Main Content

LM: Super súboj titanov v Manchestri, Juventus vyzve BVB

utorok, 24. február 2015 08:29 | Autor: Jakub Vaverka

LM: Super súboj titanov v Manchestri, Juventus vyzve BVB
LM: Super súboj titanov v Manchestri, Juventus vyzve BVB | zdroj: © TASR

V priebehu utorka a stredy sa dohrajú štyri zvyšné úvodné osemfinálové zápasy Ligy majstov. Dnes sa môžeme tešiť na lukratívny šláger Manchestru City s Barcelonou a nevyspytateľný súboj turínskeho Juventusu s nemeckou Borussiou Dortmund.

Manchester City – FC Barcelona
(20:45, Etihad Stadium, Manchester, Anglicko)

Obaja súperi na seba narazili v minuloročnom osemfinále Ligy majstrov, ale zatiaľ čo pre Citizens išlo o historicky prvú účasť vo vyraďovacej fáze LM, pre Kataláncov šlo tak povediac o povinnú jazdu. Prvý zápas sa hral taktiež na Etihad Stadium, Barcelona vyhrala 2:0 a položila základy postupu do štvrťfinále. Odveta na Camp Nou sa hrala v dobrom tempe a FCB opäť vyhral 2:1.  Bude tento rok iný?

Keby sa dlho očakávané meranie síl hralo o týždeň skôr, nik by nepochyboval o tom, že jasným favoritom je Barcelona. Avšak uplynulý víkend tím Luisa Enriqueho doma šokujúco prehral s Malagou 0:1 a predovšetkým gólová impotencia hviezdneho triumvirátu Messi – Suarez – Neymar pridala fanúšikom a trénerovi na čele niekoľko vrások. Naopak, Manchester City, ktorý bol posledné obdobie nevýrazný doma rozmetal Newcastle United 5:0 a naladil sa na tento zápas najlepším možným spôsobom.

Barcelone by mohlo vyhovovať, že hrá prvý zápas vonku, pretože v pozícii tímu, čo musí tvoriť je anglický majster a treba povedať, že Barca nehrá príliš veľa duelov, kedy je jej súper mužstvom, ktoré tvorí hru. Manchester City bude hrať podľa všetkého zo zabezpečenej obrany, na remízu hrať rozhodne nemôže, pretože spoliehať sa na výhru na Camp Nou by bolo viac ako trúfalé.

Manuel Pellegrini už môže rátať s africkými reprezentantmi Yayom Tourém či Bonym Wilfriedom, do formy sa pomaly vracia aj Sergio Aguero a sympaticky sa v poslednom čase ukazuje francúzsky legionár Samir Nasri. Výkon Barcelony bude po väčšine závisieť od streleckej chuti Messiho, Suareza a Neymara. Ak sa títo traja strelecky utrhnú, Manchestru City nepomôže k dobrému výsledku ani skvelý Hart, pevná obrana či vypredaný domáci štadión.

TIP: 2

Juventus Turín – Borussia Dortmund
20:45, Juventus Stadium, Turín, Taliansko

Juventus Turín v uplynulej sezóne Ligy majstrov vypadol už v základnej skupine, keď sa mu stala osudnou snehová búrka v Istanbule, ktorý na postup využil Galatasaray. V prebiehajúcom ročníku si Stará Dáma dala pozor a postúpila z druhého miesta za Atléticom Madrid. Borussia Dortmund svoju skupinu vyhrala pred Arsenalom, avšak zatiaľ čo Londýnčania narazia na AS Monaco, BVB čelí papierovo silnejšiemu súperovi.

Aktuálny taliansky majster a líder Serie A v posledných piatich zápasoch trikrát vyhral a dvakrát remizoval. V riadnom hracom čase Zebry prehrali naposledy v novembri, keď nestačili na Empoli. To svedčí o tom, že Juventus je v naozaj dobrom rozpoložení a doma prakticky nestráca body. Liga majstrov je však na milé vzdialená Serie A a táto bilancia preto nemusí platiť.

Borussia Dortmund, ktorá zimovala v zostupovej zóne sa pomaly šplhá Bundesligou nahor, v posledných piatich dueloch tím Jurgena Kloppa raz prehral, raz remizoval a trikrát sa tešil z plného bodového zisku. Champions League je súťaž ako stvorená pre BVB, pretože po nezdaroch v domácej súťaži môžu Reus a spol. dokázať, že futbal proti najlepším tímom z Európy im stále dostatočne chutí.

Oba kluby sa naposledy v súťažnom zápase stretli v minulom tisícročí. V roku 1997, konkrétne 28. mája Borussia Dortmund vo finále Ligy majstrov porazila svojho dnešného talianskeho protivníka 3:1. Chystá Juventus po takmer 18 rokoch odplatu?

TIP: X