Main Content

Tentokrát nie, José. Je čas pre PSG

štvrtok, 12. marec 2015 11:18 | Autor: Jakub Mihálik

Tentokrát nie, José. Je čas pre PSG
Tentokrát nie, José. Je čas pre PSG | zdroj: © TASR

Paríž Saint-Germain včera zažil historický prelom. Nezabránil mu v tom ani psychologický stratég José Mourinho.

Komentár Jakuba Mihálika

Mourinho vo svojej najlepšej forme. Mind games pred odvetou s PSG boli opäť účelné. Futbalový svet sa naozaj zamyslel nad tým, či PSG nie je príliš agresívne, hoci aj nejeden hráč Mourinhovho tímu by sa nestratil v šarvátke dôchodcov, keď zlacnejú rožky. Aj rozhodca Kuipers naletel, preto Ibrahimović putoval pod sprchy, napriek tomu, že sa všemožne snažil vyhnúť v šmyku Oscarovi.

To, v čom je Mourinho ozajstným majstrom a nikto na svete sa mu nevyrovná, však nakoniec Chelsea stálo postup. Tentokrát totiž Portugalčan odvrátil pozornosť od samotného futbalu až tak výrazne, že ju stratili aj jeho zverenci. Inokedy takticky vyspelé mužstvo prakticky takticky vyhorelo. V obrane, aj v útoku. Za rovnovážneho stavu aj pri presilovke, pri remíze, aj keď viedli. 

Parížania zaslúžene postúpili. Nepoviem nič nové. Futbalisti z mesta módy boli lepší nielen včera, ale i v celom dvojzápase a nebojím sa povedať ani, že v troch a pol zo štyroch vzájomných meraní síl v posledných dvoch sezónach. Včera však v súboji dvoch bohatých klubov PSG nezískalo len postup do štvrťfinále a tučné odmeny arabských petrodolárov. 

Postup cez Chelsea, mimochodom celok, ktorý bol tipovaný do TOP 4 súťaže, znamená pre PSG oveľa viac ako štvrťfinálovú účasť. Parížania dosiahli to, kvôli čomu Katar vstupoval do francúzskeho klubu. Doteraz síce ovládli francúzsku Ligue 1, patrili medzi jasných favoritov na postup zo základnej skupiny Ligy majstrov a celkovo naháňali strach. Ale až včera sa do európskej futbalovej mapy zapísali tučnými písmenami. Až včera sa ambiciózny projekt o vstupe medzi absolútnu európsku smotánku začal realizovať.

Je zaujímavé, že niečo podobné sa podarilo Chelsea približne pred desiatimi rokmi. The Blues sa definitívne zaradili medzi európsku elitu v sezóne 2004-2005. Vtedy v kontroverznom zápase, vedenom nedôsledným rozhodcom v semifinále vypadli po (ne)góle Luisa Garciu. Odvtedy však s Chelsea súperi rátali ako so spolufavoritom celej súťaže. Nebojím sa povedať, že podobný prelom zažil včera PSG.

Už to nie je tím, kam si chodia hráči len privyrobiť z chudobnejúceho Talianska. Nie je to tím, ktorý síce má kvalitu, no nemá potrebné skúsenosti, meno a sebavedomie na výraznejší výsledok. Už to nie je tím, ktorý je favoritom len na papieri a z úcty k menám. Tím, ktorý nedokáže postúpiť cez tie skutočne silné tímy.  Odteraz treba s Paris Saint-Germain seriózne počítať!