýchlosť, fyzická pripravenosť, strela i schopnosť obetovať sa pre tím, v útoku i defenzíve, sa ťažko nahrádzajú. Hoci aj tímu s rozpočtom a kádrom úrovne Realu Madrid. O Karimovi Benzemovi sme to podstatné napísali. Navyše, post stredného útočníka je v Reale jediným, ktorý Los Blancos nemajú zdvojený. A Marcelo? Pokojne môže ašpirovať na titul najlepšieho ľavého obrancu sveta a práve Ronaldo obrovsky ťaží so spolupráce s ním.

Real je teda v problémoch. A hoci disponuje širokým kádrom, keď Balea môže nahradiť miláčik publika Jesé, Modriča Isco, Benzemu Chicharito , či Marcela Coentrao, súhra novej základnej zostavy určite nebude na úrovni tej stabilnej. Na koho iného by sa teda mal Real v zlých časoch obrátiť, keď nie na svoju najväčšiu hviezdu?

Cristiano Ronaldo v minulosti čelil kritike, ktorá mu vyčítala, že vo veľkých zápasoch nepredvádza svoje najlepšie výkony. V minulých sezónach sa aj v tomto ohľade fenomenálny Portugalčan zlepšil, keď v súbojoch s Barcelonou držal priemer gólu na zápas a napríklad proti Bayernu v minuloročnom semifinále žiaril najjasnejšie zo všetkých, jeho neprajníci vyrukovali odkazom na bezduchý výkon vo finále Ligy majstrov proti Atléticu. 

Zlé hlasy hovorili aj to, že Ronaldova gólová produktivita by nebola tak výrazná, keby v jeho prospech nepracoval celý hviezdny tím. Keby sa Bale, Benzema a ďalší neobetovali. A to napriek tomu, že podobne gólovo žiari v portugalskej reprezentácii (27 gólov v 40 zápasoch za uplynulých 5 rokov), hoci „podporná skupina“ v drese Selecaa zďaleka nedosahuje kvalít hráčov Realu. 

Hoci nie práve v najvhodnejšom momente, súčasná situácia Realu, keď čelí Atléticu, ktoré nie a nie zdolať, je pre Ronalda výzvou. Je to čas, keď môže odpovedať kritikom. Je to čas, keď môže zvrátiť doterajší priebeh tohto kalendárneho roka, v ktorom v porovnaní s odvekým rivalom mierne stráca. Je to čas, keď môže svoj tím dotiahnuť do semifinále Ligy majstrov, zdolať mestského rivala, zabiť jednou ranou hneď niekoľko múch. Je to čas pre Cristiana Ronalda, aby naplno zažiaril.