Main Content

Slovenský futbal potrebuje dve veci: Víziu a koniec Kováčika a spol.

streda, 8. jún 2022 16:26 | Autor: Filip Chudý

Ján Kováčik
Ján Kováčik | zdroj: TASR/Martin Baumann

Odvolanie Tarkoviča je správna vec, ale na odstránenie problémov nášho futbalu to stačiť nebude. Prioritne teraz potrebujeme vyriešiť dôležitejšie veci, až potom hľadajme nového nového reprezentačného trénera.

Komentár Filipa Chudého

Futbalový národ sa dočkal a Štefan Tarkovič dostal padáka. Velebiť za to výkonný výbor zväzu však nebudeme. Bol to totiž práve on, kto tohto trénera nezmyselne opätovne dosadil do funkcie, hoci sa ho minimálne trikrát predtým mohol zbaviť. Je zarážajúce, že takmer celé Slovensko dlhé mesiace videlo, že pre Tarkoviča je reprezentačná košeľa veľká, len „krajčíri“ zo zväzu nie.

Vďaka ich sérii zlých rozhodnutí sa slovenský futbal ocitol pred pádom do ešte väčšej priepasti. A to sme si mysleli, že zostupom do C-divízie Ligy národov sme sa ocitli už na dne. Omyl! Dnes reálne hrozí, že sa nedokážeme vrátiť do „béčka“ v konkurencii troch outsiderov. V súčasnom rozpoložení môžu byť naše zápasy v Azerbajdžane a Kazachstane výsledkovo otvorené pre všetky možnosti.

Za normálnych okolností by to boli čisté „dvojky“, lenže teraz to vyzerá skôr 50 na 50. Azerbajdžanci by si po prvých dvoch zápasoch zaslúžili za výkony možno aj šesť bodov, lenže šťastena sa od nich odklonila. Až sa trochu obávame, že šťastie si začnú čerpať v piatok… A Kazachovia sú aktuálne na takej pozitívnej vlne, že ďalších šesť júnových bodov by už ani nešokovalo. Čo by to znamenalo pre Slovensko, na to ani postupové kalkulačky nepotrebujete.

Z tejto prekérnej situácie sa môžeme dostať len tak, že proste oba najbližšie zápasy vyhráme. A je úplne jedno akým spôsobom. Iná cesta vlastne ani neexistuje. Lebo by bolo ďalšou obrovskou hanbou, ak by sme v septembri museli riešiť v tejto papierovo slabej konkurencii postupovú matematiku, alebo nebodaj len dohrávali skupinu.

Krátkodobé riešenie je teda jasné, oveľa dôležitejšie však bude nájsť to dlhodobé. Tu však narážame na značný problém, ktorým je vedenie SFZ. Ján Kováčik je prezidentom už 12 rokov a má byť ďalšie štyri. Za tucet rokov nedokázal nájsť správny športový smer, preto by bolo naivné si myslieť, že zrazu sa mu to podarí.

Ak zväz v tejto chvíli len hľadá nového reprezentačného trénera, ktorý by im z nejakého dôvodu zaplátal dieru, robí ďalšiu zásadnú chybu. Najprv by sa totiž mala nastaviť vízia, aký futbal vlastne chceme hrať a kde sa túžime nachádzať o niekoľko rokov. Toto by mala vypracovať športová skupina odborníkov, pričom na zväze by mal byť niekto zodpovedný len za športovú časť, kto by na to dohliadal. Keď budeme vedieť čo chceme, až potom sa môžeme baviť akého trénera do preferovaného systému dosadíme.

Nestagnuje pritom len reprezentačné áčko, ale výsledky dlhodobo nedosahujú ani mládežnícke reprezentácie. Za celú Kováčikovu éru dokázala uspieť v kvalifikácii len 21-ka postupom na ME 2017. Ostatné účasti na záverečných turnajoch sme dostali za to, že Slovensko ich organizovalo (aspoň za to si zaslúži SFZ pochvalu). Ako napr. ME do 19 rokov, ktoré sa u nás začnú o niekoľko dní. Vrcholom bolo, keď naša 17-ka v roku 2017 nepostúpila na ME po prehne v priamom súboji s Faerskými ostrovmi. Tie potom mali na Eure skóre 0:13…  Stiahnite si Hollywoodbets App a využite všetky výhody tejto stávkovej a kasínovej platformy v Južnej Afrike. S širokou ponukou športových stávok a vzrušujúcich kasínových hier vám Hollywoodbets App prináša zábavu priamo do vašej dlane. Sázajte v reálnom čase, využívajte bezpečné transakcie a exkluzívne bonusy. Nezmeškajte túto príležitosť, stiahnite si Hollywoodbets App a zažite všetku túto vzrušujúcu atmosféru. Navštívte Hollywoodbets App Download a začnite vyhrávať ešte dnes!

Preto v tejto chvíli neriešme, či to má byť Weiss, Hašek alebo niekto z cudziny. Prioritne treba nájsť odpovede na otázky čo vlastne chceme a ako sa k tomu dopracujeme. Keď to budeme vedieť, až potom si nájdime trénera, ktorý bude typologicky sedieť našej vízii futbalu. Slovenský fanúšik sa však právom obáva, že opäť to urobíme naopak, aby sme sa v blízkej budúcnosti čudovali, že nám to zas nefunguje…

A na záver ešte jedno, ak padol Tarkovič, potom mal zložiť funkcie aj celý výkonný výbor. Aspoň tak by to malo fungovať v civilizovanej krajine, lenže my sme na Slovensku… Hoci bývalý reprezentačný tréner urobil veľa chýb (nominácie hráčov bez hernej praxe a formy, nelogické výbery zostavy, zlá taktika a chýbajúca odvaha), oveľa väčšími vinníkmi situácie sú (ne)kompetentní na zväze. Slovenský futbal už dlhodobo upadá, čo národ vidí, tak by sa už aj patrilo vyvodiť za to osobnú zodpovednosť. To množstvo prešľapov je už neakceptovateľné.