Main Content

Karim Bezmena si zaslúži viac uznania

štvrtok, 25. september 2014 11:11 | Autor: Jakub Mihálik

Karim Bezmena si zaslúži viac uznania
Karim Bezmena si zaslúži viac uznania | zdroj: © TASR

Karim Benzema pomaly stráca miesto v základnej zostave Realu Madrid po tom, čo čelí kritike najmä zo strany fanúšikov. Je to hráč na odpis alebo nedocenený bojovník, ktorého Real potrebuje?

Ako „Neznámy vojak“, ktorému je venovaný snáď každý vojnový pamätník, ktorý som počas svojich školských čias naštívil, sa musí cítiť v Reale Madrid Karim Benzema. Rovnako, ako mi bolo vždy ľúto toho chlapca, ktorý sa hrdinsky obetoval pre dobro celku, a pritom si história nezapamätala ani len jeho meno, tak mi je ľúto aj Karima Benzemu. Ten sa totiž môže v drese Realu Madrid aj pretrhnúť, no stále mu mnohí nevedia prísť na meno.

Nie, nie je to pre jeho účes zo začiatku minulej sezóny. To by som ešte pochopil. No jedného z najlepších stredných útočníkov na svete kritizujú kvôli jeho výkonom na ihrisku. Vraj nedáva veľa gólov. A to by predsa strední útočníci mali! Vraj nie je dostatočne dobrý na to, aby mohol hrať v základe Galácticos. Diváci dokonca na Benzemu pískajú. Požadujú, aby ho Ancelotti posadil na lavičku.

Neviem, či všetci, ktorí zmenili meno Karim Benzema na Karim Bezmena, videli futbal z rýchlika, no ja sa na futbalovej železnici veziem v osobáku už skoro dve desaťročia, a tak si myslím, že viem. A Karim Benzema si podľa mňa zaslúži oveľa viac uznania, akého sa mu v súčasnosti v Reale dostáva, aj od priaznivcov klubu.

Všetci, ktorí mu vyčítajú nedostatočnú gólovú produktivitu by sa okamžite mali posadiť ku gúglu a ťukať. Zistili by, že od svojho príchodu do Realu drží Karim gólový priemer 25,5 zásahov za sezónu. A to v prvých štyroch sezónach bojoval o miesto v zostave s Higuaínom. Čo by za takú produktivitu dal Fernando Torres...Čo by za takú produktivitu dal hocaký stredný útočník, možno s výnimkou Suareza, či Falcaa.
No a najlepšie na tom je, že góly nie sú zďaleka to, prečo Karimov prínos hodnotím vyššou známkou ako väčšina.

Systém Realu Madrid totiž nie je postavený na strednom útočníkovi. Los Blancos nie sú Atlético a stredný útočník nie je ich alfa-koncový-samec. Stredný útočník svojim pohybom a pútaním stredných obrancov vytvára priestor pre krvilačné krídla Ronalda a Balea. Sťahuje sa viac do zálohy, len, aby mohli gólovo žiariť iní. To chce sebaobetovanie a aj preto je Karim skvelý.

Galácticos je pojem každému známy, no minimálne rovnako známe je, prečo predošlá éra Galácticos (tá s Zidanom, Ronaldom a spol.) nevydržala na vrchole dlhšie. Chýbali jej „nosiči vody“. A hoci je 41-miliónový hráč len ťažko kandidátom do kategórie Waterboy, Benzema sa tak na ihrisku skutočne správa. V jeho záujme je na prvom mieste prospech tímu a pokojne sa nechá radšej vypískať. Stačí, že vie on, stačí, že vie tréner, stačí, že vedia jeho spoluhráči. Jeho spolupráca s Cristianom Ronaldom je často aj naslepo a Portugalčan veľmi dobre vie, prečo má rád Karima v základe a prečo sa priklonil na jeho stranu, keď sa ku „kto z koho“ súboju postavili Higuaín a Benzema.

To, čoho je Karim schopný, keď dostane ofenzívnu voľnosť, sme mohli vidieť v Brazílii pri zápasoch Les Bleus. V skupinovej fáze patril k jednoznačne najlepším hráčom a nenápadne útočil aj na Zlatú kopačku. Presne tak isto by pravdepodobne hral, ak by Real hral iným systémom.

Aj v tomto súčasnom však rodák z Lyonu plní nenahraditeľnú úlohu. Napriek tomu, že napríklad naposledy stratil v lige miesto v základe, by sa mu malo dostať väčšieho uznania. Nech vo vitríne úspešnej décimovskej éry nefiguruje Karim - pešiak Bez Mena, ale hrdo svieti Karim Benzema.