Main Content

Andersen vychytal Chicago, Anaheim vedie v sérii 1:0

pondelok, 18. máj 2015 10:05 | Autor: TASR

Andersen vychytal Chicago, Anaheim vedie v sérii 1:0
Andersen vychytal Chicago, Anaheim vedie v sérii 1:0 | zdroj: © TASR

New York 18. mája (TASR) - Hokejisti Anaheimu Ducks vyhrali v nedeľu prvý zápas play off Západnej konferencie zámorskej NHL, keď na domácom ľade zdolali Chicago Blackhawks 4:1. V sérii hranej na štyri víťazné zápasy sa ujali vedenia 1:0.

Domácich, ktorí bojujú o prvé finále Stanleyho pohára od roku 2007, keď sa aj stali celkovými víťazmi, podržal výborným výkonom dánsky brankár Frederik Andersen. Ten chytil 32 striel hostí a eliminoval súperovu ofenzívnu snahu. V drese hostí odohral slovenský krídelník Marián Hossa 19:50 minúty, nebodoval a zapísal si tri strely na Andersena.

V play off sa títo súperi stretli vôbec po prvý raz. Chicago nastúpilo na svoje tretie konferenčné finále za sebou a práve tento fakt ho pred začiatkom série pasoval za favorita. "Čierni jastrabi" navyše vyhrali pred sériou s Anaheimom päť zápasov za sebou. Ducks však v tohtoročnej vyraďovačke hrajú kvalitný hokej a rovnako tomu bolo aj v úvodnom zápase. Prvý gól padol po spolupráci švédskych mladíkov Jakoba Silfverberga a Hampusa Lindholma, druhý menovaný prepálil Coreyho Crawforda strelou od modrej. Na 2:0 zvýšil v 25. minúte Kyle Palmieri, ktorého prvý gól v play off sa neskôr ukázal ako víťazný. Blackhawks síce kontrovali v závere druhej tretiny zásluhou Brada Richardsa, ale bolo to jediný raz, keď Andersen inkasoval.

Dánsky brankár predviedol viacero výborných zákrokov aj v záverečnom dejstve. Tlak hostí vygradoval po góle ďalšieho člena tretieho útoku Ducks Natea Thompsona na 3:1, Andersen však svoj tím podržal. Skóre uzavrel pri hre súpera bez brankára Silfverberg. Anaheim si po výsledku 4:1 vylepšil bilanciu v tohtoročnom play off na 9 výhier, 1 prehru a ujal sa vedenia v sérii.

"Inkasovali sme síce gól do šatne, ale nás to ešte povzbudilo a myslím, že v tretej tretine sme hrali veľmi dobre. Navyše nás podržal brankár, zachytal skutočne výborne. Obrana súpera sa sústredí na najlepších hráčov, play off je čas, keď v ofenzíve musíme zabrať všetci," povedal Palmieri. Andersen po zápase povedal, že v mužstve vládne zdravé sebavedomie: "Myslím, že každý z nás vie, že môžeme cez Chicago postúpiť, veríme si. Dnes sme ukázali správny prístup, ale súper bude hrať v ďalších zápasoch určite lepšie. Aj náš výkon musí byť kvalitnejší."

Zápas číslo dva je na programe opäť v Kalifornii v noci na stredu.

semifinále play off NHL

prvý zápas finále Západnej konferencie

ANAHEIM - CHICAGO 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Góly: 9. Lindholm (Silfverberg, Beleskey), 25. Palmieri (Thompson), 53. Thompson (Cogliano, Lindholm), 59. Silfverberg (Despres, Getzlaf) - 40. Richards. Brankári: Andersen - Crawford, strely na bránku: 27:33, 17.291 divákov.

/stav série: 1:0/

Slovák v akcii

Marián Hossa (Chicago) 19:50 0 0 0 0 3 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/