Main Content

Rozhodcovské chyby ovplyvňujú nielen Ligu majstrov

pondelok, 16. marec 2015 07:26 | Autor: Filip Chudý

Rozhodcovské chyby ovplyvňujú nielen Ligu majstrov
Rozhodcovské chyby ovplyvňujú nielen Ligu majstrov | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma, alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého

Veľmi veľa ľudí sa v stredu potešilo futbalovej spravodlivosti, ktorá bola vykonaná v osemfinálovom zápase Ligy majstrov. Francúzsky Paríž Saint-Germain bol určite lepší ako líder anglickej ligy, preto je jeho postup zaslúžený. Ale aj tak sa v tomto zápase vyskytla jedna nezaslúžená vec, ktorou bola červená karta udelená švédskemu útočníkovi Zlatanovi Ibrahimovičovi, aspoň tak sa zhodla značná časť futbalového sveta. Po zápase sa vo veľkom rozoberalo, či by malo útočné eso francúzskeho majstra dostať trest, alebo by mal mať na štvrťfinále povolené nastúpiť. Samotný Jose Mourinho hovoril o tom, že Ibrahimovič by mal hrať, ale teraz už je jedno, čo portugalský trénerský mág povie, keďže jeho pesnička sa už v Európe v tejto sezóne hrať nebude. Najdôležitejšie slovo bude mať v tomto prípade disciplinárka UEFA.

V tejto chvíli naozaj ťažko povedať, ako sa k celej kauze postaví. Na jednej strane ide síce o jedného z najlepších hráčov sveta, ktorý prináša peniaze, ale na druhej strane, nikto nemôže mať výhody len podľa mena. No ak by som mal predpokladať výsledok, disciplinárka UEFA podľa mňa nedá Ibrahimovičovi žiaden trest. Za prvé, už podľa mňa bol potrestaný dosť, no a za druhé, ak prezident UEFA Michel Platini pomohol pri predaji parížskeho klubu do katarských rúk, prečo by nemohol byť nápomocný tomu, že za udelenú červenú kartu nedostane najlepší hráč Parížanov dodatočný trest, zvlášť, keď ani média ho nežiadajú.

Malý návod poskytla v minulých dňoch slovenská disciplinárka, ktorá po konzultácii s komisiou rozhodcov upustila od akéhokoľvek potrestania dvoch vylúčených hráčov. Omilostenými boli Seničan Filip Hlohovský a Zlatomoravčan Patrik Pavlenda. Prvý mohol vďaka tomu v nasledujúcom zápase zažiariť bilanciou 1+2 a druhý si zas zahrať v prestížnom zápase proti Slovanu. Ale podobné prípady sa stávajú bežne, hoci by nemali. Na jednej strane je síce chvályhodné, že nevinní hráči nedoplatia druhýkrát na chybu niekoho iného, ale prečo musia na ňu doplatiť čo i len raz?

Nemyslím si, že to rozhodcovia u nás či v Lige majstrov urobili schválne, preto na nich ťažké srdce nemám, skôr ma hnevá to, že sa im stále nedostáva technickej pomoci. V tej rýchlosti, sa totiž musia okamžite rozhodnúť a nie vždy majú správny uhoľ pohľadu, čo je hlavný dôvod ich omylov. Lenže televízne kamery ho majú takmer vždy a s pomocou videorozhodcu by ho tak získali aj muži s píšťalkou. Nestáva sa totiž pravidlom, dokonca ani často, že futbalový osud bude v danom zápase vždy spravodlivý a napríklad desiati statoční vybojujú postup.

My môžeme byť len radi, že PSG išlo ďalej a napríklad Zlaté Moravce získali vytúžený bod v Dunajskej Strede. Ale čo si tak asi hovoria nielen v Senici, ale možno aj v Banskej Bystrici, na to, že po nespravodlivom vylúčení Hlohovského Ružomberok zápas otočil a získal tri dôležité body v boji o záchranu, nehovoriac o tom, že Banská Bystrica mala hrať proti Trnave presilovku, ale nehrala. Alebo čo si tak asi hovoria v Trenčíne, že s veľkou pravdepodobnosťou už mali byť lídrami súťaže, ale nie sú, pretože rozhodca v prvom jarnom kole na Slovane neodpískal ešte v prvom polčase proti Žiline pokutový kop a zároveň jej nevylúčil Letiča, hoci mal.

Je síce pekné, že SFZ v sobotu zverejnil a opísal chyby rozhodcov, čo inak robil pravidelne aj na jeseň, a možno tak urobí aj UEFA, ale to je poškodeným už málo platné. Vedomie, že budú potrestaní rozhodcovia, verejnosť až tak nezaujíma. Tá chce skôr to, aby už k omylom nedochádzalo. A o to by sa mala postarať Medzinárodná futbalová asociácia pre pravidlá (IFAB) tým, že konečne bude vo futbale používané video. Samozrejme, nie som naivný a dobre viem, že pri ich tempe povoľovania technickej pomoci sa videa aj na posudzovanie zákrokov vo futbale asi za svojho života nedočkám, ale dúfať môžem.