Main Content

Futbal: Zomrel Štefan Gürtler, člen slávnej éry ŠK Bratislava

streda, 25. február 2015 15:05 | Autor: TASR

Bratislava 25. februára (TASR) - Posledným žijúcim futbalistom slávnej povojnovej éry belasého mužstva ŠK Bratislava bol Štefan Gürtler (nar. 5. októbra v 1924 v Prievidzi). V utorok 24. februára náhle zomrel na následky chrípkového ochorenia ako 91 ročný.

Štefan Gürtler bol pravým krídelníkom v silnom útočnom päťzáprahu najčastejšie hrajúcom v zložení: Gürtler, Arpáš, Tegelhoff, Luknár, Korostelev. Vynikal rýchlosťou a presnými technickými centrami na spomínaných obávaných kanonierov. Veľmi sa o neho zaujímal taliansky Juventus Turín. Po skúškach ho aj angažovali, ale napokon ho premohla nesmierna túžba po domove.

Kariéru mu citeľne naštrbil nešetrný zákrok ľavého obrancu CDKA Moskva Čistochvalova v novembri 1947, po ktorom ho už v 12. minúte zápasu vyniesli z trávnika na Tehelnom poli na nosidlách. Po dlhotrvajúcom liečení ešte hral v Žiline, nakoniec v Prievidzi, kde žil.

Vo svojich významných funkciách sa prejavil ako veľký podporovateľ rozvoja telesnej výchovy a športu v baníckom meste. Priaznivé ekonomické podmienky mesta pomáhal využiť na výstavbu jedného z prvých futbalových štadiónov s umelým osvetlením, krytej haly pre basketbal a zimný štadión.

Rozlúčka so Štefanom Gürtlerom bude v piatok 27. februára o 16.00 h v Prievidzi.