Main Content

Obrovský precedens UEFA, ktorý môže zmeniť dejiny futbalu!

piatok, 10. apríl 2015 09:28 | Autor: Filip Chudý

Obrovský precedens UEFA, ktorý môže zmeniť dejiny futbalu!
Obrovský precedens UEFA, ktorý môže zmeniť dejiny futbalu! | zdroj: © TASR

Asi si ešte spomínate na obrovskú chybu škótskeho rozhodcu Stevena McLeana, ktorý obral našu reprezentáciu do 21 rokov o ME. Podobnú chybu urobili v sobotu v neprospech Anglicka, UEFA dala situáciu opakovať a anglické reprezentantky do 19 rokov postúpili...

Komentár Filipa Chudého

Aby ste sa dostali do obrazu, pozrite si najprv horné video, kde je zachytená situácia, ktorá možno zmení dejiny futbalu. V 96. minúte zápasu kvalifikácie ME futbalistiek do 19 rokov kopali Angličanky pokutový kop, ktorým mohla Leah Cathrine Williamsonová vyrovnať zápas s Nórkami na 2:2. Pokutový kop premenila, lenže nemecká rozhodkyňa Marija Kurtesová gól neuznala, pretože Angličanka Rosella Ayaneová predčasne vbehla do šestnástky, hoci v čase kopu už bola vlastne naspäť. V živote ste už asi aj vy videli desiatky horších vbehnutí, po ktorých sa pokutový kop neopakoval, ale dajme tomu, že rozhodkyňa rozhodla správne. No nasledoval jej hrubý omyl, keďže namiesto opakovania pokutového kopu nariadila v prospech Nórok nepriamy voľný kop. Tie tak zápas vyhrali 2:1 a kvalifikačný turnaj začali v sobotu úspešne.

Lenže Angličania podali protest a čuduj sa svete, uspeli s ním! Pred poslednými zápasmi v skupinách UEFA oznámila, že pre technickú chybu rozhodkyne nechá záverečnú fázu zápasu zopakovať. Tá sa mala začať pokutovým kopom a dohrávať sa tak malo posledných 18 sekúnd zápasu! No ešte predtým sa mali odohrať posledné zápasy v skupinách, až po nich malo dôjsť k dohrávaniu prvého zápasu. Medzitým v pondelok sa odohrali ešte druhé zápasy v skupine, v ktorých sa ukázalo, že mladé Angličanky a Nórky sú lepšie oproti Švajčiarkam a Severným Írkam, čiže vlastne už v zápase Anglicko – Nórsko sa reálne rozhodovalo o víťazovi skupiny. Bolo teda viac-menej jasné, že ak by UEFA Angličankám nepomohla, nemohli by postúpiť na ME do Izraela, ktoré sú navyše kvalifikáciou na MS žien do 20 rokov 2016 v Papue-Novej Guinei.

Na druhom videu vidíte, ako celá situácia nakoniec dopadla. Williamsonová opakovaný pokutový kop premenila, všetky hráčky sa vzorne ani nepohli, Anglicko sa dostalo na postupové prvé miesto v skupine, a to preto, že malo o gól lepšie skóre. No ak sa čudujete, prečo sa zrazu po zápase tešia aj Nórky, tak vám to vysvetlím. Postupoval totiž aj najlepší z druhých miest, ktorým bolo práve Nórsko. Aspoň o to sa postarala futbalová spravodlivosť sama.

Posledné zápasy vo všetkých šiestich kvalifikačných skupín sa hrali včera, čiže boj o postupové druhé miesto bol viac ako zamotaný. Mimochodom, ak by aj Williamsonová nepremenila pokutový kop, Anglicko by z druhého miesta na šampionát postúpilo, pretože tak sa vyvinuli výsledky vo všetkých skupinách. No už nemožno tvrdiť, že ak by UEFA nezasiahla a ponechala výsledok zápasu 2:1 v platnosti, že aj v tom prípade by Anglicko postúpilo. Ide totiž o to, že aj krajiny v ostaných skupinách museli predsa kalkulovať s tým, že skôr ho premení, čiže počítali body s výsledkom 2:2 a podľa toho sa v posledných zápasoch zariaďovali. Navyše aj Angličanky boli v úplne inej situácii, čiže aj ich zápas so Švajčiarskom mohol dopadnúť inak. Ale to je všetko keby, vec sa má tak, že postúpili obe krajiny, UEFA pomohla Anglicku a tým si sama zriadila obrovský precedens.

My všetci ešte máme v živej pamäti ako škótsky rozhodca Steven McLean v 73. minúte odvetného barážového zápasu o postup na ME do 21 rokov ukázal na biely bod, ale potom svoje rozhodnutie nepochopiteľne odvolal. Slovensko protest podalo, ale neuspelo, no možno by malo podať ešte jeden, v ktorom sa bude odvolávať na nový precedens UEFA, po ktorom sa budú dohrávať zápasy od času chyby rozhodcu. ME v Česku začnú až v lete, čiže ešte je kam postúpiť. A keby aj UEFA opäť náš protest neuznala, máme tu ešte Športový arbitrážny súd v Lausanne. Za pokus to stojí, hoci možno už je aj výsledok príslušnou komisiou UEFA potvrdený, čiže neodvolateľný.

No už sa normálne teším na ďalšie chyby rozhodcov, pretože ak takto pomohli ukrivdenej kolíske futbalu, odteraz by už mali každému. Môžeme sa teda tešiť na to, že uvidíme celú vlnu opakovaní zápasov, ale možno je to iba moja chybná idea. Možno sú si naozaj iba niektorí rovnejší, no a preto UEFA chce na svojich záverečných podujatiach veľké zväzy.