Main Content

Ak Košiciam chýbajú peniaze, nemajú v najvyššej súťaži čo robiť

piatok, 6. marec 2015 06:50 | Autor: Filip Chudý

Ak Košiciam chýbajú peniaze, nemajú v najvyššej súťaži čo robiť
Ak Košiciam chýbajú peniaze, nemajú v najvyššej súťaži čo robiť | zdroj: © TASR

Futbalovú hladinu u nás ešte viac rozvírili otvorený list, ktorí mali napísať košickí futbalisti. Tí v ňom poukazujú na katastrofálnu finančnú situáciu v klube. Ak je len časť z tých slova pravdivých, potom klub MFK Košice nemá čo robiť v najvyššej súťaži.

Komentár Filipa Chudého

Ak ste si ešte neprečítali otvorený list, ktorý mali údajne napísať košickí futbalisti, potom pre istotu v rýchlosti zhrniem základné fakty z neho. Košickým futbalistom údajne klub dlhuje na výplatách peniaze minimálne za šesť mesiacov, ešte im neboli vyplatené ani prémie za minulú sezónu, hráči si vraj musia prať tréningové veci sami, klub neplatí za prenajímanie štadióna, čo spôsobuje problémy v tréningovom procese a celkovo si klub neplní záväzky aj voči iným subjektom, ktoré sú potrebné na chod profesionálneho klubu. Aj z toho dôvodu mal byť napríklad útočník Oumar Diaby vysťahovaný z bytu. Pod list sa nepodpísal nikto osobitne, má byť vraj výtvorom hráčskej kabíny MFK Košice.

Ja som vždy rád, keď sa niekto ozve a poukáže na problémy v slovenskom športe. Síce neviem, či obsah spomínaného listu je úplne pravdivý, ale už dlhšie je mi jasné, že sa v košickom klube niečo negatívne deje. Stačí si len spomenúť na koniec jesennej časti, keď českí tréneri Košíc Radoslav Látal a Jiří Neček dobrovoľne podali výpovede, pretože takýmto spôsobom chceli poukázať na problémy v klube. Ďalším indikátorom zlej situácie v MFK bolo to, že v zime neprišiel do klubu ani jeden nový hráč. Medzitým sa ozývali aj hlasy zo zákulisia, že niečo nie je v poriadku a všetko to aspoň zatiaľ vyvrcholilo spomenutým listom, hoci ten by mal väčšiu váhu vtedy, ak by sa pod neho aj niekto podpísal, pomenovanie kabína MFK Košice nestačí. Ak to bola naozaj celá kabína, malo tam byť 20 podpisov hráčov, veď čoho sa majú báť, že nedostanú výplatu... ?

Plne chápem frustráciu športovca, ktorému klub neplatí peniaze, no on za každú cenu musí ako SZČO platiť všetky štátom vymyslené poplatky a k tomu má aj ďalšie výdavky. No už menej chápem to, prečo v takom klube ešte stále zostáva. Niekto môže síce povedať, však má s klubom zmluvu, ale po preštudovaní zákonov zistíte, že už mohli byť dávno voľní. Pretože ak mešká výplata dva a viac mesiacov, môže sa podať výpoveď v hocakom zamestnaní, na tento bod ani nie je potrebný nový prestupový a registračný poriadok SFZ, ktorý začne platiť od 15. 6. 2015, no ten bude dobrý na iné veci. Košičania hovoria, že ich poriadne neplatia minimálne šesť mesiacov, majiteľ klubu hovorí, že to nie je pravda, no tá bude asi niekde v uprostred.

Ja sa zároveň pýtam, čo robí v najvyššej súťaži klub, ktorý si neplní svoje záväzky? Je síce neschopnosťou klubových funkcionárov, že niečo také dovolili, ale tiež tých zväzových a z ÚLK, že takýto klub vôbec hrá najvyššiu súťaž. Tieto situácie sa musia riešiť ešte pred súťažou, keď bude povolený štart iba tým klubom, ktoré na to skutočne majú, iná cesta nemôže byť. Doteraz sa dávali všelijaké výnimky, pri ktorých stačilo, aby bol pri dlhoch podpísaný splátkový kalendár s hráčom. Evidentne je vidieť, že k ničomu to nepomohlo, takže treba pritvrdiť. Preto ak bude mať nejaký klub pred začiatkom ročníka čo i len jeden nevyrovnaný záväzok, nemôže byť do súťaže vpustený. No iba to by nestačilo. K tomu budú potrebné aj finančné záruky, z ktorých by bolo zrejmé, že klub sezónu finančne zvládne. Veď ak chce niekto v dnešnej dobe podnikať, musí okrem odbornej spôsobilosti preukázať aj finančnú, inak nedostane potrebnú licenciu. Niečo také by sa malo preniesť aj do futbalu. A ak by sa aj tak stalo, že klub s nejakým platením mešká, odpočítali by sa mu body z tabuľky. V tomto som neobjavil teplú vodu, len som sa pozrel, ako takéto situácie riešia inde.

Druhé najväčšie mesto na Slovensku si určite zaslúži najvyššiu súťaž, ale musí to byť stabilizovaný klub, čo MFK Košice v tejto chvíli nie je. Samozrejme, mohol by som hovoriť, že Slovensku chýba zákon o športe, ktorý takéto situácie vlastne spôsobuje, ale na druhej strane treba dodať, že všetky ligové kluby majú rovnaké podmienky, ale zároveň takéto problémy všade nie sú. Preto ak Košiciam chýbajú peniaze, nemajú v najvyššej súťaži čo robiť.