Main Content

Borussia vs. Juve: Nostalgický návrat do rokov deväťdesiatych

utorok, 24. február 2015 16:08 | Autor: Jakub Mihálik

Borussia vs. Juve: Nostalgický návrat do rokov deväťdesiatych
Borussia vs. Juve: Nostalgický návrat do rokov deväťdesiatych | zdroj: © TASR

Zinedine Zidane, Didier Deschamps, Christian Vieri, Alen Bokšić, na lavičke Alessandro Del Piero. Futbalová elegancia. Stará dáma vládla futbalovej Európe, keď v sezóne 1995-1996 porazila vo finále Ligy majstrov talentovaný Ajax Amsterdam a aj v ďalšej sezóne sa Juventus Turín prebojoval do finále. Hviezdna squadra bola jasným favoritom proti tímu, ktorého dresy nápadne pripomínali reflexné vesty. Borussia Dortmund papierovo nemala talianskemu majstrovi stačiť.

„Starú dámu potopili jej starí chlapci“, znel po finálovom zápase jeden z titulkov. Až traja hráči v kádri trénerského mága Otmara Hitzfelda totiž pred prestupom do Borussie hrávali v Turíne. Andreas Moller, Paulo Sousa a Jurgen Kohler obliekali v sezóne 1992-1993 dres Juventusu, keď Stará dáma uštedrila Borussii porážku 6:1 v dvoch zápasoch finále Pohára UEFA. Vytlačení mladými hviezdami Bianconeri, našli nové pôsobisko v Dortmunde. A režírovali osobnú vendettu proti talianskemu tímu.

Borussia v zápase svojho súpera zaskočila tvrdou hrou a vysokým tempom, na ktoré si hráči Juventusu nemohli zvyknúť. Do stredu poľa nasadil obávaný taktik Hitzfeld neúnavného Paula Lamberta, ktorý nedal Zidanovi a spol dýchať. „Ako hráč som bol slabý, pravdepodobne najhorší hráč v Dortmunde, v tíme, ktorý poväčšine tvorili hráči svetovej úrovne, spomína v súčasnosti tréner, Paul Lambert, ktorý len pred dvoma týždňami ukončil pôsobenie na lavičke Aston Villy. „Avšak pracoval som tvrdo, a preto som sa stal víťazom.“

Práve Paul Lambert symbolizoval ducha Borussie, aj preto sa stal jedným z hlavných hrdinov finálového zápasu. „Borussia to je trieda robotníkov z oceliarskej oblasti, ktorí celý život tvrdo pracujú. Približne tak som hrával ja. Vydal som zo seba všetko vo všetkých zápasoch.“

Borussia sa prekvapivo ujala vedenia už v dvadsiatejdeviatej minúte. Na pôde úhlavného nepriateľa, šesťdesiattisícovom Olympijskom štadióne v Mníchove, sa po závare pred bránou presadil Karl-Heinz Riedle. Do strely sa vložil až tak, že sa po nej zaryl do trávnika mníchovského štadióna celou tvárou, no v tom okamihu mu to neprekážalo. Okamžite po skórovaní bežal pobozkať rohovú zástavku pri bráne Angela Peruzziho. „Celý zápas som bol v tranze“, neuvedomoval si, ako oslavuje svoj životný gól Riedle. „Keď sa obzriem, bolo to tých najdôležitejších deväťdesiat minút môjho života“, priznal čistokrvný hlavičkár Riedle, ktorý v nemeckej lige nikdy nedal za Dortmund viac ako sedem gólov. V ten večer však žiaril.

Favorizovaný Juventus nedokázal zareagovať. Už o päť minút po rohu opäť jasal Riedle a spolu s ním aj fanúšikovia Borussie, ktorých bolo, prekvapivo, menej ako tých talianskych. Juventus vo zvyšku zápasu svojho súpera zatlačil. Striedajúci Alessandro Del Piero geniálnou pätičkou v druhom polčase síce vykresal nádej pre svoj tím, no pri tlaku tímu Marcela Lippiho prišiel gól, ktorý patrí do výkladnej skrine histórie Ligy majstrov. Dvadsaťročný mladík Borussie, Lars Ricken, len šestnásť sekúnd predtým vystriedal Stephana Chapuisata s jasnou úlohou: nedovoliť Juventusu vyrovnať. Otvorená obrana Juventusu však Larsovi dovolila nabehnúť do voľného priestoru a lobom prekonať brankársku legendu, Peruzziho. Keď som sedel na striedačke, všimol som si, že Peruzzi stojí ďaleko od svojej brány. Povedal som si, že prvú loptu, ktorá ku mne príde, bez rozmyslu vypálim na bránu“, odhalil šťastný strelec po ďalekonosnej strele.

„Bratia Grimmovci sa obracajú v hrobe, toto sú neuveriteľné príbehy!“, jasal v tom momente nemecký komentátor Marcel Reif. Dvadsať minút pred koncom nemal Juventus potrebné sily na obrat.

„Juve – noc sĺz a hnevu“, napísal v pozápasovom titulku denník Corriere della Sera, ktorý duel označil za „udalosť bez prítomnosti Boha“. Taliansko ostalo v šoku. Deschamps a Zidane sa o rok neskôr stali majstrami sveta, Zinedine Zidane najlepším hráčom na svete. Mladý Alessandro Del Piero sa vypracoval na jedného z najuznávanejších útočníkov histórie futbalu a menoslov hviezd v pruhovanom drese Juventusu by mohol pokračovať. V zápase, ktorý by onedlho oslávil dospelosť, sa však radovala Borussia Dortmund.

Keď teda decembrový žreb spojil týchto dvoch súperov pre osemfinále prebiehajúceho ročníka, obe strany nostalgicky zaspomínali na časy, keď sa bili o nadvládu v Európe.

„Zápas, ktorý nemá favorita. Šance sú päťdesiat na päťdesiat“, tvrdia svorne hráči a tréneri oboch aktérov dnešného osemfinálového zápasu Ligy majstrov medzi Juventusom Turín a Borussiou Dortmund.

Karl- Heinz Riedle, dvojgólový strelec finále, ktorého ruka spojila pri žrebe oboch súperov takisto súhlasí: „Je to otvorené. Ak bude hrať Borussia tak, ako hrala minulý rok, tak je favoritom. Ale momentálne sú šance vyrovnané.“

Do súboja opäť vchádza v lepšej pozícii Juventus, ktorý taliansku Seriu A s prehľadom vedie, zatiaľ, čo Borussia Dortmund sa len v uplynulých dňoch odlepila od dna tabuľky Bundesligy. V súboji týchto dvoch celkov sa však na favorita nehrá.