Main Content

LM – odvety: Porto chce postup, Real nezastaví zrejme nič

utorok, 10. marec 2015 08:27 | Autor: Jakub Vaverka

LM – odvety: Porto chce postup, Real nezastaví zrejme nič
LM – odvety: Porto chce postup, Real nezastaví zrejme nič | zdroj: © TASR

Liga majstrov po týždňovom odpočinku pokračuje prvými dvoma odvetnými zápasmi osemfinále. FC Porto hostí švajčiarsky Bazilej, oba kluby cítia veľkú šancu na postup medzi TOP 8 tímov Európy. V druhom zápase Real Madrid privíta nemecké Schalke, ktorému by k postupu ďalej mohol pomôcť už iba obrovský futbalový zázrak. Máme sa na čo tešiť!

FC Porto – FC Bazilej
20:45, Estadio do Dragao, Porto, Portugalsko

Prvý zápas na pôde švajčiarskeho šampióna skončil nerozhodne 1:1, keď domáci viedli po góle Gonzaleza, avšak niekoľko minút pred koncom vyrovnal z pokutového kopu hosťujúci obranca Danilo. Porto nakoniec mohlo aj vyhrať ale český brankár Vaclík so svojou defenzívou tlak portugalského tímu nakoniec ustál.

Výsledok 1:1 zatiaľ do štvrťfinále posiela Porto, Bazilej musí na Estadio do Dragao skórovať aspoň raz. Tento fakt pasuje do pozície favorita práve tretí tím uplynulého ročníka portugalskej Primeira Ligy.

Bazilej rozhodne necestuje na západ Európy v porazeneckej nálade, modro- červení cítia historickú šancu postúpiť medzi TOP 8 tímov novodobej Ligy majstrov a aj z rozhovorov s hráčmi cítiť, že sú ochotní pre postup urobiť všetko.

Porto z posledných piatich zápasov štyri vyhralo a jeden remizovalo, tím Julena Lopeteguia sa dostal do naozaj výbornej formy, čo platí aj útočníkovi Cristianovi Tellovi. Španiel, ktorý je na hosťovaní z Barcelony, v posledných dvoch dueloch skóroval štyrikrát a rád by sa presadil aj v Lige majstrov.

Bazilej má z posledného obdobia o niečo horšiu bilanciu, trikrát vyhral, dvakrát prehral a raz remizoval (práve s Portom). Bolestivá bola hlavne prehra na pôde Young Boys v ligovej súťaži v pomere 0:2.

Generálka na tento extrémne dôležitý zápas však mužstvu zo štadióna Svätého Jakuba vyšla, keď si FCB v domácom prostredí poradil s Thunom poľahky 3:0. Hviezdou zápasu bol Gashi, ktorý sa dvakrát zapísal do streleckej listiny .

Ak zápas skončí remízou 0:0 postupuje Porto, ak uvidíme výsledok 1:1 čaká nás predĺženie, akákoľvek vyššia remíza posúva ďalej Bazilej. Obom mužstvám na postup stačí taktiež víťazstvo akýmkoľvek rozdielom.

TIP: 1

Real Madrid – Schalke 04
20:45, Santiago Bernabeu, Madrid, Španielsko

Prvý zápas vo Veltins Arene neskončil takým drvivým rozdielom ako minulý rok (1:6), ale Real Madrid vyhral 2:0, čo znamená, že postup medzi TOP 8 tímov má podľa pohárovej matematiky skoro vo vrecku.

Nemecký tím musí v Madride skórovať minimálne dvakrát, aby si vynútil minimálne predĺženie, čo je úloha, s ktorou by mali problémy aj hráčsky kvalitnejšie tímy ako je mužstvo Roberta Di Mattea.

Dá sa napísať, že ak Biely Balet skóruje, tak akákoľvek šanca pre modro- bielych končí, pretože následne by museli dať tri góly, čo nie je síce nereálne, ale prinajmenšom veľmi nepravdepodobné

Schalke by mohlo využiť, že Real nie je v najlepšej pohode. Pred týždňom remizoval doma s Villarrealom 1:1, pred pár dňami dokonca prehral na pôde Athleticu Bilbao 0:1 a Carlo Ancelotti kritizoval svoje ofenzívne trio BBC so slovami, že od nich očakáva omnoho viac.

Real Madrid z posledných zápasov 3 vyhral, ale ako spomíname vyššie, posledné dva duely remizoval respektíve prehral, čo sa klubu akým je Real Madrid neodpúšťa.

Schalke rovnako neprekypuje najlepšou formou, za posledných päť zápasov predstavuje ich bilancia tri prehry, jednu remízu a jedno víťazstvo. Trojbodový zisk sa datuje pár dní dozadu, kedy družina Roberta Di Mattea vyhrala 3:1 nad Hoffenheimom.

Oba kluby sa zatiaľ stretli iba trikrát. Dvakrát minulý rok, keď Real Madrid vyhral 6:1 a 3:1, jeden raz v tohtoročnej edícii Ligy majstrov, keď Biely Balet vyhral v Nemecku 2:0.

TIP: 1