Main Content

Nie je to iba Cirkus Slovan: V slovenskom futbale akoby kopírovali Matovičov štýl

sobota, 11. jún 2022 17:05 | Autor: Filip Chudý

Vladimír Weiss st. a Ivan Kmotrík ml.
Vladimír Weiss st. a Ivan Kmotrík ml. | zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Futbalovú verejnosť na Slovensku najnovšie zabáva riešenie trénerskej otázky v majstrovskom Slovane. Amaterizmu v našom futbale treba dať konečne zbohom.

Komentár Filipa Chudého

Cirkus Slovan! Takto najčastejšie pomenúvajú fanúšikovia skutočnosť, že Vladimír Weiss st. má pokračovať ako tréner ŠK Slovan Bratislava, hoci už bol oficiálne potvrdený jeho koniec. A ide vo veľkom aj o priaznivcov nášho majstra. V jeho kuchyni totiž ukázali, ako sa to nemá robiť, ak teda nechcete byť pred svetom za amatérov.

Ivan Kmotrík: S Vladimírom Weissom sme podpísali päťročný kontrakt,“ znie titulok zo 14. mája 2021 priamo na klubovom webe skslovan.com. Keď teda začal samotný tréner počas sezóny opakovane hovoriť, že zmluva sa mu končí a budúcnosť je otázna, bola verejnosť právom zaskočená. Najprv sa hovorilo o dlhodobej vízii, no realita je úplne iná.

Samostatnou kapitolou boli Weissove pozápasové tlačovky, na ktorých počas minulého ročníka x-krát vyslovil nespokojnosť hlavne s kádrom a prestupovou politikou klubu. A nerobil to veľmi diplomaticky, skôr len prilieval olej do ohňa. Práve tam niekde treba hľadať dôvod, prečo Weiss v Slovane predčasne skončil.

Áno, skončil, teda ak klub opäť neklamal verejnosť. V stredu 8. júna oficiálne oznámil, že s Weissom st. sa dohodli na okamžitom konci vzájomnej spolupráce. O približne 54 hodín neskôr je však všetko inak. Slovan oznamuje, že sa dohodol s Weissom na novej ročnej zmluve. Medzitým rokovali s Jarolímom, s ktorým mali byť podľa jeho slov už blízko k dohode. Český tréner sa však (zatiaľ) do Slovana nevracia. Náhradou za Weissa je Weiss.

Prečo sa zrazu situácia zmenila, zostáva záhadou. Možno v Slovane nechceli byť za hlupákov, keby Weissovci odišli do Dunajskej Stredy. Možno otec pohrozil synovi, aby prestal vystrájať, lebo mu zoberie hračku. Možno trénerovi sľúbili už dlho potrebné zmeny v športovej zložke klubu, o čom sa hovorilo už pred rokom. Možno Weiss nechce ani vidieť Kováčika. A možno z každého niečo, či niečo úplne iné.

V každom prípade bude zaujímavé sledovať, ako sa to celé skončí. Pre slovenský futbal by bolo najlepšie, ak by to prinieslo Slovanu úspech v pohárovej Európe. Nešokovalo byť však, ak by na konci leta už mal náš majster iného trénera, keďže to je u nich najčastejšie obdobie výmien.

Keď si však pozrieme, ako sa rieši trénerská otázka v slovenskej reprezentácii a tiež v Slovane, čiže pri dvoch najlukratívnejších trénerských flekoch v krajine, nemožno sa zbaviť dojmu, že o nich rozhodujú neschopní amatéri. Aby v tom však neboli sami, keď si uvedomíme početnosť trénerských výmien v slovenskom futbale, nie je to veru lichotivé vysvedčenie pre funkcionárov. A to radšej ani neotvárajme tému porušovania pravidiel vo Fortuna lige.

Na Slovensku sme si však už na neschopnosť pri riešení kľúčových otázok akosi zvykli. Hlavne za Matovičovej vlády niečo platilo ráno, no do večera to už bolo dvakrát zmenené. Ak je súčasný minister financií vzorom pre slovenských futbalových funkcionárov, potom nech si hľadajú radšej iný. A hlavne nech nekopírujú takýto štýl práce, pretože chceme, aby slovenský futbal nebol na smiech cez slzy. Skôr by však pomohlo to, ak by sa vymenili funkcionári.