Main Content

Kouč Arsenalu Wenger čelí bývalému tímu: Šance sú 50 na 50

utorok, 24. február 2015 10:05 | Autor: TASR

Kouč Arsenalu Wenger čelí bývalému tímu: Šance sú 50 na 50
Kouč Arsenalu Wenger čelí bývalému tímu: Šance sú 50 na 50 | zdroj: © TASR

Bratislava 24. februára (TASR) - Pre trénera futbalistov Arsenalu Londýn budú mať zápasy vyraďovacej fázy Ligy majstrov 2014/2015 proti AS Monaco osobitnú príchuť.

V rokoch 1987-1994 totiž Arsene Wenger pôsobil práve na lavičke "kniežat". V stredajšom úvodnom osemfinálovom dueli na Emirates Stadium túži po výsledku, ktorý by jeho terajším zverencom pootvoril dvere medzi elitnú osmičku.

"Bolo pre mňa prekvapením, keď nám v osemfinále vytiahli Monaco. V uplynulých rokoch sa s nami žreb nemaznal a museli sme hrať s Bayernom, Barcelonou a AC Miláno, pričom vždy sme začínali vonku. Teraz to vidím 50:50, určite máme väčšiu šancu, ako proti najväčším gigantom. Monaco inkasovalo v skupine iba jeden gól, hrá sebavedomo, no verím, že sa nám podarí nájsť recept na prekonanie ich defenzívy. Našou devízou by mohla byť skúsenosť," povedal kouč "kanonierov" pre uefa.com.

Osobitný náboj bude mať úvodný zápas aj pre bulharského útočníka v službách Monaca Dimitara Berbatova, ktorý v minulosti obliekal dres Tottenhamu Hotspur - veľkého rivala severolondýnskeho klubu. Proti Arsenalu nastupoval aj ako hráč Manchestru United a Fulhamu, v novembri 2012 prispel dvomi gólmi k remíze 3:3. V tejto sezóne je 34-ročný zakončovateľ najlepším strelcom Monaca v Ligue 1.

Kormidelník francúzskeho vicemajstra Leonardo Jardim sa spolieha na to, že domáci môžu jeho tím podceniť. "Po žrebe každý hovoril o tom, že na Arsenal sa usmialo šťastie a Monaco je pre nich darčekom. Je prirodzené, keď si väčšina ľudí myslí, že Londýnčania postúpia. Vo futbale však peniaze a pozícia papierového favorita vždy nehrajú rozhodujúcu rolu," zdôraznil v rozhovore pre periodikum The Sunday Sun.

Bayer Leverkusen privíta v druhom stredajšom dueli finalistu minulosezónnej edície LM Atletico Madrid. Turecký reprezentačný obranca Ömer Toprak verí, že v silách "farmaceutov" je dosiahnuť výsledok, ktorý by im pred odvetou dával reálne šance na postup. "Máme kvalitný tím a chceme sa dostať v Lige majstrov čo najďalej. Zápasy v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži sú niečím úplne iným ako bundesliga. Keď pri nástupe oboch mužstiev zaznie hymna, je to ako splnenie sna, naskakuje mi husia koža."

Atletico prehralo od septembra 2013 v Lige majstrov iba jeden z deviatich zápasov na súperových ihriskách. Päťkrát bodovalo naplno, čo argentínskeho trénera Madridčanov Diega Simeoneho pred úvodným duelom v BayAréne napĺňa optimizmom. "Pozitívne je, že sme sa rýchlo otriasli po ligovej prehre 0:2 na pôde Celty Vigo a doma nad Almeriou sme vyhrali rozdielom triedy. Tento výsledok je pre nás veľkým povzbudením."

Prvý gól strelil z pokutového kopu chorvátsky kanonier Mario Mandžukič, ktorý Leverkusen veľmi dobre pozná z čias pôsobenia v Bayerne Mníchov. Na ďalšie dva prihral Francúzovi Antoineovi Griezmannovi - veľmi platnej letnej posile z Realu Sociedad San Sebastian. Simeone nebude môcť v stredu počítať so stredopoliarom Kokem, ktorý utrpel v januárovom mestskom derby proti Realu Madrid (4:0) zranenie zadného stehenného svalu.

1. zápasy osemfinále LM 2014/2015, streda 25. februára (20.45 h SEČ):

Arsenal Londýn - AS Monaco /rozhoduje: Deniz Aytekin (Nem.) /
Bayer Leverkusen - Atletico Madrid /rozhoduje: Pavel Královec (ČR)/